24 Φεβρουαρίου 2010

Φωτοβολταικά κοντά στην λίμνη Υλίκη. Ειναι άραγε μια καλή ιδέα;

Αναρτήθηκε από… Unknown



Σχετικά με την απόφαση (;) του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση φωτοβολταικών (PV) μονάδων στην περιοχή της λίμνης Υλίκης (διαβάστε την ιστορία στο blog Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον), θα ήθελα να παραθέσω κάποια δεδομένα και στοιχεία απο την διεθνή βιβλιογραφία και εμπειρία. Δεν είμαι ειδική, όμως λόγω επαγγελματικού και προσωπικού ενδιαφέροντος έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα της ηλιακής τεχνολογίας και ενέργειας.

Πρέπει καταρχήν να επισημάνουμε ότι οι ποσότητες χημικών και βαρέων μέταλλων που χρησιμοποιούνται σε PV μονάδες είναι εξαιρετικά μικρές και δεν ξεπερνούν τα κριτήρια επικινδυνότητας. Μονάδες PV εξάλλου τοποθετούνται σε οροφές κατοικιών σε όλο τα κόσμο, για πολλά χρόνια, χωρίς προβλήματα. Επίσης να συμπληρώσω ότι σύμφωνα με την μέχρι τώρα εμπειρία και έρευνα, ο κίνδυνος απελευθερώσεων ( διαρροής) χημικών προϊόντων από τις σφραγισμένες PV μονάδες φαίνεται να είναι μικρός.

Λόγω της σχετικά μεγάλης διάρκειας ζωής των PV και το γεγονός ότι η βιομηχανία φωτοβολταϊκών είναι σχετικά νέα, δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα δεδομένα για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση και απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων χημικών και βαρέων μέταλλων (αρσενικό, αμμωνία, κάδμιο, σελήνιο κλπ) σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δυνητικών κινδύνων για τον άνθρωπο και τους ζώντες οργανισμούς. Οι επιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν διαταραγμένη αναπαραγωγή, μειωμένη πνευμονική δραστηριότητα, αυξημένη θνησιμότητα, και μειωμένη ανάπτυξη. Η σοβαρότητα των επιπτώσεων ποικίλλει ανάλογα με το ύψος και το είδος των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται.

Το Environmental Protection Agency των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θέσει κριτήρια για ορισμένα χημικά (έντονες και χρόνιες συγκεντρώσεις τους) με σκοπό την προστασία των υδροβίων οργανισμών από αμφότερες βραχυπρόθεσμες και υψηλού επιπέδου συγκεντρώσεις ενός ρύπου που εκφράζονται σε 1-ώρα μέση ή στιγμιαίες μέγιστες συγκεντρώσεις.

Επίσης στην Καλιφόρνια γίνεται προσπάθεια, με την υποστήριξη των κατοίκων, να αξιοποιηθούν ανενεργοί χώροι ταφής σκουπιδιών (landfills) μετατρέποντας τους σε φωτοβολταικα πάρκα.

Τα κριτήρια για την ανάπτυξη φωτοβολταικων πάρκων διαφέρουν από χώρα σε χώρα αλλά γενικά για την εγκατάσταση τους λαμβάνεται υπόψη η γεωλογία και η σεισμικότητα του εδάφους, ο υδροφόρος ορίζοντας και η απόσταση από κοντινούς ποταμούς, λίμνες και περιοχές που πλημμυρίζουν (flood plains).

Θέλω να πιστεύω ότι η υπουργός κ. Μπιρμπίλη που επανειλημμένως έχει αναφερθεί στην «Αρχή της Πρόληψης» (prevention principle) για τον σχεδιασμό και ανάπτυξη μακροπροθέσμων έργων, θα λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους και επιπτώσεις πριν προχωρήσει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου.

Αθηνά Δράκου

Βιβλιογραφία

Steinberger, H, 1998. Health, Safety and Environmental Risks from the Operation of CdTe and CIS Thin-film Modules. Progress in Photovoltaics: Research and Applications, Vol. 6, pp. 99-103.

Moskowitz, PD, and VM Fthenakis, 1990. Toxic Materials Released from PV Modules During Fires: Health Risks. Solar Cells Vol. 29, pp. 63-71.

Potential Health and Environmental Impacts Associated With the Manufacture and Use of Photovoltaic Cells, Public Interest Energy Research Program (PIER) California Energy Commission 1516 Ninth Street Sacramento, California 95814

3 σχόλια:

Yannis Zabetakis είπε...

μπράβο Αθηνά!

πολύ καλή ανάρτηση!

δες εδώ μερικά ακόμη ερωτήματα

http://environmentfood.blogspot.com/2010/02/tina-birbili-vs-heavy-metals.html

συναγωνιστικά και οικολογικά!

Ανώνυμος είπε...

Σ'ευχαριστώ Γιάννη,

Προσπαθώ με λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα να αντιμετωπίσω αυτόν τον παραλογισμό, και ίσως να πείσω κάποιους λίγους να αντισταθούν.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, δυστυχώς. Πως να ακουστείς μέσα από αυτή την πληθώρα βλακείας, ανέξοδου λαϊκισμού και προχειρότητας που κυριαρχει στα ΜΜΕ και την πολιτική.

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ ότι τα φωτοβολταϊκά (http://www.calpak.gr/default.php?pname=Fotovoltaika&la=1) είναι μια καλή ευκαιρία για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, ειδικά για την Ελλάδα. Αλλά θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά η επιλογή των εκτάσεων στις οποίες αυτά εγκαθίστανται.