27 Απριλίου 2010

Στην ευθεία ο «Καλλικράτης»

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Με την παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας αλλά και του νέου χάρτη της αυτοδιοίκησης, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης 27 Απριλίου ( τελικά Τετάρτη 28 Απριλίου) μπαίνει στην τελική ευθεία ο «Καλλικράτης», ώστε να αποτελέσει νόμο του κράτους μέχρι τις 20 Μαΐου.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης θα παρουσιάσει τις 400 σελίδες του νομοσχεδίου καθώς και τον χωροταξικό σχεδιασμό των λιγότερων από 370 δήμους στην επικράτεια, έπειτα από έξι μήνες συζητήσεων και διαβουλεύσεων. Το φως της δημοσιότητας έχουν δει μέχρι στιγμής το πολιτικό κείμενο του «Καλλικράτη» που εκτέθηκε σε δημόσια διαβούλευση καθώς και το μη οριστικοποιημένο προσχέδιο νόμου 297 σελίδων που παραδόθηκε στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ.

Ο χάρτης του Καλλικράτη αποτέλεσε [.....]
αντικείμενο συζητήσεων με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και μέλη του κοινοβουλίου αλλά μέχρι σήμερα έχει κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό μεταξύ του υπουργού και μιας ομάδας στενών του συνεργατών.

Τα κριτήρια
Σε τρεις ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης θα παρουσιάσει, μαζί με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τα κριτήρια συνένωσης των δήμων, για τα οποία έχει επισημάνει πως θα είναι κοινά για όλη την επικράτεια, την κοστολόγηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση και τέλος τις λεπτομέρειες των οικονομικών του «Καλλικράτη», δηλαδή το ποσό της χρηματοδότησης του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.

Πριν καν ανακοινωθούν οι κυβερνητικές προτάσεις έχει δημιουργηθεί σύγχυση σε αρκετές περιοχές, όπου οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σε σενάρια συνένωσης των δήμων τους. Εκτός των τοπικών κοινωνιών, γραμμές «άμυνας» στον «Καλλικράτη» έχουν «χαράξει» οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης καθώς και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία - στην πλειονότητά τους- αποδέχονται την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις.

ΝΔ: Επίσημα η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου συνολικά όταν δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο των διατάξεων και του χάρτη. Σε πλήρη εναρμονισμό με τα αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος, τα στελέχη της ΝΔ επικεντρώνουν μέχρι στιγμής στο θέμα της μεταφοράς προϋπολογισμένων πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση με την παράλληλη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση.

Χαρακτηρίζουν πρόχειρο τον σχεδιασμό του «Καλλικράτη» και τονίζουν ότι ο διάλογος περιορίστηκε μόνο μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι -όπως αναφέρουν- δημιούργησαν έναν αυτοδιοικητικό χάρτη με κομματικά και αυστηρά εκλογικά κριτήρια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χρ. Ζώη, υπεύθυνου του τομέα Εσωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ θα ζητήσει περισσότερο χρόνο συζήτησης για τον Καλλικράτη στο κοινοβούλιο, αφού απαιτείται ουσιαστική συζήτηση για μια τέτοια μεταρρύθμιση. «Αν ο υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι ο Καλλικράτης είναι τέσσερα νομοσχέδια μαζί, τότε θα χρειαστούμε τετραπλάσιο χρόνο στη Βουλή για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του», δηλώνει ο κ. Ζώης.

ΚΚΕ: Ενάντια στην αποκέντρωση κεντρικών κρατικών αρμοδιοτήτων όπως η Υγεία και η Παιδεία στην τοπική αυτοδιοίκηση τάσσεται το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά θα μεταφερθεί το κόστος λειτουργίας τους στους δημότες. Παράλληλα το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο σχεδιασμός του Καλλικράτη θα οδηγήσει στην επιβολή τοπικών φόρων προκειμένου να λειτουργήσουν οι δήμοι, αφού εκτιμά ότι οι ΟΤΑ μετατρέπονται σε επιχειρήσεις χωρίς να έχουν τη δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης. Το ΚΚΕ εντάσσει την αντιπαράθεση στον «Καλλικράτη» στον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό του ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

ΛΑΟΣ: Το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη εκφράζει την αντίθεσή του στον Καλλικράτη, γιατί, όπως ισχυρίζεται, προωθεί ένα μοντέλο διοίκησης συγκεντρωτικό σε επίπεδο περιφέρειας και καταστρέφει το βασικό κύτταρο που είναι ο κοινοτισμός.

Στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο κ. Καρατζαφέρης έχει προτείνει τη συγκρότηση περιφερειακών συμβουλίων από τους δημάρχους των ΟΤΑ της συγκεκριμένης περιφέρειας για την καλύτερη αντιπροσώπευση και τη λειτουργικότητα του β΄βαθμού της αυτοδιοίκησης αλλά και την εξοικονόμηση πόρων. Ο ΛΑΟΣ κινείται περισσότερο προς την κατεύθυνση δημιουργίας συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την επιτυχή κάθοδο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη.

ΣΥΝ: Κατάργηση των κρατικών γενικών διοικήσεων, μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τ.Α. καθώς και κατάργηση διατάξεων που δεν επιτρέπουν την κάθοδο μικρών συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές με την παράλληλη καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ για τον «Καλλικράτη».

Ο ΣΥΝ διεκδικεί τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, με ανακατανομή των πόρων και των εξουσιών υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ
«Κόκκινες γραμμές» για την αποδοχή

Αυτοδιοίκηση: Η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ, υπερασπίζοντας τις πάγιες θέσεις τους για τη διοικητική μεταρρύθμιση κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, έθεσαν «κόκκινες γραμμές» για την αποδοχή του τελικού σχεδίου του Καλλικράτη. Επικεντρώνουν κυρίως στην κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν από την κεντρική διοίκηση και ζητούν να συμπεριληφθούν τα μεταφερόμενα ποσά και οι αρμοδιότητες στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και να μην καθορίζονται μελλοντικά με προεδρικά διατάγματα.

Επίσης εκφράζουν τις διαφωνίες τους στη δημιουργία δήμων-μαμούθ κυρίως στην περιφέρεια και διεκδικούν την αύξηση του τελικού αριθμού των δήμων. Τέλος στις «κόκκινες γραμμές» περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για μεταφορά της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, την οποία οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν απαράδεκτη. Από την πλευρά της η ΕΝΑΕ μέσω του προέδρου της κ. Δ. Δράκου παρατήρησε στο προσχέδιο γενικότητες και ασάφειες στα κρίσιμα ζητήματα, όπως στους πόρους, στις αρμοδιότητες, στον δημοκρατικό προγραμματισμό και στην πολιτική λειτουργία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών τα στελέχη της ΝΔ που έχουν πλειοψηφία στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό πόλο με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του «Καλλικράτη».

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: