01 Αυγούστου 2009

Καλλιώρας: ζητώντας την ένταξη της περιοχής του Σπερχειού ποταμού στο Πρόγραμμα Απονιτροποίησης

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2009
ΘΕΜΑ: Ένταξη της περιοχής του Σπερχειού ποταμού στο Πρόγραμμα Απονιτροποίησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Με νέα Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης του Σπερχειού ποταμού από νιτρικά, επανήλθε, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Ηλίας Καλλιώρας, ζητώντας την ένταξη της περιοχής του Σπερχειού ποταμού στο Πρόγραμμα Απονιτροποίησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικότερα, στην ερώτηση που έκανε στις 27-7-2009, αναφέρονται τα εξής:

«κ. Υπουργέ,

Επανέρχομαι στο θέμα της Απονιτροποίησης στην περιοχή του Σπερχειού ποταμού, που ήδη με 2 Ερωτήσεις μου, που κατέθεσα στη Βουλή προς το Υπουργείο σας, σας έχω από καιρό ενημερώσει. Η αλήθεια είναι ότι πυκνώνουν οι οχλήσεις και οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες που δέχομαι καθημερινά από τους αγρότες του Νομού, σχετικά με το έντονο πρόβλημα της μόλυνσης του εδάφους, καθώς και του νερού από τα νιτρικά, που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση ή/και την ολική καταστροφή των καλλιεργειών τους.

Σε συνδυασμό, επίσης, με το γεγονός ότι η κοιλάδα του Σπερχειού είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura, στο οποίο δεν μπορεί ίσως να συνεχίζει να υπάγεται, αν γίνεται λίπανση των εδαφών της παρακείμενης στο ποτάμι περιοχής, καθώς και σε συνδυασμό με το πρόβλημα που πρόεκυψε με τα νεκρά ψάρια στον Μαλιακό κόλπο και για το οποίο, επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που έκανε ελέγχους στον Μαλιακό, το συνδέει με την λίπανση της περιοχής, αφού το πόρισμά τους δείχνει ότι για το πρόβλημα αυτό οφείλονται και τα νιτρικά ιόντα από την λίπανση των χωραφιών.

Είναι λογικό επακόλουθο, ότι η ρύπανση του Μαλιακού, που αναδείχτηκε την φετινή χρονιά με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, έπληξε την περιοχή τη Φθιώτιδας και οικονομικά, ειδικά τους επαγγελματίες αλιείς και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Είναι επιτακτική λοιπόν η ανάγκη και οι αγρότες της περιοχής συμφωνούν με αυτό, η περιοχή να ενταχθεί σε πρόγραμμα απονιτροποίησης, καθότι έτσι διασφαλίζεται: α) η προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση, β) η ποιότητα των υδάτων και των καλλιεργειών των παραποτάμιων εκτάσεων, γ) η ποιότητα των υπόγειων υδροφορέων, δ) η γονιμότητα των εδαφών και ε) η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος ή προϊόντων τους.

Επειδή οι οικονομικοί πόροι των κατοίκων της περιοχής αυτής εξαρτώνται άμεσα από τις γεωργικές καλλιέργειες, καθότι πρόκειται για μια, σχεδόν, αμιγώς γεωργική περιοχή,

Σας παρακαλώ, κ. Υπουργέ, να μας ενημερώσετε τι πρόκειται να γίνει ή:

1. Ποιες περιοχές θα καλύψει πιθανόν το εν λόγω Πρόγραμμα;
2. Ποιο το σχετικό ίσως στοχο-χρονοδιάγραμμα έναρξης εισόδου στο Πρόγραμμα;
3. Ποιο, πιθανώς, θα είναι το ύψος της αποζημιώσεως ανά στρέμμα;
4. Πότε πιθανολογείται (και εάν τελικώς εγκριθεί το εν λόγω Πρόγραμμα) ότι θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι πρώτες πληρωμές σε σχέση με το πρόγραμμα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: