26 Μαρτίου 2009

Το περιβάλλον, τα σχέδια τα μεγάλα ... και τ' άλλα τα μικρά κι' ασήμαντα.

Αναρτήθηκε από… Unknown


Έλαβα τις παραπάνω φωτογραφίες μέσω email από τον κ. Στέφανο Σταμέλλο του
http://www.e-ecology.gr. Είναι από την Αγία Αικατερίνη (Δραχμάναγα) στον εθνικό δρόμο Λαμίας - Δομοκού - Καρδίτσα - Τρίκαλα (ο ευρωπαϊκός ...Ε65 - κομμάτι Ν. Φθιώτιδος). Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοια στιγμιότυπα- απείρου κάλλους. Τα συναντάμε αρκετά συχνά σε επαρχιακούς δρόμους. Συνήθως, περνάμε, τα βλέπουμε, αγανακτούμε - μερικές φορές- , ή γελάμε - τις περισσότερες – παίρνουμε και μερικές φωτογραφίες – για να γελάσουν αργότερα οι γνωστοί και φίλοι – και το ξεχνάμε.

Δεν είναι εξάλλου ούτε δική μας δουλειά ούτε δική μας ευθύνη. Αυτός που είναι υπεύθυνος, σκεφτόμαστε, ας κάνει κάτι. Σωστά?

Λάθος! Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν απλώς το χάλι ενός κομματιού του εθνικού δικτύου. Δείχνουν την παρακμή μιας ολόκληρης χώρας, που ενώ καταπιάνεται με μεγάλη ευκολία θα έλεγα, με μεγαλεπήβολα και πανάκριβα σχέδια και προγραμματα, αδυνατει η αδιαφορει για αυτά τα «μικρα, ενοχλητικα προβληματακια», που όμως κάνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών πιο δύσκολη και δυσφημούν την χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας, είναι η μεγάλη, σπάταλη και υδροβόρα, (λόγω των εγκαταστάσεων golf), τουριστική επένδυση του 1 δις ευρώ στον Έξαρχο Ατάλαντης του νομού Φθιώτιδος. Eκτός από την απώλεια καλλιεργήσιμης γης, για την οποία μάχονται σε πολλά μέρη του κόσμου, αυτή η τεράστια τουριστική επένδυση, θα οδηγήσει στην μείωση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, και την συγκεντρωτική εξάρτηση εργασίας. Επιπλέον, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παρακμή, τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές μονάδες της περιοχής, από τις Λειβανάτες και τα Καμένα Βούρλα μέχρι την Αράχοβα.

Είναι πιο αποτελεσματικό, πιο χρήσιμο και πολύ πιο οικονομικό (σ’αυτους τους δύσκολους –οικονομικά - καιρούς που ζούμε) οι υπεύθυνοι της κάθε Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις υπάρχουσες υποδομές, να προστατεύσουν και να αναδείξουν τις ομορφιές της περιοχής που είναι υπεύθυνοι.

Αλλά και εμείς οι πολίτες είμαστε υπεύθυνοι. Ας σταματήσουμε επιτέλους να θεωρητικολογούμε γενικώς και αορίστως, να γκρινιάζουμε ολημερίς (και ολονυχτίς μερικές φορές), να βρίζουμε – το αντίπαλο κόμμα ή την αντίπαλη ποδοσφαιρική ομάδα- σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, και να κατηγορούμε τους κάθε λογής «υπευθύνους» για τα χάλια και την μιζέρια μας,

Ας δραστηριοποιηθούμε. Ας δείξουμε πως είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε και να καλυτερεύσουμε τον τόπο μας. Ας προσπαθήσουμε ομαδικά μέσω συλλόγων και ομάδων, αλλά και ατομικά ο καθένας, να κάνουμε κάτι. Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σήμερα.


Από την ATHENA


Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: