25 Οκτωβρίου 2011

Συναίνεση μετά το κούρεμα ή εκλογές

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Ευρεία πλειοψηφία θα ζητήσει η κυβέρνηση στη Βουλή για τη συμφωνία που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής. Ανοίγει η πόρτα των πρόωρων εκλογών. Τι δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες.

Αρχή ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Ελλάδας θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν, η Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, όπου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η όποια συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί στην ελληνική Βουλή από μαι ευρεία πλειοψηφία.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "είναι προφανές ότι[.....]

η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο".

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει τελικά την όποια συμφωνία στη Βουλή και ζητήσει 180 ψήφους, είναι εξαιρετικά πιθανό να πάμε σε πρόωρες εκλογές, δεδομένης της στάσης της Νέας Δημοκρατίας.

Τι κάνει ουσιαστικά η κυβέρνηση με αυτή τη δήλωση Βενιζέλου; Πετά στην ΝΔ την ευθύνη της απόφασης. Ή θα συναινέσει ή θα αναλάβει την ευθύνη των πρόωρων εκλογών.

Το κυριότερο όμως είναι πως η επιλογή φαίνεται να έχει γίνει κατόπιν απαίτησης των δανειστών που θέλουν να ξέρουν "ποιος θα εφαρμόσει τη συμφωνία".

Το θέμα τέθηκε στο ραντεβού Μέρκελ- Σαρκοζί- Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν και οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.

Άλλωστε, τους ευρωπαίους εταίρους μας, ουδόλως τους απασχολεί ποιος θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα αρκεί να εφαρμοστούν.

"Η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο"

Ο κ. Βενιζέλος, πρόσθεσε ότι στις τηλεφωνικές επαφές που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους ενημέρωσε κατ' εντολή του πρωθυπουργού για "το σύνολο του διαπραγματευτικού πλαισίου, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες και τους κινδύνους".

Απαντώντας, επίσης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η ελληνική Κυβέρνηση διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στην ομάδα που διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με τις ρητές αποφάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Δεν κινούμαστε, όμως, μονομερώς, αλλά πάντα ως μέλος της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων της, στα οποία παρουσιάζουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί γνωρίζουμε τη σημασία που έχουν οι θεσμικές εγγυήσεις και συμπεριφορές στα θέματα αυτά".

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μετάσχει στο συμβούλιο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εκ νέου την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Στη Σύνοδο, θα ληφθούν, εκτός απροόπτου, οι τελικές αποφάσεις για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τους μέσω του PSI.

news247.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πλησιάζει η ώρα σας κύριοι πολιτικοί....