14 Νοεμβρίου 2009

Και επισήμως "τέλος" στο πρόγραμμα ανέργων στους ΟΤΑ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Την απόφαση της κυβέρνησης να ματαιώσει το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 ανέργων, στους δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, μεταξύ του ΟΑΕΔ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για τη ματαίωση του προγράμματος είναι το γεγονός ότι μετά το πέρας της 36μηνης σύμβασης απασχόλησης, οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους. Δεδομένης μάλιστα της τωρινής κατάστασης με τα σταζ, η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί δεύτερο κύμα εργαζομένων υπό αυτούς τους όρους. Μάλιστα, παρά την άποψη του κ. Κακλαμάνη ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου προέβλεψε νομοθετική ρύθμιση που διευκρίνιζε ακριβώς το ότι δεν θα υπάρχει δικαίωμα μονιμοποίησης μετά τη λήξη της 36μηνης σύμβασης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι διάτρητη η ρύθμιση, με αποτέλεσμα στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι θα επέλεγαν το δρόμο της Δικαιοσύνης, να δικαιώνονταν.

Υπενθυμίζεται, ότι το 70% των πόρων που απαιτούνταν για την υλοποίηση του 36μηνης διάρκειας προγράμματος ήταν χρήματα της αυτοδιοίκησης και μόνο το 30% του ΟΑΕΔ, γεγονός για το οποίο μεγάλη μερίδα των δημάρχων είχε εκφράσει έντονες αντιδράσεις για την εφαρμογή του.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΚΕ επισημαίνει ότι «προκαλεί απορία αλλά και θλίψη η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όταν η ανεργία καλπάζει, να καταδικάζει 20.000 ανέργους έστω και για 36 μήνες να παραμένουν στη φτώχεια».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πίσω στην Αυτοδιοίκηση τα 80 εκατομμύρια ευρώ που ήδη έχουν δεσμευτεί (πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) χωρίς καμιά χρονοτριβή, προκειμένου να διανεμηθούν στους ΟΤΑ όπως γινόταν μέχρι τώρα».

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: