13 Μαρτίου 2009

Το κλίμα, η θάλασσα και …… η Ελλάδα

Αναρτήθηκε από… Unknown


Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο που αφορά την κλιματική αλλαγή πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα (10-12 Μαρτίου) στην Κοπεγχάγη. Το Παγκόσμιο επιστημονικό Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή (International Scientific Congress on Climate Change in Copenhagen).

Ελάχιστη δημοσιότητα και προσοχή δόθηκε στις παρατηρήσεις και στα συμπεράσματα των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή από τα ελληνικά ΜΜΕ, και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο πολύ σοβαρότερα και επείγοντα προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή, είναι ακόμη πολύ μακριά για να μας απασχολεί. Είναι όμως έτσι?

Οι πιο πρόσφατες παρατηρήσεις, από δορυφόρους και από το έδαφος, δείχνουν ότι η στάθμη των θαλάσσιων υδάτων θα είναι ίσως διπλάσια από αυτή που είχε προβλέψει πριν δυο χρόνια η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών. (μεταξύ 18cm and 59cm μέχρι 2100). Αυτή η άνοδος οφείλεται κυρίως στο ραγδαίο λιώσιμο των παγετώνων στην Ανταρκτική και στην Γροιλανδία (Greenland) λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Το λιώσιμο των πάγων, αλλά και η θερμική διαστολή των θαλάσσιων υδάτων, που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας, είναι πολύ πιθανόν να ανεβάσει την στάθμη της θάλασσας μέχρι και ένα μέτρο η και περισσότερο μέχρι το 2100, πλημμυρίζοντας παραθαλάσσιες πόλεις και εξαλείφοντας κατοικήσιμη γη 600 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε δέλτα πόταμων, παραθαλάσσια μέρη και νησιά.

Χώρες που κινδυνεύουν άμεσα είναι το Μπαγκλάντες, η Μπούρμα και η Αίγυπτος. Νησιά του Ειρηνικού όπως το άγνωστο Tuvalu και οι εξωτικές Μαλβίδες θα εξαφανιστούν εντελώς από τον χάρτη. Άλλες πόλεις όπως το Λονδίνο προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες καταστροφές λόγω πλημμύρων.

Η Ελλάδα προβλέπεται να είναι μια από τις χώρες που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι κυριότερες επιπτώσεις προβλέπεται να είναι:

Εντονότερα σε ένταση και σε διάρκεια φαινόμενα όπως καύσωνες και ξηρασίες. Οι επιπτώσεις στον εγχώριο τουρισμό, την κυριότερη πηγή εσόδων για την χώρα αλλά και στην αγροτική οικονομία θα είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα, η ζημιά στην αγροτική οικονομία αναμένεται να είναι μεταξύ €1.58 και €2.65 δισεκατομμύρια ανά έτος.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών αναμένεται να κοστίσει στην Ελλάδα €24 - 48 εκατομμύρια ανά έτος, ενώ το κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι οι επιπτώσεις στην ήδη πληγείσα βιοποικιλότητα της χώρας. Το οικονομικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα €5.6 εκατομμύρια ανά έτος.

Είναι περισσότερο επείγον παρά ποτέ να ληφθούν μέτρα για την κλιματικη αλλαγη. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα ενδείξεις (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δείχνουν μια παντελή αδιαφορία που ξεκινά από την κυβέρνηση της χώρας και επεκτείνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα κόμματα αναλώνονται σε αφηρημένες και «κλεμμένες» από το εξωτερικό πολιτικολογίες, ενώ οι διαφορές ΜΚΟ αδυνατούν να ενημερώσουν και να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη να αλλάξουν τον καθημερινό τρόπο της ζωής τους και να πιέσουν προς την υιοθέτηση πιο δραστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 είναι η Ώρα της Γης. Πρόκειται για ένα κάλεσμα στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του πλανήτη μας, να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα, στις 20:30. Όσο και αν τέτοιες κινήσεις είναι αξιέπαινες δεν είναι αρκετές. Χρειάζεται να πιέσουμε περισσότερο. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Καθένας από μας μπορεί να κάνει περισσότερα. Όχι μόνο για μας αλλά και για τα παιδιά μας. Ας τους αφήσουμε ένα κόσμο που να μπορούν να ζήσουν.

Source: IPCC 4th Assessment Report.
Φωτογραφια: Gary Braasch. Tuvalu Island

Δεν υπάρχουν σχόλια: