Ευρω-στήριξη με κορσέ το ΔΝΤ
Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger
«ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ» Ο ΚΟΡΣΕΣ ΑΠΟ Ε.Ε., Ε.Κ. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Σε τριπλή βαρειά επιτήρηση
Η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο βαρειάς, βαθειάς και συνδυασμένης επιτήρησης τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και -για πρώτη φορά- από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια προσπάθεια να «ηρεμήσουν οι αγορές» και να μπορέσει να βρει η κυβέρνηση «ζεστό χρήμα» με ανεκτό επιτόκιο και παράλληλα να σταματήσουν οι επιθέσεις στο ευρώ. Η συνέπεια είναι κατά τον πρωθυπουργό η «αφαίρεση τμήματος της κυριαρχίας μας».
Η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα μαραθώνιων συνεδριάσεων του πρωθυπουργού με τους Ν. Σαρκοζί, Α. Μέρκελ, Μπαρόζο, Ρομπόι, Τρισέ, που κατέληξε σε «δήλωση των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που αφορά μόνον στην Ελλάδα.
Με τη δήλωσή τους αυτοί οι εταίροι, κυρίως της ευρωζώνης, προσφέρουν την πολιτική κάλυψη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα ότι θα καλύψει τους στόχους που έχει θέσει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, επιμένοντας στη δέσμευη της Ελλάδας «...ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης και πρόσθετων μέτρων» για να υλοποιηθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, η ευρωζώνη και συνολικότερα η Ε.Ε. «βάζει πλάτη» πολιτικά για να στηριχθεί η Ελλάδα μέσα στη «ζούγκλα» των πιέσεων των διεθνών αγορών και να μπορέσει να δανειστεί από αυτές όταν το χρειαστεί. (Σ.σ. μέσα στους επόμενους μήνες).
Ο δρόμος του ΔΝΤ
Ομως οι Ευρωπαίοι εταίροι, για πρώτη φορά στην ευρωζώνη, ανοίγουν κομψά αλλά σταθερά στην Ελλάδα τον δρόμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα λειτουργήσει ως πρόσθετος «πόλος εγγύησης» για τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα έχουν τη σφραγίδα του ΔΝΤ, αν δεν έχουν «υποδειχθεί» από αυτό.
Οι εταίροι στη δήλωσή τους για την Ελλάδα αναφέρουν ότι «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μετρα, αντλώντας από την εμπειρία του ΔΝΤ. Μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».
enet.gr
Επιστροφή στην αρχική σελίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου