21 Νοεμβρίου 2009

Μπρος φόροι και πίσω Βρυξέλλες

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ 3,6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ 2,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης με το βλέμμα στις αγορές

Με πρόσθετους φόρους 3,6 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών κατά 2,2 δισ. ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 3,6% του ΑΕΠ, από το 12,7% του ΑΕΠ το 2009 στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις Βρυξελλών και αγορών για γρήγορη και δραστική προσαρμογή.

Ο προϋπολογισμός του 2010, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εμπεριέχει, ωστόσο, πολλά στοιχεία αβεβαιότητας, καθώς επιχειρεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, αυξάνει τις δαπάνες για την Παιδεία κατά 1,020 δισ. ευρώ και τις δαπάνες για την Υγεία κατά 246 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι περικοπές δαπανών που προβλέπει είναι, ώς ένα σημείο, προσωρινού χαρακτήρα, ενώ για άλλες υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθούν, καθώς αφορούν π.χ. ασφαλιστικά ταμεία με μεγάλες ανάγκες. Τέλος, η είσπραξη επιπλέον εσόδων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Έτσι, οι Βρυξέλλες- και οι αγορές - είναι πιθανό να εκφράσουν και πάλι επιφυλάξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός στη διάρκεια του 2010, ανάλογα με τη συγκυρία και μάλιστα να κατατεθεί, αν χρειασθεί, συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Πολλά θα κριθούν στην επικείμενη κατάθεση του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε σύγκριση με το προσχέδιο, που είχε κατατεθεί μόλις πριν από 2 εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο επικέντρωσε την προσπάθειά του στην περικοπή δαπανών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του επιτρόπου κ. Χ. Αλμούνια. Συγκεκριμένα, προβλέπει περαιτέρω περικοπές δαπανών κατά 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως μόνο τα 166 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον περιορισμό των δαπανών για αμοιβές, που προκάλεσαν τόσο θόρυβο, όταν έγινε γνωστό ότι επιβάλλεται πλαφόν 2.000 ευρώ πάνω από το οποίο δεν δίνονται αυξήσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέτεινε χθες τη σύγχυση σχετικά με το πού ακριβώς θα επιβληθεί το πλαφόν, όταν αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις (αν θα αφορά τον βασικό μισθό ή όχι), παρά τις επίμονες ερωτήσεις. Ο ίδιος περιορίσθηκε να πει ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το πλαφόν θα ξεκαθαριστούν με την εισοδηματική πολιτική. Πάντως, από το μέγεθος της δαπάνης που περικόπτεται, προκύπτει ότι μάλλον δεν αφορά μεγάλη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων. Ο ίδιος μίλησε για 40.000. Η αύξηση των φόρων
Σε ό,τι αφορά τους φόρους, η αύξησή τους θα προέλθει:

●Από την εφαρμογή της νέας κλίμακας, που θα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα

●Από τη φορολόγηση των μερισμάτων

●Από την κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών ●Από την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και του φόρου κληρονομιών

●Από την κατάργηση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων

●Από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα κατά 10%

●Από την επαναφορά του point system, δηλαδή ενός συστήματος ελέγχων με βάση τις πιθανότητες να φοροδιαφεύγει ο ελεγχόμενος

●Από την καθιέρωση καθολικού ελέγχου του πόθεν έσχες και των δαπανών διαβίωσης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε, εξάλλου, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ενώ είπε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να μπουν ταμειακές μηχανές παντού».

Ο νέος προϋπολογισμός συντάσσεται σε δυσμενές περιβάλλον για την ελληνική οικονομία. Το ΑΕΠ, που φέτος προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 1,2%, θα μειωθεί περαιτέρω το 2010 κατά 0,3%, ενώ η ανεργία από 9% φέτος θα αυξηθεί στο 9,7% το 2009.

tanea.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: