27 Αυγούστου 2009

Νέα παρέμβαση Καλλιώρα για ενίσχυση των Φθιωτών κτηνοτρόφων

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Αυγούστου 2009

ΘΕΜΑ: Νέα παρέμβαση Καλλιώρα για ενίσχυση των Φθιωτών κτηνοτρόφων

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων του Νομού, έκανε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Ηλίας Καλλιώρας, οι οποίοι δεν έλαβαν τις αντίστοιχες αποζημιώσεις από το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν την περασμένη άνοιξη για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου και δικαίως αισθάνονται αδικημένοι. Ειδικότερα, στην παρέμβασή του προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κύριε Υπουργέ, Ευρισκόμενος στην εκλογική μου περιφέρεια, τη Φθιώτιδα, το περασμένο Σαββατοκύριακο και σε συναντήσεις και επαφές που είχα με κτηνοτρόφους του Νομού, μου ετέθηκαν ξανά πολλά από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής και όχι μόνο, στις καθημερινές του εργασίες του: με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ούτε και στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προγραμματισμό, κάτι που επιτείνεται από την πρωτοφανή διεθνή οικονομική κρίση.
Καθότι, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η ισορροπία των αγορών έχει διαταραχθεί, οι κτηνοτρόφοι φοβούνται για πιθανή ύπαρξη μειωμένης διάθεσης ή/και χαμηλής τιμής των προϊόντων τους. Ο εύλογος αυτός προβληματισμός επιτείνεται από την ανησυχία ότι τη χειμερινή περίοδο μπορεί να εμφανιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη πλευρά και δεδομένου ότι στην παρούσα φάση, οι τιμές των ζωοτροφών στην αγορά βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, θα ήταν επωφελές και σύμφορο για τους κτηνοτρόφους εάν μπορούσαν να προμηθευθούν άμεσα τις απαιτούμενες ζωοτροφές για τη χειμερινή περίοδο.
Επίσης, κ. Υπουργέ, οι κτηνοτρόφοι αισθάνονται αδικημένοι, επειδή δεν έτυχαν των αντίστοιχων αποζημιώσεων από το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου. Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει, σχεδόν στο σύνολό του, ο κτηνοτροφικός κόσμος, εξαιτίας της παρούσας δύσκολης συγκυρίας, θα μπορούσε το Υπουργείο να εξετάσει:

1) Την πιθανότητα επίσπευσης της χορήγησης της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους (τόσο του Νομού Φθιώτιδας όσο και όλης της χώρας);
2) Το ενδεχόμενο της άμεσης χορήγησης άτοκου δανείου στους κτηνοτρόφους (ανά κεφάλι ζώου) από την ΑΤΕ, από το οποίο θα πρόεκυπταν και έμμεσα οφέλη για τους αγρότες με τη διάθεση των αδιάθετων ποσοτήτων των δημητριακών τους;».

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: