05 Αυγούστου 2009

Πέμπτο Συνέδριο Φθιωτικής Ιστορίας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

του Γιάννη Μακρή

Διάβασα σε τοπική εφημερίδα και άκουσα σε συζητήσεις ότι το 5ο Συνέδριο Φθιωτικής Ιστορίας, που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο 10ήμερο του Απρίλη του 2010, θα «αποτελέσει την αρχή για διαφορετικά συνέδρια από όσα έγιναν μέχρι τώρα», τα οποία από τούδε και στο εξής θα είναι «συνέδρια αξιώσεων».

Αναφέρονται επίσης και λεπτομέρειες της διοργάνωσης που δεν είναι γνωστές παρά μόνο στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής (στο εξής ο.ε.), αφού δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα η προκήρυξη του συνεδρίου.

Επειδή ήμουν εκ των εισηγητών της διοργάνωσης των Συνεδρίων Φθιωτικής Ιστορίας και συμμετείχα ενεργά στην ο.ε. όλων των συνεδρίων, γνωρίζω πολύ καλά τη διαρκώς βελτιούμενη εξελικτική τους πορεία, γι’ αυτό θα επιθυμούσα να κάνω μερικές καλόπιστες επισημάνσεις, για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

1. Η μέχρι τώρα πρακτική της ο.ε. ήταν να μη διαρρέουν προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης λεπτομέρειες της διοργάνωσης, πριν δημοσιευτεί η προκήρυξη, πράγμα που νομίζω ότι πρέπει να αποτελεί πάγια θέση της.
2. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το 5ο συνέδριο θα είναι ένα επιτυχημένο συνέδριο, καλύτερο από τα προηγούμενα, ακολουθώντας τη βελτιωτική πορεία και των τεσσάρων προηγηθέντων συνεδρίων.
3. Ο φορέας διοργάνωσης και του συνεδρίου αυτού παραμένει ο ίδιος, το Πνευματικό Κέντρο Σταυρού, με τα ίδια πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τις βελτιωτικές προτάσεις που κατατίθενται μετά από κάθε συνέδριο και τη δική τους εμπειρία που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, δρομολόγησαν και τις «διαφοροποιήσεις» αυτού του συνεδρίου.
4. Η πρόβλεψη οι εισηγήσεις «να είναι πρωτότυπες και να μην έχουν δημοσιευτεί η ανακοινωθεί, αλλά να έχουν κατατεθεί ολόκληρες στην οργανωτική επιτροπή πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου», δεν είναι καινούργια, γιατί συμπεριλαμβανόταν στην προκήρυξη και των προηγούμενων συνεδρίων.
5. Βέβαια η αναφερόμενη επιδίωξη συμμετοχής «μεγάλων ονομάτων του διεθνούς χώρου, η συμμετοχή των οποίων θα προσδώσει ιδιαίτερο κύρος σ’ αυτό», υπήρχε πάντοτε στις προθέσεις της ο.ε., μάλιστα δε στο 4ο συνέδριο είχαν δηλώσει συμμετοχή δυο καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων.
Εμείς τα μέλη της ο.ε., χωρίς να υποτιμούμε τη συμμετοχή 72 αξιόλογων εισηγητών στα τέσσερα προηγούμενα συνέδρια, πιστεύουμε όντως ότι η συμμετοχή καθηγητών ξένων πανεπιστημίων προσδίδει περισσότερο κύρος σε οποιοδήποτε συνέδριο. Όμως, αυτά τα «μεγάλα ονόματα» που θα συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο, θα του δώσουν κάτι από το «κύρος» τους και θα φύγουν. Αυτοί που στηρίζουν διαχρονικά τα Συνέδρια Φθιωτικής Ιστορίας -και θα τα στηρίξουν και στο μέλλον- είναι όσοι τα έχουν αγαπήσει και έχουν συμμετάσχει είτε ως εισηγητές είτε ως απλοί σύνεδροι είτε ως μέλη της ο.ε. σε όλα σχεδόν τα μέχρι τώρα διεξαχθέντα συνέδρια και όσοι συμμετέχουν για πρώτη φορά στην ο.ε..
6. Είναι γεγονός ότι στο συνέδριο αυτό θα υπάρξει για πρώτη φορά και μια ειδική θεματική ενότητα αυτή των αμφικτιονιών.
Το θέμα των θεματικών ενοτήτων μάς είχε απασχολήσει από το τρίτο συνέδριο, χωρίς να αναφερθούν συγκεκριμένες ενότητες. Για πρώτη φορά την πρόταση για πρόβλεψη θεματικών ενοτήτων στα συνέδρια φθιωτικής ιστορίας έκανε δημόσια ο κ. Βάιος Ζαμπεθάνης, εξ όσων εγώ γνωρίζω . Όμως κάθε πρόταση και καινούργια ιδέα, θέλει το χρόνο της να ωριμάσει.
7. Η ανάγκη ύπαρξης Επιστημονικής Επιτροπής συνειδητοποιήθηκε από το τρίτο συνέδριο και στο 4ο συνέδριο ορίστηκαν μέλη της. Το γεγονός είχε ανακοινωθεί στην προκήρυξη του συνεδρίου, μόνο που δεν είχαν δημοσιευθεί τα ονόματα των μελών της, όπως θα γίνει τώρα.
8. Μέχρι τώρα τη διοργάνωση των συνεδρίων διεκπεραίωνε μια μικρή ομάδα από το Σταυρό. Αυτή η ίδια ομάδα επέβαλε και τη σημαντικότερη καινοτομία της διοργάνωσης του 5ου συνεδρίου, που είναι το άνοιγμα της ο.ε. στους φορείς που εκφράζουν μεγάλο μέρος του φθιωτικού επιστημονικού δυναμικού, με τη συμμετοχή τους δι’ εκπροσώπων τους στην πλέον διευρημένη μέχρι τώρα ο.ε..

Συμμετέχουν ως συνεργάτες: Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Νομού Φθιώτιδας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Φθιώτιδας και το στηρίζουν και άλλοι συλλογικοί πολιτιστικοί φορείς. Από τη διεύρυνση αυτή προσδοκούμε πολλά οφέλη για το συνέδριο.
Προσωπικά νομίζω ότι η ο.ε. πρέπει να ευχαριστήσει δημόσια τους παλαιούς συνεργάτες-εισηγητές, αρκετοί εκ των οποίων έχουν λάβει μέρος σε περισσότερα του ενός και κάποιοι σε όλα τα συνέδρια, να καλέσει νέους να προστεθούν στους παλαιούς, με έμφαση στην αξιοποίηση και συμβολή του ντόπιου επιστημονικού δυναμικού, και να τονίσει τη σημαντική και ανεκτίμητη συμβολή του δυναμικού αυτού και των αρχαιολόγων στην επιτυχία των συνεδρίων, κυρίως της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της Προϊσταμένης της κ. Παπακωνσταντίνου, της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της νεοσύστατης 24ης.

Η διοργάνωση των Συνεδρίων Φθιωτικής Ιστορίας ωφέλησε πολλαπλώς τον τόπο μας. Βοήθησε στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών της τοπικής ιστορίας μας και έδωσε ένα παραπέρα κίνητρο σε όσους είτε από μεράκι είτε λόγω ειδικότητας ασχολούνται με την ιστορική έρευνα, δίνοντάς τους ένα βήμα έκφρασης και δημοσιότητας.

Και μια τελευταία πρόταση που την έχω θέσει και δημόσια από πέρυσι. Ένας καινούργιος φορέας με την επωνυμία «Εταιρεία Φθιωτικών Μελετών», στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς και τα άτομα που θα επιθυμούσαν, θα μπορούσε να αναλάβει και τη διοργάνωση των συνεδρίων. Στο Σταυρό θα ανήκε η μεγάλη τιμή ότι πρωτοξεκίνησε το θεσμό των συνεδρίων τοπικής ιστορίας!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: