22 Απριλίου 2010

H ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


21/4/2010
H ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ TOY YΠΕΚΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΡΓΑ

Δύο και πλέον μήνες μετά τις εξαγγελίες της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στα Οινόφυτα για «τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου της περιοχής του Ασωπού», ελάχιστα έχουν γίνει εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ για την ουσιαστική προστασία της υγείας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ρυπασμένης περιοχής, τον αποτελεσματικό έλεγχο της ρύπανσης από τις βιομηχανίες, αλλά και για την συγκρότηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου εξυγίανσης με επιμερισμό του κόστους στους ρυπαίνοντες.

Προφητικές αποδεικνύονται δυστυχώς οι δηλώσεις που είχε [.....]
κάνει τότε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, αμέσως μετά τις εξαγγελίες της υπουργού: “Θα υποστηρίξουμε ενεργά όσες προσπάθειες γίνουν από την κυβέρνηση για βιώσιμες και δίκαιες λύσεις… Επισημαίνουμε, όμως, ότι η αναγγελία καλών προθέσεων δεν αρκεί πλέον. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, χρονοδιαγράμματα, πόροι και μηχανισμοί εφαρμογής. Αν αυτά δεν υπάρξουν, θα γίνει απλώς μια τρύπα στο νερό”.

1. Παρά τις υποσχέσεις της υπουργού Περιβάλλοντος στις 8/2/2010 για ΑΜΕΣΗ παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους και ασφαλούς νερού για τη γεωργία, τα έργα σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ καθυστερούν σημαντικά. Ακόμα και στις χθεσινές δηλώσεις της η υπουργός δεν έδωσε καν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό που θέλουν οι κάτοικοι να ακούσουν είναι πότε θα τρέχει καθαρό νερό στις βρύσες των σπιτιών τους στα Οινόφυτα, στη Θήβα και στις άλλες ρυπασμένες περιοχές.
Κοινωνικά δίκαιη λύση είναι οι απαιτούμενοι πόροι για τη σύνδεση με ΕΥΔΑΠ και την επεξεργασία/διανομή του νερού στους κατοίκους να προέρχονται κατά το μέγιστο ή και εξ ολοκλήρου από τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες – κάτι που δεν έχει πουθενά αναφερθεί στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ

2. Η υπουργός είχε επίσης δεσμευτεί στις 8 Φεβρουαρίου για τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού και την αναθεώρηση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων τους, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Όμως ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά τα αποτελέσματα των ελέγχων και επανελέγχων που έκανε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αφότου άλλαξε η διοίκηση στο υπουργείο. Ποιες εταιρείες ελέγχθηκαν και ποια είναι τα ευρήματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, υπάρχει πλέον συμμόρφωση με τη νομοθεσία ή εξακολουθεί το καθεστώς της ανεξέλεγκτης διαχείρισης; Παρά την σαφή δέσμευση της νέας διοίκησης για στενή συνεργασία και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο θέμα αυτό. Εύλογο επίσης είναι το ερώτημα κατά πόσο μπορούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντα και αρμοδιότητές τους δεδομένου ότι η Υπηρεσία ακόμα παραμένει υποστελεχωμένη και κατά συνέπεια αδύναμη να ολοκληρώσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς που συνεχώς συσσωρεύεται.

3. Όπως είχαμε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή, θέμα προτεραιότητας για την ρυπασμένη περιοχή είναι η συγκρότηση και υλοποίηση σχεδίου εξυγίανσης/οικολογικής αποκατάστασης των ρυπασμένων νερών και εδαφών της περιοχής με επιμερισμό του κόστους στους ρυπαίνοντες. Για να προχωρήσει όμως ένα τέτοιο σχέδιο, χρειάζεται:
- Να αξιολογηθούν σωστά η έκταση της ρύπανσης και οι κυριότεροι ρύποι (συγκεντρώσεις, ρυθμοί μεταφοράς τους στα επιφανειακά/υπόγεια νερά)
- Να ταυτοποιηθούν οι ρυπαίνοντες (βιομηχανίες που προκάλεσαν ή προκαλούν τη ρύπανση)
- Να συγκροτηθούν σχέδια εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών με εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών
- Να εκτιμηθεί το κόστος εξυγίανσης και να επιμεριστεί στους ρυπαίνοντες ανάλογα με το ποσοστό της ευθύνης που τους αναλογεί

Απέναντι σε όλα αυτά, το υπουργείο Περιβαλλοντος δεν έχει σαφή εικόνα ούτε για την έκταση της ρύπανσης, ούτε για το ποιοι ευθύνονται για τη ζημιά (ρυπαίνουσες βιομηχανίες). Επιπλέον δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξυγίανσης της περιοχής

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε να έχουμε ενεργό εμπλοκή σε όλα αυτά τα θέματα, σχεδιάζοντας και στηρίζοντας ένα Πρόγραμμα Παρακολούθησης (Πράσινο Παρατηρητήριο) για τον Ασωπό σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς πολιτών, επιστήμονες και κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος
των Οικολόγων Πράσινων

Επικοινωνία:
Μαρία Βιτωράκη, τηλ 6977523766
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: