20 Φεβρουαρίου 2010

23 μέτρα αναπτυξιακές ανάσες, που προτείνονται από τη Ν.Δ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger



Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασαν σήμερα, τα 23 μέτρα αναπτυξιακές ανάσες, που προτείνονται από τη Ν.Δ. Ακολουθούν οι δηλώσεις των κυρίων Χρ. Σταϊκούρα και Κ. Χατζηδάκη :

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ:
«Ένα σύντομο σχόλιο για την περίφημη Εξεταστική Επιτροπή και για τα στοιχεία, αν θα πάνε πριν από το ’04 ή όχι.
Ο λόγος της κυβέρνησης εδράζεται σε δύο κείμενα ουσιαστικά. Στο κείμενο της Eurostat, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και στο κείμενο το οποίο έβγαλε ως έκθεση, η Επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων. Και στα δύο αυτά κείμενα είναι σαφής η αναφορά ότι, πριν από το 2004, αποδεδειγμένα, σε έντεκα περιπτώσεις- και καταγράφονται οι περιπτώσεις- υπήρχαν παραπλανητικές αναφορές στη Eurostat.

Συγκεκριμένα, οι αναφορές αυτές γίνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις σελίδες 6,12 και 13, και στην έκθεση της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, στη σελίδα 26. Είναι σαφές, συνεπώς, ότι δεν μπορεί να αγνοείς, όταν επικαλείσαι αυτές τις μελέτες, την περίοδο προ του 2004.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και μετά από τα μέτρα που έλαβε, ήδη, η κυβέρνηση ή αναμένεται να λάβει προσεχώς, υπάρχει –εκτιμούμε-δικαιολογημένη ανησυχία, ότι θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και, κατ’ επέκταση, η Οικονομία θα οδηγηθεί σε ακόμη μεγαλύτερη, σε ακόμα βαθύτερη ύφεση.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που κατέθεσε η κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2010, προέβλεπε ύφεση της τάξεως του 1,2% για το 2009.
Ήδη, η ύφεση για το 2009 είναι 2%. Το τελευταίο, μάλιστα, τρίμηνο του 2009, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ήταν -2,6%.
Τα μέτρα, συνεπώς, της κυβέρνησης, μέχρι σήμερα, είναι μονομερή. Αφορούν στο δημοσιονομικό πρόβλημα της ελληνικής Οικονομίας, αγνοώντας την αναγκαία τόνωση και ανάπτυξη της Οικονομίας. Χωρίς αυτή, η ανεργία θα εκτοξευθεί με δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνική συνοχή.
Άρα, χρειάζονται και αντισταθμιστικά μέτρα. Μέτρα τόνωσης ενεργού ζήτησης. Μέτρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Μέτρα που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα.

Το πλέγμα των μέτρων που, ήδη, έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, συνιστά ένα ισχυρό υφεσιακό μίγμα. Με επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Η Ν.Δ. θεωρεί, οικονομικά και κοινωνικά, απαράδεκτη τη λήψη φορολογικών μέτρων, αλλά και την περιοριστική εισοδηματική πολιτική που επιβαρύνει τα μικρομεσαία εισοδήματα.
Καλούμε, συνεπώς, την κυβέρνηση -και αυτός είναι ο στόχος αυτής της δέσμης των 23 μέτρων- να λάβει άμεσα μέτρα, για την τόνωση, για τις απαραίτητες ‘’ανάσες΄΄ της Οικονομίας.

Τα μέτρα αυτά, είτε επιβαρύνουν ελάχιστα, είτε καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά αναφέρω: Μέτρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέτρα για την οικοδομή, μέτρα για τον Τουρισμό, μέτρα για τις υποδομές, όπως: Η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής. Η επιτάχυνση των διαδικασιών δημοπράτησης της νέας γενιάς έργων που έχουν ώριμες μελέτες και έχουν, ήδη, ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η επιτάχυνση της κατασκευής έργων παραχώρησης, με αυτοχρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση.

Η πραγματοποίηση έργων με ΣΔΙΤ, ειδικά στις περιπτώσεις όπου το Δημόσιο συμμετέχει με ακίνητη περιουσία και ο ιδιωτικός τομέας βάζει τα κεφάλαια.
Η στήριξη του ΤΕΜΠΜΕ με την ενίσχυση της ρευστότητας των βιώσιμων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σε αυτό το σημείο, ειδικά, τονίζουμε την δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα προσφέρει επιδότηση επιτοκίου για ειδικά δάνεια, που θα συνάπτουν οι μικρές επιχειρήσεις, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό, μας το έχουν θέσει όλοι οι φορείς. Χθες το επανέλαβε το προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕ, στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του Κόμματος.
Προτείνουμε ακόμη μέτρα, όπως η άμεση ενίσχυση της οικιστικής δραστηριότητας, με σημαντική επιχορήγηση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων για μία δεκαετία. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, όπως το βλέπετε κι από τις ισχύουσες διατάξεις, θα μπορούσε να προβεί σε μαζικές αγορές ολοκληρωμένων και ημιτελών απούλητων, λόγω της κρίσης, κατοικιών και να τις εντάξει στο πρόγραμμα παροχής επιδοτούμενης στέγης για τους δικαιούχους.

Θα ήθελα να επαναλάβω, ότι τα μέτρα αυτά- που μόνο ενδεικτικά ανέφερα- εκτιμούμε ότι θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα».

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:
«Ενώ δικαιολογημένα γίνεται συζήτηση για τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού, δεν γίνεται – φοβούμαι - στο βάθος συγκεκριμένη συζήτηση για το μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα, το οποίο κινδυνεύει να αντιμετωπίσει η χώρα, εάν η Κυβέρνηση δεν προσθέσει στις πολιτικές της μια πολύ σαφή αναπτυξιακή διάσταση. Κι αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε με τις συγκεκριμένες προτάσεις, που καταθέτουμε σήμερα. Προφανώς, κανείς δεν είναι εναντίον της έννοιας ανάπτυξη. Μόνο που η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Απαιτεί μια σαφή πολιτική κατεύθυνση. Και την κατεύθυνση της Ν.Δ. σε σχέση με την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας ερχόμαστε να δώσουμε σήμερα. Δίνοντας έμφαση σε μέτρα άμεσης απόδοσης, σε μέτρα τα οποία έχουν, είτε χαμηλό, είτε και μηδενικό δημοσιονομικό κόστος.
Δεν αρκούμαστε μόνο να προβάλλουμε τις διαφωνίες μας απέναντι στην Κυβερνητική πολιτική. Ερχόμαστε και καταθέτουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ελπίζουμε να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση και μάλιστα να τις αξιοποιήσει άμεσα, χωρίς καθυστέρηση. Διότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε ένα βαθύ τέλμα ύφεσης. Και κάθε καθυστέρηση κοστίζει. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως, πρέπει να εφαρμοστούν τώρα. Αν δείτε τα μέτρα που προτείνουμε θα διαπιστώσετε πως είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Δεν μιλάμε με μεγάλα λόγια. Πέρασε η εποχή των μεγάλων λόγων. Είμαστε στην εποχή του συγκεκριμένου.
Στο ΕΣΠΑ, στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η αρμόδια υπουργός, χθες, επανέλαβε τις Προγραμματικές Διακηρύξεις της Κυβέρνησης. Χωρίς να προσθέσει τίποτα το καινούριο, τίποτα το συγκεκριμένο. Θέλουν να βάλουν – υποτίθεται - τη δική τους σφραγίδα στο ΕΣΠΑ. Αλλά αυτό έχει μεγάλο κόστος για την πρόοδο των Προγραμμάτων. Αντίθετα, εμείς τους λέμε, ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές και αναθεωρήσεις σκέπτονται, να προχωρήσουν, αξιοποιώντας την προεργασία που υπάρχει. Π.χ. υπάρχει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», το οποίο θα ενισχύσει τον κατασκευαστικό τομέα. Μπορεί να προχωρήσει άμεσα. Πχ. υπάρχουν τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης, τα προγράμματα «Επιχειρώ». Είναι έτοιμα αυτά τα προγράμματα, μπορεί να προχωρήσουν. Το ίδιο η κοινοτική πρωτοβουλία JEREMIE και άλλα προγράμματα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στις προτάσεις μας. Τα προγράμματα αυτά μπορούν φέτος να εφαρμοστούν, ενισχύοντας την Αγορά. Είναι πραγματικά απαράδεκτη, για εμάς, η καθυστέρηση, που επιδεικνύεται σε αυτό τον τομέα από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Δεύτερον, προτείνουμε αυτόχρηματοδοτούμενα έργα. Τα αυτόχρηματοδοτούμενα έργα δεν έχουν καμιά επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Με αυτό τον τρόπο, εκτός των άλλων, κάνουμε και ένα άνοιγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στις δυνάμεις της Αγοράς. Και τις χρειαζόμαστε αυτή την ώρα, εάν θέλουμε η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Μια τέτοια πρόταση, που κάνουμε, είναι η πρόταση για την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων. Μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα σημαντικά κεφάλαια από άλλες χώρες, που να επενδυθούν, έτσι ώστε τα περιφερειακά μας αεροδρόμια, για παράδειγμα, να γίνουν από πίστες προσγείωσης και απογείωσης τοπικοί πόλοι ανάπτυξης. Και για αυτά, δεν χρειάζεται να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Πρέπει να διαμορφωθεί το σωστό πλαίσιο. Τέτοιες προτάσεις κάνουμε και για έργα Σ.Δ.Ι.Τ. όπως είναι το μεγάλο έργο «οπτικής ίνας», το οποίο το χρειαζόμαστε και για λόγους προσαρμογής της χώρας στις εξελίξεις της τεχνολογίας, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της ύφεσης σε αυτή τη συγκυρία.
Τρίτον: Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων, δεν πρέπει να συζητείται άλλο. Είχε γίνει προεργασία από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των βημάτων από 18 σε 3. Υπάρχει αυτή η προεργασία. Είναι ανάγκη να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα. Το ίδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα. Το ίδιο για τον κατασκευαστικό τομέα.
Τέταρτον: Μέτρα απελευθέρωσης των Αγορών. Μιλάμε για την άρση του «καμποτάζ», μιλάμε για απελευθέρωση Αγορών στον τομέα των Μεταφορών, στον τομέα της Ενέργειας. Μιλάμε για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αυτά τα μέτρα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και αλλάζουν και το ψυχολογικό κλίμα. Δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάδα κινείται μπροστά. Δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα εσόδων και δαπανών, αλλά έχει και μια επιθετική αναπτυξιακή πολιτική στο δρόμο της Ευρώπης. Στο δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Αυτά τα μέτρα προτείνουμε. Τα θέτουμε στο δημόσιο διάλογο. Και, πραγματικά, ελπίζουμε πως η Κυβέρνηση θα έρθει και θα τα υιοθετήσει. Και μόνο κάποια από αυτά να υιοθετήσει, μόνο κέρδος θα είναι για τον τόπο. Νομίζω πως, μαζί με τη Ν.Δ., το ίδιο λένε και όλοι οι υγιείς παράγοντες. Είτε είναι από την πλευρά της εργοδοσίας, είτε είναι από την πλευρά των εργαζομένων. Κάθε αδράνεια, αυτή την ώρα, κοστίζει πανάκριβα στην Ελληνική Οικονομία. Και αυτό ερχόμαστε να επισημάνουμε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ως Κυβέρνηση δεν τα κάνατε κ. Χατζηδάκη και τα…

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ξέρετε πως ως Κυβέρνηση κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά. Βεβαίως καθυστερήσαμε σε πολλούς τομείς. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα, αρνητικό για τη Ν.Δ.. Η Ν.Δ. έρχεται, σήμερα, και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Νομίζω πως τα συμπεράσματα για το παρελθόν βγήκαν στις εκλογές. Από εδώ και μετά, οι πολιτικές δυνάμεις, από όποια θέση και εάν βρίσκονται, καταθέτουν τις απόψεις τους ενώπιον του Ελληνικού Λαού, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Και αυτό κάνει, με υπευθυνότητα, η Ν.Δ.. Καλό θα είναι, όποιος διαφωνεί, να σημειώσει για ποιο λόγο διαφωνεί στα συγκεκριμένα μέτρα.
Ευχαριστώ πολύ.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: