10 Οκτωβρίου 2011

Ελληνικό θρίλερ γαλλογερμανικής σκηνοθεσίας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Μία περιεκτική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και μέτρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεσμεύθηκαν ότι θα παρουσιάσουν πριν από το τέλος του μηνός, Μέρκελ και Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο. Αναφορικά με την Ελλάδα, το κλειδί των εξελίξεων το κρατάει η τρόικα, η έκθεση της οποίας θα καθορίσει μεγάλο μέρος των αποφάσεων.

Οι δύο ηγέτες στάθηκαν ιδιαίτερα στην πλήρη συμφωνία που επετεύχθη στο ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο[.....]

Σύμφωνο Σταθερότητας- δείχνοντας ότι έχουν ξεπεραστεί οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Παρέπεμψαν, ωστόσο, για τις τελικές αποφάσεις στο τέλος του μήνα, οπότε και θα έχουν πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής και το Eurogroup, καθώς και η σύνοδος της G20 στις Κάννες.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η καγκελάριος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την τρόικα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η έκθεση της «θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη».

Μέρος της ευρωζώνης η Ελλάδα

Ο Σαρκοζί επισήμανε ότι η Ελλάδα «αποτελεί μέρος της ευρωζώνης» και εμφανίστηκε βέβαιος πως «θα βρούμε λύσεις που θα διασφαλίσουν την οικονομική ενότητα και τη μόνιμη επίλυση του ελληνικού προβλήματος»

Η Μέρκελ αναφέρθηκε στο ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, για το οποίο δήλωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ανακεφαλαίωση των τραπεζών μας», ενώ από την πλευρά του ο Σαρκοζί επεσήμανε την «απόλυτη συμφωνία με τη Γερμανία και ως προς τους τρόπους και ως προς το σκοπό».

Όπως είπε: «Έχουμε μεγάλη συναίσθηση ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθεροποίηση του ευρώ».

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να δώσουμε μία απάντηση που να είναι βιώσιμη και περιεκτική. Αποφασίσαμε να δώσουμε την απάντηση αυτή έως το τέλος του μηνός επειδή η Ευρώπη πρέπει να επιλύσει τα προβλήματά της μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20)».

«Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες σήμερα, θα παρουσιάσουμε ένα πλήρες πακέτο για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης στα τέλη του μηνός», συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Η ίδια σχολίασε: «Η απόφαση για ένα κοινό νόμισμα χρειάζεται ένα θεμέλιο και μέσα σε αυτήν την κρίση αποδείχθηκε ότι δεν επαρκεί το θεμέλιο. Χρειάζεται πιο ουσιαστική τοποθέτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη».

Σημείωσε, επίσης, ότι αναμένονται οι ψηφοφορίες στα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λογική λύση, ώστε να συνεισφέρουν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η Ευρώπη αναλαμβάνει τις ευθύνες της», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαφωνία για το EFSF: «Υπάρχουν κάποιες τεχνικές προτάσεις πάνω στις οποίες θα συνεργαστούμε».

Αμφότεροι εξέφρασαν την πεποίθησή ότι η Σλοβακία θα εγκρίνει τις αλλαγές στο EFSF, κατά την ψηφοφορία της Τρίτης.

Στάση αναμονής για την Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσα εξελίσσονται στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των οποίων η συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί.

Ο Γ. Παπανδρέου και οι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται σε επαφή με ευρωπαίους εταίρους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και με ηγέτες άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων η Μέρκελ και ο Σαρκοζί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο, πριν τη συνάντησή της με το γάλλο Πρόεδρο.

Κούρεμα έως και 60%

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν μια πιθανή μείωση του ελληνικού χρέους έως και 60%, ανέφεραν Γερμανοί διαπραγματευτές σε δηλώσεις τους στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χρεοκοπία της Ελλάδας θα φέρει εξάπλωση της κρίσης»

«Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και μπορεί να προκαλούσε μια εξάπλωση της κρίσης», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: