23 Φεβρουαρίου 2010

Χρήστος Σταϊκούρας - Ερώτηση για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς του Ν. Φθιώτιδας

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στις 29/01/2010 Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών αναφορικά με τις εξαγγελίες της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς για τις ζημιές που είχαν προκληθεί από πυρινοτρήτη. Ειδικότερα, στην Ερώτησή του ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στην από 14/12/2009 ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία: «η Κυβέρνηση προχώρησε στην καταβολή 44 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς κατόπιν σχετικής απόφασης της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έγκρισής της από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, προβλέπονται αποζημιώσεις 2 ευρώ ανά δένδρο για τις ζημιές που προκλήθηκαν από πυρινοτρήτη στην ελαιοπαραγωγή των Νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής». Συνεπώς, με την κατάθεση της Ερώτησής του ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν και πότε θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση της Κυβέρνησης από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στην απάντηση που έλαβε ο κ. Σταϊκούρας από το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζεται πως αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο στην απάντησή του αναφέρει πως «το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. εισηγήθηκε με την αριθμ. 198/14-12-09 απόφασή του την αποζημίωση των ζημιών από πυρηνοτρήτη των ελαιοδέντρων των νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής, αναφέροντας ποσοστά ζημιών, αίτια και τρόπο κάλυψης της δαπάνης» και τονίζει, κλείνοντας την απάντησή του προς την Ερώτηση του κ. Σταϊκούρα, ότι «επί του παρόντος, δεν εκδόθηκε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), οπότε ο ΕΛ.Γ.Α. δεν μπορεί να επιληφθεί και να προβεί σε υλοποίηση της συγκεκριμένης εξαγγελίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: