11 Φεβρουαρίου 2010

Οικολόγοι Πράσινοι - Στο ίδιο έργο θεατές ...

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

10.2.2010

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ: ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών συνθέτουν μια τεράστια αλλαγή στην φορολογική πολιτική. Δυστυχώς, η πολιτική που εξαγγέλθηκε δεν είναι λεπτομερώς προσδιορισμένη, η εισηγητική έκθεση αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό κείμενο και δεν περιέχει καμία εκτίμηση για την επίδραση που θα έχει στα έσοδα του δημοσίου το κάθε μέτρο αλλά και στην οικονομία γεινότερα. Σημαντική επίσης είναι η έλλειψη διαβούλευσης με τους φορείς παρότι είχε ανακοινωθεί. Για μια ακόμα φορά δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για αλλαγές στην οικονομία, την κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική αλλά μόνο η αύξηση των εσόδων του κράτους χωρίς να προωθούνται άλλοι στόχοι, όπως η μεταρρύθμιση προς πιο βιώσιμη κατεύθυνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, η ενθάρρυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και η επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συμφωνήσουν με τα μέτρα που ενισχύουν την φορολογική ισονομία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα μέτρα όμως θα κριθούν από το αποτέλεσμα που θα έχουν στην πρακτική τους εφαρμογή. Ανησυχούμε μήπως τελικά οι γνωστοί παραμείνουν γνωστοί και παρόντες στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και οι γνωστοί άγνωστοι απόντες από αυτή την διαδικασία. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η σπατάλη σε έργα με αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως η εκτροπή του Αχελώου στια οποία θα χαθούν τα αυξημένα έσοδα ή στις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες.

Βλέπουμε με λύπη οι κατ' αρχή θετικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πράσινα οικονομικά μέτρα να μην τηρούνται αλλά αντίθετα να λαμβάνονται μέτρα που είχε αρνηθεί προεκλογικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι είναι αποτυχημένα Αυτό είναι συνέχιση μιας πολιτικής παράδοσης που υποσκάπτει τη δημοκρατική διαδικασία.

Από τα 44 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών μόνο τα εισοδηματικά και ο φόρος στα καύσιμα έχουν κοστολογηθεί και μάλιστα χωρίς να δημοσιευτούν οι προυποθέσεις των υπολογισμών. Επιπροσθέτως πολλά από τα μέτρα είναι εξαιρετικά ασαφή όπως η διεύρυνση της εφαρμογής ΦΠΑ ενώ στα φορολογικά ζητήματα η ουσία είναι στην λεπτομέρεια εφαρμογής τους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να είναι περισσότερο προσεκτική. Δεν είναι δυνατόν αλλαγές αυτού του εύρους να ανακοινώνονται με τέτοια προχειρότητα, χωρίς τεκμηρίωση, μόνο και μόνο για να είναι δημοσιευμένα εν’ όψη της συνόδου κορυφής.
Το μέτρο των αποδείξεων, για παράδειγμα, που αφορά όλους τους πολίτες είναι εκτός όλων των άλλων ένας τεράστιος φόρος ελεύθερου χρόνου των καταναλωτών που επιστρατεύονται για να πιστοποιήσουν μέσω της δικιάς τους φορολογικής δήλωσης ότι έμποροι και επιτηδευματίες δηλώνουν τις συναλλαγές τους κάτι που είναι αρμοδιότητα του κρατικού μηχανισμού ελέγχου. Το μέτρο αποτελεί απλώς ομολογία ανικανότητας.

Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα μετατρέπεται σε ένα ακόμα ειπρακτικό μέτρο καθώς δεν συνοδεύεται από κανένα πράσινο μέτρο για την βελτίωση και ενθάρρυνση των ΜΜΜ ή άλλων θετικών δραστηριοτήτων αλλά ούτε και με πρόνοια για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.. Στο πλαίσιο μια ολοκληρωμένης πολιτικής για τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου και ενθάρρυνσης της χρήσης των δημόσιων ΜΜΜ. Δεν δημοσιοποιείται καν το πόση μείωση κατανάλωσης και σχετικών εκπομπών ΑΤΘ θα προκύψει και πως εντάσσεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στον ΟΗΕ.Οι πράσινοι φόροι δεν πρέπει να είναι εισπρακτικοί αλλά εργαλεία για την πράσινη στροφή της οικονομίας. Για παράδειγμα η Ιρλανδία στο πακέτο μέτρων της επέβαλε φόρο στον άνθρακα (και όχι μόνο στα υγρά καύσιμα) με τον οποίο όμως χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Αυτή η φιλοσοφία που συνδυάζει αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και της ύφεσης με ταυτόχρονη στροφή σε πράσινη κατεύθυνση είναι που λείπει από τα αποκλειστικά εισπρακτικά μέτρα που κινδυνεύουν να βυθίσουν την χώρα πιο βαθιά στην ύφεση στην οποία ήδη βρίσκεται.

H Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

επικοινωνία: Μ.Πετράκος,
Γ.Παρασκευόπουλος,
Ν. Χρυσόγελος 6936672882

Γραφείο τύπου: 2103306301


Δεν υπάρχουν σχόλια: