13 Απριλίου 2010

ΣΥΡΙΖΑ - ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό στην Ελλάδα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

15/03/2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η θεματική «πόλη, περιβάλλον, οικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει το Σάββατο 17/4/2010, πανελλαδική συνάντηση – ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον ενεργειακό σχεδιασμό στην Ελλάδα. Η συνάντηση θα γίνει στη Θήβα (Συνεδριακό Κέντρο) με ώρα έναρξης 10.30 π.μ., δεδομένου ότι η Βοιωτία εξελίσσεται σε νέο ανεξέλεγκτο ενεργειακό κέντρο της χώρας.

Καλούμε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα που έχουν κινηματική, επιστημονική και κοινωνική ενασχόληση με τα ζητήματα της ενέργειας αλλά και φορείς, συλλογικότητες και τοπικά κινήματα να συναντηθούμε και να ανοίξουμε το θέμα της ενέργειας στη χώρα στοχεύοντας στην εκπόνηση του δικού μας ανταγωνιστικού σχεδίου για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Επιθυμία και στόχος μας είναι να εκπροσωπηθούν όλες οι απόψεις και προσεγγίσεις επί του θέματος σε μια συνάντηση ουσιαστική και πλούσια σε προβληματισμό.[.....]

Για το λόγο αυτό καλούμε όσους και όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν να στείλουν μέχρι τις 31/3/2010 περίληψη της τοποθέτησής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση perivallonsyriza@gmail.com ώστε να γίνει καλύτερη οργάνωση της συζήτησης.

Θα κρατηθούν πλήρη πρακτικά της συνάντησης τα οποία στη συνέχεια θα εκδοθούν ως συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο.

Ακολουθεί ενδεικτικό πλαίσιο της συνάντησης. Το ακριβές πρόγραμμα θα διαμορφωθεί μετά το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί για τοποθετήσεις παρεμβάσεις.


ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε μια οργανωμένη ολομελειακή διαδικασία με δύο άξονες:

1. Διεθνές πλαίσιο: H ενέργεια ως εμπόρευμα και ως παράγοντας διεθνών σχέσεων, διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές, από το Κιότο στην Κοπεγχάγη και την Κοτσαμπάμπα, το ευρωπαϊκό σύστημα κατανομής ρύπων, οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, η διασύνδεση με χώρες της Ε.Ε., τα πυρηνικά εργοστάσια στα Βαλκάνια, ζητήματα κλιματικής δικαιοσύνης, ο ρόλος των κινημάτων.

Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα
Ενδεικτικά θέματα: το ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας, ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων, η νεοφιλελεύθερη «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, οι δυνατότητες ανάπτυξης ΑΠΕ και τα προβλήματα που δημιουργεί το σημερινό πλαίσιο προώθησής τους, τα νέα ενεργειακά κέντρα, τα διασυνδεδεμένα δίκτυα, τα υδροηλεκτρικά φράγματα, η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια, ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, οι αντιστάσεις των κινημάτων.

Είναι προφανές ότι τα ερωτήματα μπορούν να εμπλουτιστούν και μέσα από τις τοποθετήσεις ευρύτερων από το ΣΥΡΙΖΑ συλλογικοτήτων. Το πρώτο σκέλος της συζήτησης θα κινηθεί περισσότερο σε ενημερωτικό/εξοπλιστικό επίπεδο και με βάση τις «γνώσεις» που θα αποκομιστούν απ’ αυτό θα προχωρήσουμε και στην ψηλάφηση πιο συγκεκριμένων ερωτημάτων και επιδίκων.
Θα επιχειρήσουμε τη δημοσιοποίηση των δύο αυτών κειμένων πριν τη συνάντηση.

2. Εναλλακτικές κατευθύνσεις της αριστεράς: ενεργειακός σχεδιασμός για τις ανάγκες της κοινωνίας
Θα επιχειρήσουμε να διεξαχθεί μια συζήτηση όπου θα τεθούν τα ερωτήματα στα οποία καλούμαστε να «απαντήσουμε» βάσει της διεθνούς κατάστασης αλλά και της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• ποιος πρέπει να είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός, για ποια ανάπτυξη;
• ποιοι πρέπει να συμμετέχουν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ενεργειακή πολιτική, την χωροθέτηση, παραγωγή, διανομή, τιμολόγηση της ενέργειας;
• Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ΔΕΗ/ ΔΕΣΜΗΕ και άλλων φορέων που σχετίζονται με την ενέργεια (ΡΑΕ, ΚΑΠΕ, ΣΕΕΣ κλπ);
• ποια η σχέση εθνικού σχεδιασμού και αποκεντρωμένης λήψης αποφάσεων;
• μπορεί να υπάρξει τοπική ενεργειακή αυτονομία και ποια τα όρια μεταξύ κεντρικού και τοπικού σχεδιασμού;
• Η διασύνδεση νησιών και απομονωμένων περιοχών, είναι αναγκαιότητα ή πρόβλημα;
• ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των ιδιωτών αυτοπαραγωγών; Πρέπει ή όχι να γίνει διάκριση μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» παραγωγών;
• ποιες μπορεί να είναι απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον περιοχές με εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα
• η προώθηση των ΑΠΕ μπορεί να δώσει λύση και με ποιες προϋποθέσεις; είναι αποδεκτή η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων; τα βιοκαύσιμα στην Ελλάδα;
• ποιος ο ρόλος των αντιστάσεων και των κινημάτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: