28 Μαρτίου 2009

Εστία μόλυνσης ο Σπερχειός από τις ανεξέλεγκτες χωματερές

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Λόφοι από σκουπίδια, γυαλιά, σίδερα, υπολείμματα σφαγείων και νεκρά ζώα, υγρά απόβλητα βιοτεχνιών.

Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει στην κοίτη του ποταμού Σπερχειού, ο οποίος καθημερινά μολύνεται από τις ανεξέλεγκτες χωματερές των δήμων Σπερχειάδας και Μακρακώμης.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η πολιτική κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πρασίνων απειλούνται με ρύπανση τα νερά και τα ψάρια και στον Μαλιακό Κόλπο.

Οι παράνομες χωματερές συνεχίζουν να λειτουργούν ρυπαίνοντας έδαφος, νερό και αέρα, παρόλο που έχει λήξει η προθεσμία που έλαβε η Ελλάδα από την Ε.Ε. για να χωροθετήσει Χώρους Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ή των Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), με τα ην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Στέφανο Σταμέλλο, εκτός από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, αν δεν κλείσουν σύντομα οι παράνομες χωματερές θα επιβληθεί στους δήμους πρόστιμο 34.000 ευρώ ανά ημέρα, το οποίο θα επιβαρύνει τους δημότες.

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το καλοκαίρι οι δήμοι καίνε τα σκουπίδια για να μειωθεί ο όγκος τους, με τους τοξικούς καπνούς να σκεπάζουν τη Μακρακώμη, τη Μάκρη και τις γύρω καλλιέργειες.

Παρόλο μάλιστα που το πρόβλημα είναι γνωστό στους αρμόδιους φορείς και έχουν συσταθεί ειδικές επιτροπές, δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπισή του.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.GR

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: