05 Αυγούστου 2009

Μαγειρεύεις; Σε παντρεύομαι!

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Οι γυναίκες ψάχνουν να παντρευτούν άντρες πρόθυμους να ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού. Την ίδια στιγμή όμως, οι άντρες, αποφεύγουν όπως μπορούν αυτόν τον τύπο γυναικών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία χαρακτηρίζει ως ιδανικούς συζύγους τους Σουηδούς και τους Νορβηγούς. Οι Αυστραλοί κατατάσσονται στην τελευταία θέση καθώς επιμένουν να προτιμούν τη μπύρα και το ποδόσφαιρο από το σφουγγάρισμα και το σιδέρωμα.
Ο οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Αμουντένα Σεβίλα Σανζ, ξεκίνησε έρευνα για το κατά πόσο ο γάμος ή η συγκατοίκηση στις ανεπτυγμένες χώρες, σχετίζονται με τη συμπεριφορά και το ρόλο της γυναίκας και του άντρα στη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού.

Ο Σεβίλα Σανζ, ανακάλυψε ότι οι γυναίκες επιδιώκουν περισσότερο τη συγκατοίκηση και το γάμο σε χώρες όπου οι άντρες πιστεύουν στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και θέλουν να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού. "Αυτή η έρευνα δείχνει ότι σε χώρες με ισονομία, υπάρχει μικρότερο κοινωνικό στίγμα στους άντρες που κάνουν τις –παραδοσιακά- γυναικείες δουλειές" δήλώσε ο ίδιος σε ανακοίνωση. "Αυτό σημαίνει ότι στις κοινωνίες που οι άντρες πιστεύουν στην ισότητα, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργηθεί ένα αρμονικό σπιτικό κι έτσι τα ζευγάρια στοχεύουν περισσότερο στο γάμο", πρόσθεσε.

Η Νορβηγία και η Σουηδία πήραν τις πρώτες θέσεις στην λίστα "ισότητας μεταξύ των δύο φύλλων", ενώ ακολούθησαν η Βρετανία και οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Νέα Ζηλανδία.
Στον πάτο της λίστας βρέθηκε η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Αυστρία και τελευταία η Αυστραλία.
Σύμφωνα πάλι με την έρευνα, στις χώρες που οι άντρες δεν είναι τόσο θετικοί με την ιδέα να βοηθούν στις δουλειές, οι γυναίκες επιδιώκουν σε μεγαλύτερο ποσοστό να μένουν μόνες, παρά να παντρεύονται.

Από την άλλη βέβαια, ενώ οι γυναίκες προτιμούν τους άντρες που θα βγάλουν τα σκουπίδια και θα πλύνουν τα πιάτα, οι άντρες δεν ψάχνουν μια κοπέλα που θα θέλει να μοιράζονται τις δουλειές. Προτιμούν μάλιστα τις γυναίκες που κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού και αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών.
Ενώ οι άντρες που στηρίζουν την ισότητα, είναι πιο επιθυμητοί από τις γυναίκες, οι γυναίκες που πιστεύουν στην ισότητα είναι λιγότερο επιθυμητές από τους άντρες" δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Σεβίλα Σανζ.

Η έρευνα βασίστηκε σε 13.500 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 20-45 από 12 χώρες. Οι ερωτήσεις αφορούσαν στις δουλειές του σπιτιού και στην υπευθυνότητα με τα παιδιά.

enet.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: