15 Φεβρουαρίου 2010

Κρίσιμη εβδομάδα διεργασιών

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Η εβδομάδα που έρχεται θεωρείται κρίσιμη για τη χώρα μας όσον αφορά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν από Eurogroup τη Δευτέρα και Ecofin την Τρίτη αναμένεται να σηματοδοτήσουν και την κίνηση των αγορών.


Το ενδεχόμενο να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας, ως αντάλλαγμα για την πολιτική κάλυψη που δόθηκε στη χώρα μας, είναι ορατό.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, τα μέτρα που προτείνονται και που η κυβέρνηση έχει απορρίψει μέχρι στιγμής, είναι μεταξύ άλλων η κατάργηση του 14ου μισθού, η αύξηση του ΦΠΑ, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη οι Γερμανοί
Το 53% των Γερμανών εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, αν χρειασθεί, να αποβάλει την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Emnid και δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα "Bild am Sonntag".

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν η χώρα τους και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα για να ξεπεράσει τη δημοσιονομική της κρίση.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Γερμανία σημείωσε πέρυσι τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά, ενώ το τέταρτο τρίμηνο σημειώθηκε στασιμότητα στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

"Βαθιά τα προβλήματα της Ελλάδας"
Ειδικά και βαθιά χαρακτηρίζει τα προβλήματα της Ελλάδας ο αναπληρωτής διευθυντής της ισπανικής εφημερίδας Ελ Μούντο, σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Όπως επισημαίνει, μάλιστα, αν το μοντέλο αντιμετώπισης της ελληνικής περίπτωσης γενικευθεί, τότε θα απειληθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Σημειώνει, τέλος, ότι η περίπτωση της Ισπανίας εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς πρόκειται για μεγαλύτερη οικονομία.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής σύνταξης της ιταλικής Ρεπούμπλικα Μάσιμο Τζιανίνι, υπογραμμίζει ότι οι αγορές δοκιμάζουν την σταθερότητα Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πάντως, ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας συνιστά απειλή για την σταθερότητα του ευρώ.

Παρόμοια με την κατάσταση της Ιρλανδίας πριν από ένα χρόνο, χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα ο Τζων Μακμάνους, αρχισυντάκτης των ιρλανδικών Τάιμς και χαρακτηρίζει δοκιμασία για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ικανοποιημένος ο Τρισέ
Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, από τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα.
Τόνισε πάντως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει "να διορθώσει την τροχιά από την οποία είχε αποκλίνει" και να "ενισχύσει την επαλήθευση των στοιχείων της" εξήγησε προσθέτοντας ότι οι στατιστικές που αποδεικνύονται εσφαλμένες "δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτές".
Ωστόσο, έκρινε ικανοποιητικές τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. "Οι δεσμεύσεις αυτές μου αρκούν, είναι σοβαρές", τόνισε .
Σε ερώτηση τι αναμένει από τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες , απάντησε: "αναμένεται πως θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδα υπό την επίβλεψη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών".

Σε ερώτηση για την οικονομική ευρωστία των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητεί "εξ αρχής την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των προϋπολογισμών καμίας ευρωπαϊκής χώρας".
"Εχουμε ένα ξεχωριστό ελληνικό πρόβλημα, κατά τ΄ άλλα, οι χώρες έχουν το σχέδιο τους και το πρόγραμμά τους. Αυτά τα προγράμματα έχουν εγκριθεί και οι χώρες πρέπει να τα εφαρμόσουν αυστηρώς" είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΤ


skai.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: