13 Νοεμβρίου 2009

«Καλπάζει» η γρίπη σε Ελλάδα και κόσμο

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται το άρθρο του Blog, από τον Σεπτέμβριο σχετικά με την νέα γρίπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη, mkaitanidi@dolnet.gr

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων νέας γρίπης σημειώθηκε τις τελευταίες εφτά ημέρες στην χώρα μας. Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά πως 332 άτομα μολύνθηκαν πρόσφατα από τον νέο ιό Α(Η1Ν1)ν.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια έκθεση η νέα γρίπη φαίνεται πως «ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα με ταχύτατους ρυθμούς. « Όλες σχεδόν οι περιφέρειες της χώρας ανέφεραν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Έτσι, η χώρα μας πλέον αριθμεί από τις αρχές της πανδημίας έως και σήμερα 3.189 κρούσματα. Ο αριθμός αυτός όμως, είναι απλά μία ένδειξή καθώς δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη στη χώρα μας, αλλά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ειδικότερα, «εκτιμάται ότι οι αριθμοί αυτοί υπο-εκτιμούν την πραγματική συχνότητα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)νστην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο που οι εκδηλώσεις της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν είναι ήπιεςστη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων και είναι αναμενόμενο ένα σημαντικό μέρος τωνασθενών αυτών να μην καταφεύγουν σε ιατρικές υπηρεσίες. Επιπλέον, σύμφωνα με τις συστάσεις που ισχύουν στην παρούσα φάση της “προστασίας των ασθενών”, γίνεται εργαστηριακός έλεγχος νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν μόνο από επιλεγμένα περιστατικά (κυρίως ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο)», υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς τόσο στην χώρα μας όσο και στην Ευρώπη σημειώνεται έξαρση.
Είναι ενδεικτικό, πως για πρώτη φορά το ποσοστό των κλινικών δειγμάτων που ευρέθησαν θετικά στον ιό της νέας γρίπης «Α» επί του συνόλου των δειγμάτων που ελέχθησαν παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα - από το 29,7% στο 40,7%...
Το γεγονός αυτό κάνει τους επιστήμονες να συμπεραίνουν πως η Ελλάδα «έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης».
Σε ό,τι αφορά στην ηλικία των πολιτών που ασθενούν με νέα γρίπη, επιβεβαιώνεται και την περίοδο αυτή όπου ξεκινά το πανδημικό κύμα, πως ο νέος ιός «Α» «προτιμά» τους νέους. Σύμφωνα με ίδια στοιχεία, περίπου τέσσερα στα δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ηλικία από 15 έως και 24 ετών.
Παράλληλα, επιρρεπείς φαίνεται να είναι και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 10-14 ετών και από 25-29 ετών.

114 νεκροί σε 24 ώρες
Σε όλο τον κόσμο, όμως, παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), μέσα σε ένα 24ωρο (από τις 10 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου) 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της. Συνολικά, μέχρι χθες το πρωί είχαν πεθάνει 6.706 άνθρωποι - οι 429 στην Ευρώπη και οι 6.277 στις άλλες χώρες. Στην καθιερωμένη ημερήσια έκθεσή του, το ECDC αναφέρει πως τις τρεις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται πολύ οι νεκροί παγκοσμίως, καθώς και ότι μόνο στα Βαλκάνια και στις χώρες της Μεσογείου η νόσος κόστισε τη ζωή 86 ανθρώπων μέσα σε 8 ημέρες (από τις 3 έως τις 11 Νοεμβρίου).

Στην πραγματικότητα, η νότιος Ευρώπη έχει περισσότερους νεκρούς απ' ό,τι η βόρειος, σύμφωνα με το πρόγραμμα EpiSouth του ECDC: μέχρι τις 9 Νοεμβρίου από τα συνολικά 401 θύματα της νόσου, τα 244 ήταν κάτοικοι των Βαλκανίων και των μεσογειακών κρατών. Τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη έχει η Βρετανία (είναι πια 156) και ακολουθούν η Ισπανία (73), η Γαλλία (57) και η Ιταλία (38).
Στον υπόλοιπο κόσμο, η Βραζιλία έχει ξεπεράσει σε αριθμό θυμάτων τις ΗΠΑ (1.368 έναντι 1.004), ενώ 600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Αργεντινή, 505 στην Ινδία, 452 στο Μεξικό, 187 στην Αυστραλία (η άνοιξη σε αυτήν πλησιάζει προς το τέλος της) και 135 στον Καναδά.

tanea.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: