18 Μαρτίου 2009

Υπουργοί κατά Παυλόπουλου - Μαρκογιαννάκη

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή για να σταματήσουν οι υπουργοί να βάλλουν κατά της Αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Με αφορμή την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια να θεσπιστούν πιο αυστηρές ποινές για όσους διαπράττουν αδικήματα έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους, τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής «ξεσπάθωσαν» κατά της Αστυνομίας και κατά του κ. Χρ.Μαρκογιαννάκη , με τον κ. Πρ.Παυλόπουλο που ήταν παρών να επιλέγει τη στρατηγική της σιωπής. Εκτός της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που απουσίαζε χθες από τη συνεδρίαση, όλοι οι άλλοι υπουργοί εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της κυβέρνησης λόγω της πρωτοφανούς αδράνειας που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Αστυνομία. Μόλις λοιπόν ο κ. Δένδιας εισηγήθηκε την αυστηροποίηση των ποινών για όσους βιαιοπραγούν φορώντας κουκούλες, οι υπουργοί βρήκαν την ευκαιρία να μεταφέρουν τη συζήτηση στα πρόσφατα επεισόδια, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση στην ατμόσφαιρα, την οποία εκτόνωσε με παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός.

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ (υπουργός Δικαιοσύνης): «Ερευνήσαμε το νομικό καθεστώς και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να θεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα η χρήση της κουκούλας. Εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία με πενιχρά αποτελέσματα. Είναι πιο χρήσιμο να πάμε σε αυστηροποίηση των ποινών για όσους βιαιοπραγούν φορώντας κουκούλα, όπως ισχύει στη Γαλλία και σε άλλες χώρες».

ΑΡΓ.ΚΑΡΡΑΣ (γενικός γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου): «Το πρόβλημα δεν είναι οι ποινές, αλλά ότι δεν συλλαμβάνονται όσοι προκαλούν βανδαλισμούς. Τι να τις κάνουμε τις ποινές όταν δεν πιάνουμε κανέναν;».

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης): «Δεν έχεις δίκιο. Υπήρξαν τέσσερις συλλήψεις την Παρασκευή. Και μπορούν να υπάρξουν περισσότερες. Αλλά παίρνουμε το ρίσκο της σύγκρουσης οπλισμένων κουκουλοφόρων με αστυνομικούς;».

Ι.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (υπουργός Οικονομίας): Πάντως κάτι πρέπει να γίνει γιατί δεν θα μπορούμε σε λίγο να κυκλοφορήσουμε. Να ξαναδούμε το θέμα του ιδιωνύμου. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Οι έμποροι μας βρίζουν, γιατί δεν φτάνει που σπάσανε και πάλι τα μαγαζιά, έχει δημιουργηθεί και ένα κλίμα τρομοκρατίας που έχει δημιουργήσει πρόσθετο κλίμα ανασφάλειας στην αγορά».

Η ένταση στη συνεδρίαση φάνηκε προς στιγμήν να υποχωρεί, καθώς ο κ. Καραμανλής άκουγε ως εκείνη τη στιγμή αμίλητος, δείχνοντας σαφώς απροθυμία να ανοίξει τη συζήτηση για όλα τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, έχοντας συνεννοηθεί μάλιστα νωρίτερα με τον κ. Παυλόπουλο να μην απαντήσει και εκείνος στις παρατηρήσεις των υπουργών και «ρίξει λάδι στη φωτιά».

Το θέμα όμως επανέφερε ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε στον κ.
Μαρκογιαννάκη για την επιλογή του να ανοίξει ξαφνικά και ζήτημα πανεπιστημιακού ασύλου.

Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (υπουργός Παιδείας): «Ισως θα πρέπει να ερευνήσουμε περισσότερο το ζήτημα του ιδιωνύμου, ενώ θα πρέπει επιτέλους και η Αστυνομία να γίνει πιο αποφασιστική στις κινήσεις της. Πρέπει να υπάρξει ένα μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ξανά στους κουκουλοφόρους να ξανασπάσουν βιτρίνες και αυτοκίνητα. Δεν έχω καταλάβει επίσης και τις δηλώσεις του κ. Μαρκογιαννάκη για το πανεπιστημιακό άσυλο. Νόμος υπάρχει, το ζήτημα είναι γιατί δεν εφαρμόζεται και ποιος έχει την ευθύνη της εφαρμογής του».

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ(υπουργός ΠΕΧΩΔΕ): «Συμφωνώ και εγώ ότι η Αστυνομία θα πρέπει να εκπέμψει ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Εχει δημιουργηθεί ένα γενικευμένο κλίμα ατιμωρησίας στην κοινωνία και φοβάμαι μήπως βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αυτοδικίας από πολίτες που φοβούνται ότι έχουν μείνει απροστάτευτοι. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε πώς θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής ο αστυνομικός, αλλά και η ηγεσία της Αστυνομίας».

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (υπουργός Αμυνας): «Τα επεισόδια μας χτυπούν στη ραχοκοκαλιά μας. Κινδυνεύουμε να βάλουμε απέναντί μας τους φιλήσυχους πολίτες που αποτελούν και τον πυρήνα της εκλογικής μας βάσης. Δεν μπορώ κι εγώ να κατανοήσω γιατί κρατά τόσο παθητική στάση η Αστυνομία, όταν έχουμε αποφασίσει από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου να προστατεύσουμε τη δημόσια τάξη. Πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή μας έχει στοιχίσει περισσότερο από όσο πιθανόν να μας στοιχίσουν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ(Πρωθυπουργός): Θα σας παρακαλούσα να μην ανοίξουμε σήμερα γενικότερα τα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας. Εχω ζητήσει να υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με την παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού, του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, αλλά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί. Ας επικεντρωθούμε σήμερα μόνο στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Στα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας αναφέρθηκε χθες το βράδυ και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας σε συνέδριο για τα θέματα αυτά πρότεινε να αξιοποιηθούν στο μέλλον τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία, εννοώντας σαφώς τις κάμερες που έχουν εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους.

«Πρέπει να συζητήσουμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ασφαλείας,ώστε επιτέλους να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη αυτοί που προκαλούν τις καταστροφές» πρότεινε η υπουργός, ζητώντας επίσης να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Αρκετοί από τους παρισταμένους υπουργούς εξάλλου επισήμαναν χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή ότι επικρατεί κλίμα αναβρασμού και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ από βουλευτές που επικρίνουν και δημοσίως τους χειρισμούς της Αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ι. Μανώλη στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά. «Νομίζω δηλαδή ότι είναι υποχρέωσή μας να ζητάμε να υπάρχει ένας έλεγχος, να εφαρμόζεται ο νόμος. Δεν τον εφαρμόζουμε ούτε εμείς» παρατήρησε, ενώ βαθμολογώντας την κυβέρνηση στα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας τόνισε πως παίρνει «κάτω από τη βάση».

«Οποιος βγει σήμερα και πει ότι ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής,πρέπει να είναι ή ηλίθιος ή να μη βλέπει» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μανώλης.

tovima.dolnet.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: