07 Μαΐου 2011

Τόνια Αντωνίου - Για την υπολειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6-5-2011

«Επιβεβαιώνεται η υπολειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας» δηλώνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου μετά από την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης σε σχετική ερώτησή της, προσθέτοντας ότι η ίδια θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα «μέχρι να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και να σταματήσει η μεταφορά περιστατικών σε Αθήνα και Λάρισα, που κοστίζει ακριβά και ταλαιπωρεί σήμερα τους συγγενείς των νεκρών»

Η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού κ. Καστανίδη, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 3772/2009, η κατά τόπο αρμοδιότητα των ιατροδικαστικών υπηρεσιών συμπίπτει προς εκείνη του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές Εφετείων. Οι ιατροδικαστικές πράξεις διενεργούνται από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες ύστερα από παραγγελία των[.....]

εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και των ανακριτικών υπαλλήλων οι οποίοι ενεργούν ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, καθώς και των ποινικών δικαστηρίων που λειτουργούν στην περιφέρεια του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές Εφετείων, ενώ κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται, εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο ή συντρέχει αδυναμία των εν λόγω υπηρεσιών, να δοθεί εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων σε άλλη ιατροδικαστική υπηρεσία.
Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας ιδρύθηκε με το Ν. 3258/2004 και ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της, διενεργώντας ιατροδικαστικές πράξεις, την 21.11.2008.
Έκτοτε, τα περιστατικά αρμοδιότητας αυτής, καθώς και οι αποφάσεις (παραγγελίες προανακριτικών αρχών) βάσει των οποίων αυτά μεταφέρθηκαν στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθήνας και Λάρισας περιλαμβάνονται στους κάτωθι πίνακες Α’ και Β’…..[στους πίνακες αναφέρονται 32 περιστατικά που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και 66 στη Λάρισα].
Πέραν των ανωτέρω σας γνωρίζουμε ότι στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας από την έναρξη λειτουργίας της μέχρι σήμερα, υπηρετεί μια Ιατροδικαστής, δύο υπάλληλοι με απόσπαση για τη διοικητική υποστήριξη του έργου της, ενώ το έργο του νεκροτόμου, του οποίου ο ρόλος είναι καταλυτικός για τη λειτουργία μιας Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, εκτελούσε από την έναρξη λειτουργίας της εν λόγω υπηρεσίας έως 30/09/2010, υπάλληλος που είχε διαθέσει το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση της αναφερόμενης ιατροδικαστικής υπηρεσίας με μόνιμο υπάλληλο του κλάδου ΥΕ Νεκροτόμων, διορίζοντας μία υπάλληλο από την 02/12/2009. Ωστόσο η εν λόγω υπάλληλος παρά το ότι εκπαιδεύτηκε από την υπηρεσία, έχει εκδηλώσει αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του κλάδου της. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα υπεβλήθη αίτημα διάθεσης ή απόσπασης υπαλλήλου νεκροτόμου από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο όμως δεν ικανοποιήθηκε ενώ αναμένεται εξέταση ερωτήματος απόλυσης της εν λόγω υπαλλήλου από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.
Ως εκ τούτου συνάγεται ότι βάσει της υπάρχουσας στελέχωσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας, υφίστανται προβλήματα στη λειτουργία της, τα οποία καθιστούν αναγκαίο το να δίνεται εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων σε άλλες, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, ιατροδικαστικές υπηρεσίες»

Δεν υπάρχουν σχόλια: