27 Απριλίου 2010

Καθαρά τα νερά του Μαλιακού λέει η «Νέαρχος»

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Νέα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Νομαρχία Φθιώτιδας σχετικά με επιβλαβή μικροφύκη στα νερά του Μαλιακού κόλπου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων εντοπίστηκαν σε μη ανησυχητικές αφθονίες είδη των γενών Pseudo-nitzschia και Alexandrium, τα οποία ενοχοποιούνται για αμνησιακού (ASP) και παραλυτικού (PSP) τύπου δηλητηρίαση, αντίστοιχα, μετά την κατανάλωση οστρακοειδών, αλλά και χαμηλές αφθονίες είδη του γένους Dinophysis, τα οποία ενοχοποιούνται για την παρουσία λιπόφιλων τοξινών σε οστρακοειδή.

Ακόμη ελήφθησαν δείγματα ιζήματος για τον ποιοτικό προσδιορισμό κύστεων. Από την εξέταση των δειγμάτων εντοπίστηκαν μόνο βενθικά διάτομα και ελάχιστος αριθμός κύστεων μη επιβλαβών δινοφυκών. Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι εντοπίστηκε το δινοφύκος Alexandrium insuetum σε όλους τους σταθμούς με αφθονίες από 320 ως 1.200 κυτ./λίτρο, το οποίο δεν έχει συσχετιστεί με οποιοδήποτε τοξικό επεισόδιο μέχρι σήμερα.

Στη φυτοπλαγκτική κοινωνία των νερών του Μαλιακού κόλπου έπαψαν πλέον να επικρατούν τα διάτομα. Οι Κλάσεις των μικροφυκών που κυριαρχούν σε αριθμό (αφθονία) και είδη είναι τα Κοκκολιθοφόρα και τα Δινοφύκη. Η παραπάνω σύνθεση καθιστά τη φυτοπλαγκτική κοινωνία ιδιαίτερα ευμετάβλητη, κυρίως την εαρινή περίοδο. Εκτιμάται ότι στη φυτοπλαγκτική κοινωνία, στο επόμενο διάστημα, θα επικρατήσει κάποιο από τα παραπάνω δινοφύκη

paratiritisfthiotidas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: