27 Νοεμβρίου 2009

Νέα γρίπη: Άλμα κρουσμάτων και θανάτων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα, Μάρθα Καϊτανίδη


Η χειρότερη εβδομάδα σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από νέα γρίπη ήταν η 47η του 2009, δηλαδή από τις 16 έως τις 22 Νοεμβρίου. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1.900, ενώ 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η πανδημία «καλπάζει» και στον πλανήτη: το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 324 επιπλέον θάνατοι.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα στις επτά παραπάνω μέρες επιβεβαιώθηκαν 1.883 επιπλέον κρούσματα νέας γρίπης στην χώρα μας, και πλέον ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι 6.120.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτής της εβδομάδας είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά της προηγούμενης, αλλά και τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισε η πανδημία.

Όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα γρίπης βρίσκονται σε πάρα πολύ αυξημένα επίπεδα σε σύγκριση τόσο με την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα, όσο και με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Την ίδια ώρα αυξάνονται μέρα με την ημέρα και οι πολίτες που μολύνονται από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) και χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω σοβαρών επιπλοκών. Είναι ενδεικτικό πως έως της αρχής της πανδημίας έως σήμερα έχουν διασωληνωθεί 59 ασθενείς που νόσησαν βαριά, εκ των οποίων οι 21 την τελευταία εβδομάδα.

Αρρωσταίνουν οι έφηβοι

Όσον αφορά το ποιοι αρρωσταίνουν, περίπου οι μισοί έχουν ηλικίας 19 ετών και κάτω. Η ηλικιακή ομάδα όμως που φαίνεται ότι «προτιμάει» η νέα γρίπη είναι οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες, ηλικίας 15 έως 19 ετών: περισσότερα από 1.250 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήκουν σε αυτό το ηλικιακό φάσμα.

Αντιθέτως, η γρίπη δείχνει να αφήνει σχεδόν αλώβητους όσους έχουν ηλικία 60 ετών και πάνω, καθώς αφορούν πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών (κάτω από 4%).

Μολονότι πάντως τα περισσότερα θετικά δείγματα εντοπίζονται στους εφήβους, ο μεγαλύτερος αριθμός απουσιών από το σχολείο παρατηρείται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

«Πρωταθλήτρια» στις σχολικές απουσίες αναδεικνύεται η Βόρεια Ελλάδα και ακολουθεί η Κεντρική Ελλάδα, όπως προκύπτει από το καθημερινό «απουσιολόγιο» που τηρεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, στο οποίο δίνουν στοιχεία οι περίπου 12.700 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Πρακτικά, τα παραπάνω «τεκμηριώνουν ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ανοδική φάση του επιδημικού κύματος νέας γρίπης», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η κατάσταση στον κόσμο

Η νέα γρίπη εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον πλανήτη, παρ’ ότι σε μερικές περιοχές (όπως το νότιο ημισφαίριο που πια είναι στην άνοιξη, αλλά και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ) δείχνει σταθεροποίηση ή ύφεση.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως τις έξι τελευταίες εβδομάδες η πανδημία πλήττει ιδιαιτέρως την Δυτική Ευρώπη και πλέον αρχίζει να αυξάνεται και στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Έως σήμερα στις 9 το πρωί, 734 Ευρωπαίοι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νέας γρίπης (40 περισσότεροι απ’ ότι προχθές, αλλά χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξι τελευταία θύματα της Ελλάδας), ενώ δεκάδες άλλοι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή (μόνο στη Βρετανία, 180 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι στην εντατική ενώ στη Γαλλία άλλοι 101).

Η νέα γρίπη, που πλέον έχει εξαπλωθεί σε 206 χώρες, έχει ως τώρα κοστίσει τη ζωή σε 8.233 ανθρώπους (τα δύο τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν ακόμα 373 θάνατοι), ενώ έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά σε περισσότερους από 570.000. Ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων, όμως, υπολογίζεται πως είναι 10 έως 100 φορές υψηλότερος

Έκκληση της υπουργού Υγείας να μην απεργήσουν οι γιατροί

Η υπουργός Υγείας κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε έκκληση στους γιατρούς να μην απεργήσουν στις 30 Νοεμβρίου, λόγω της πανδημίας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας ωστόσο (ΟΕΝΓΕ), έχουν διευκρινίσει πως έχουν υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν εξ’ αιτίας της ευρείας διάδοσης του νέου ιού Α (Η1Ν1).

Επισημαίνουν ωστόσο, πως «ομοίως χωρίς καθυστερήσεις πρέπει να αντιμετωπίσει και η κυβέρνηση τα ζητήματα που θέτουν με σαφήνεια οι νοσοκομειακοί γιατροί» και αφορούν στην καταβολή των εφημεριών αλλά και στην πρόσληψη γιατρών (ειδικευμένων και ειδικευόμενων).

tanea.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: