28 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λαμία, 27 Νοεμβρίου 2009

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009, παρέστη στην Ημερίδα με θέμα «Η θέση της Ελληνίδας Αγρότισσας στο δίκτυο των κοινωνικών υποστηρικτικών δομών του κράτους» που πραγματοποιήθηκε στα Καμένα Βούρλα από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας του Υπουργείου. Στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Ένα από τα μεγάλα ζητούμενα παλαιότερων εποχών, ήταν και η κατάκτηση της θέσης της Ελληνίδας στην κοινωνία. Οι διεκδικήσεις της για ισότητα, ισονομία, συμμετοχή έφεραν αποτέλεσμα καθώς σήμερα πλέον η γυναίκα δεν περιορίζεται μόνο στην οικογένεια, αλλά αποκτά ρόλους που φαίνονταν αδιανόητοι παλαιότερα. Σήμερα πλέον, αναπτύσσει την προσωπικότητά της αυτόνομα, αναλαμβάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες, συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα, μετέχει ενεργά στα κοινά, κερδίζει το ρόλο που δικαιούται στην κοινωνία, στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στα επιστημονικά επιτεύγματα, στο δημόσιο βίο, ενώ παραμένει, ταυτόχρονα, το θεμέλιο της οικογένειας. Όλα αυτά ισχύουν, και μάλιστα στον υψηλότερο βαθμό, για την Ελληνίδα αγρότισσα. Αγρότισσα που εκτός από τη συμμετοχή της στις καθαρά αγροτικές εργασίες, αναλαμβάνει καινοτόμες δραστηριότητες, δημιουργεί ή συμμετέχει σε οικογενειακές επιχειρήσεις στο χώρο της τυποποίησης, της μεταποίησης, της οικοτεχνίας, του αγροτουρισμού, οργανώνει και αναπτύσσει δραστηριότητες στο πλαίσιο δυναμικών γυναικείων συνεταιρισμών.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν συγκροτημένες πολιτικές δράσεις για τη ενίσχυση και αναβάθμιση του αγροτικού τομέα. Προωθήθηκαν πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση και τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ελληνική ύπαιθρο. Θεσμοθετήθηκαν υποχρεώσεις της πολιτείας για τη στήριξη της ελληνίδας αγρότισσας. Αναγνωρίστηκε έμπρακτα ο σπουδαίος ρόλος της, καθώς, με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, η σύζυγος αγρότη είναι, πλέον, ισότιμη με τον άνδρα της ως προς τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ της παρέχονται, είτε είναι άμεσα ασφαλισμένη, είτε έμμεσα, κοινωνικές παροχές και παροχές υγείας από τον ΟΓΑ, λαμβάνοντας επίδομα μητρότητας και παροχές περιθάλψεως.

Αποτελεί χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά κυρίως, της νέας κυβέρνησης να σταθεί η πολιτεία στο πλευρό της Ελληνίδας αγρότισσας, επιδιώκοντας την περαιτέρω βελτίωση της θέσης της στην ελληνική κοινωνία, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ελληνική ύπαιθρο, και τη διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στη γη του.

Η στήριξη της αγρότισσας γυναίκας και μητέρας θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση της συνοχής της κοινωνίας μας, καθώς αποτελεί το στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας και της ελληνικής περιφέρειας. Προς την κατεύθυνση αυτή είμαστε όλοι αρωγοί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: