31 Μαρτίου 2009

Ας αναλάβουμε δράση για την σωτηρία του Μαλιακού

Αναρτήθηκε από… Unknown

Οι εμφανίσεις των νεκρών ψαριών στον Μαλιακό κόλπο άρχισαν τον Οκτώβριο του 2008, αλλά το φαινόμενο επιδεινώθηκε το 2009. Από τον Ιανουάριο έχουν εμφανιστεί νεκρά ψάρια σε διαφορές περιοχές (Δ Δ Αυλακίου Στυλίδας 25/1/2009, Αγίας Τριάδα Μώλου 11/3/2009 ανοιχτά της Αγίας Μαρίνας 24/3/2009). Πριν λίγες μέρες εμφανιστήκαν νεκρά ψάρια και στα Καμένα Βούρλα.

Θα περίμενε κάνεις, λόγω της σημαντικότητας του, ότι τα νεκρά ψάρια θα ήταν το ΘΕΜΑ για την ευρύτερη περιοχή του Μαλιακού. Δυστυχώς, όσον και αν κοίταξα, ελάχιστα δημοσιεύματα βρήκα, τα περισσότερα από αυτά σε blogs, όπως το Αχινός news το e-ecology.gr, το Lamia News και αλλα blogs και τοπικες εφημεριδες

Η μέχρι τώρα έρευνα από τις αρμόδιες αρχές έχει – μάλλον – δείξει ότι τα ψάρια έχουν πεθάνει από έλλειψη οξυγόνου, και επισημαίνουν ότι δεν οφείλεται σε μόλυνση των νερών του Μαλιακού, αλλά σε – «καιρικές συνθήκες»?

Σε αυτό το σημείο ομολογώ ότι μπερδεύτηκα λίγο. Ποιες καιρικες συνθηκες μπορουν να μολύνουν μια θαλάσσια περιοχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα? Απ’ ότι γνωρίζω δεν υπήρχαν «περίεργα» καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Μαλακού τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες όταν ένας αριθμός νεκρών ψαριών βρίσκεται σε μια περιοχή, επεισόδιο που ονομάζεται «fish kill», οφείλεται σε τρεις λόγους.

1. Δηλητηρίαση. Τα ψάρια δηλητηριάζονται από μια ευρεία κλίμακα δηλητηριωδων ουσιών, όπως φυτοφάρμακα, αμμωνία, ενώσεις μέταλλου, καθαριστικά, ενώσεις κυανίων η φαινόλες (μια ουσία που βρίσκεται σε απόβλητα επεξεργασίας ελαιών)

2. Ασθένειες. Παρόλο που είναι σπάνιο σε ένα φυσικό περιβάλλον μια ασθένεια να προκαλέσει μαζικό θάνατο των ψαριών, σε περιπτώσεις που στην περιοχή υπάρχει ιχθυοκαλλιέργεια, ασθένειες μπορούν να προέλθουν από παράσιτα, ιώσεις ή διάφορα μυκητοκτόνα, και να προκαλεσουν μαζικο θάνατο.

Σε ένα παρομοιο φυσικο περιβαλλον τα ψαρια μπορουν να πεθανουν μαζικα, οταν μετακινούνται από ψυχρά σε θερμότερα νερά (που θερμαίνονται από κάποια φυσική η τεχνική παραγωγική πηγή). Σε αυτή την περίπτωση, θάνατος προκαλείται από την συγκέντρωση φυσαλίδων αερίου στους ιστούς τους (gas bubble disease).

3. Ασφυξία. Προκαλείται όταν η συγκέντρωση οξυγόνου στο νερό πέφτει κάτω από το επίπεδο στο οποίο τα ψάρια μπορούν να επιβιώσουν. Η πιο κοινή αίτια είναι ο ευτροφισμός των θαλασσών από την χρηση λιπασματων, από τα βοθρολυματα και τα υπολείμματα υπονόμων καθώς και από μολυσμένα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια μορφή μόλυνσης.

Διάβασα, ότι επιστήμονες και ειδικός ιχθυοπαθολόγος ήδη έχουν πάρει δείγματα νερού από τον Μαλακό. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της ανάλυσης, οι τοπικοί φορείς πρέπει να δραστηριοποιηθούν άμεσα και να λάβουν μετρά έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανεπανόρθωτη οικολογική και οικονομικη καταστροφή του Μαλιακού. Ποιος αραγε θα θελησει να επισκεφτει μια περιοχή που τα ψαρια πεθαινουν ομαδικα και υπαρχει και η υποψια μόλυνσης της θάλασσας?

Και βέβαια και εμείς ως πολίτες πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να προστατεύουμε την περιοχή μας.

Πιστεύω ότι με την συγκρότηση μιας εθελοντικής ομάδας που θα ασχολείται αποκλειστικά και συστηματικά με την προστασία του Μαλιακού κόλπου, θα μπορούσαμε να έχουμε σχετικα συντομα θετικά αποτελέσματα.

Συλλέγοντας πληροφορίες και υλικό για τα αίτια της μόλυνσης, προβάλλοντας τα και αξιοποιώντας τα όσο γίνεται πιο δυναμικά και αποδοτικά σε φορείς και ΜΜΕ, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύουμε το μέλλον της περιοχής και των κατοίκων.

Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να δουλέψετε μαζί μας, να προσφέρετε, και να δημιουργήσετε τις συνθήκες για ένα καλύτερο περιβάλλον και μέλλον στην περιοχή του Μαλιακού και της ευρύτερης περιοχής επικοινωνήστε μαζί μου.

Δεν χρειάζεται να κατάγεστε η να μένετε μόνιμα στην περιοχή για να βοηθήσετε.


Αθηνά Δράκου

email: athenadrakou@gmail.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΛΙΑΚΟ-ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΟΙΚΟ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ 2003-2004 ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΣΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΑ. ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΩΣ ΚΑΙ 20 ΟΣΤΡΑΚΟΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑ!ΓΙΑΤΙ????ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ,ΤΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΙΚΑΝ ΑΠΟΤΟΜΑ!ΓΟΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΚΕΤΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ.ΠΕΘΑΙΝΕΙ!!!!!ΚΑΠΟΙΟΙ -ΜΕΓΑΛΟΙ- ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΧΟΝΤΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ(ΚΑΤΙ ΛΥΜΑΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ,ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ,ΕΡΓΟΤΑΞΙΩΝ,ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΗΜΩΝ)ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ!ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΛΗΡΩΝΩ!!!!

Unknown είπε...

Αγαπητε μου Ανωνυμε,
Εχεις απολυτο δικιο. Καποτε στην παραλια του Μωλου εβλεπες ενα σωρο οστρακοειδή. Τα τελευταια τρια-τεσσερα χρονια εχουν εξαφανιστει εντελως.
Καταλαβαινω τους δισταγμους σου να πεις παραπανω, δυστυχως αυτη ηταν και συνεχιζει να ειναι η κατασταση στην Ελλαδα.

Σε περιπτωση όμως που αποφασισεις να μας βοηθησεις, το email μου υπαρχει στο τελος του post. Μπορεις να μου στειλεις ανωνυμα οτι εσυ νομιζεις οτι μπορει να βοηθησει.

Πρεπει καποια στιγμη να αντιδρασουμε και να ξεφυγουμε και μεις και τα παιδια μας απο αυτην την καταντια.

Ανώνυμος είπε...

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αν καταγράψεις αυτά που ξέρεις (με όση τεκμηρίωση μπορείς) εδώ στο blog, θα πρέπει να αποκαλύψεις και την ταυτότητα σου.
Επίσης θα πρέπει να ξέρεις ότι όλα αυτά που αναφέρεις αποτελούν κοινό μυστικό αρκετών ντόπιων.
Νομίζω ότι βρισκόμαστε προ εκπλήξεων και σύντομα το φαινόμενο θα αναδειχθεί (δυστυχώς για την βιότοπο μας)