24 Οκτωβρίου 2011

Στην τελική ευθεία για το ‘κούρεμα’ της Ελλάδος

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Την προσεχή Τετάρτη αναμένονται τα σπουδαία για την κρίση χρέους της Ελλάδας, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στη "δεύτερη πράξη" της Συνόδου Κορυφής και αφού ολοκληρωθούν οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις.

Όλα τα σενάρια συγκλίνουν στο ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση για "κούρεμα"- ακόμα και άνω του 50%-, ωστόσο αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα ώστε να μην θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει συμφωνηθεί, εντός ευρωζώνης, ένα[.....]

πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη, κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.


Πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου μετείχαν η Α. Μέρκελ, ο Ν. Σαρκοζί και Γ. Παπανδρέου.

Οι τρεις ηγέτες είχαν συζήτηση αναφορικά με τη μείωση της συμμετοχής της Ελλάδας στα κοινοτικά προγράμματα, όπως και οι ανησυχίες της κυβέρνησης για μια "οριστική, καθαρή και ασφαλής λύση τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως".

Παρόντες ήταν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Κομισιόν, Ρομπάι και Μπαρόζο, καθώς και ο Ευ. Βενιζέλος.

"Στόχος μας είναι η ελάφρυνση του βάρους του χρέους που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται και πως η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις που θα έχουν πανευρωπαϊκή διάσταση.

"Κοντά σε εξεύρεση λύσης"

Την πεποίθηση ότι η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, εξέφρασαν Μέρκελ και Σαρκοζί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε εθελοντική βάση.

"Έχουμε πλήρη συνείδηση των ευθυνών μας", δήλωσαν και δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν απαντήσεις φιλόδοξες και βιώσιμες στην κρίση χρέους, οι οποίες θα επικυρωθούν στη Σύνοδο την Τετάρτη.

Ωστόσο, η Μέρκελ είπε ότι την Τετάρτη δεν θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης.

Εξάλλου, όταν ρωτήθηκαν για ποιο λόγο οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι τώρα θα βρουν λύση στο πρόβλημα τη στιγμή που δύο χρόνια αποτυγχάνουν, ο γάλλος πρόεδρος, σε υψηλούς τόνους, απάντησε ότι αφενός μεν δεν είναι ο ίδιος και η καγκελάριος υπεύθυνοι για αυτήν την κρίση και αφετέρου ότι έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια.

Ανέφερε ότι δεν ήταν ο ίδιος και η κ. Μέρκελ που έβαλαν στο ευρώ χώρες που δεν πληρούσαν κανένα κριτήριο και που παραβίασαν επί σειρά ετών το Σύμφωνο Σταθερότητας.


Επεσήμανε ότι υπάρχουν χώρες που έχουν βγει από την κρίση, φέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία, που το 2008 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα βγαίνει από την κρίση, την Πορτογαλία που χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση και στην Ισπανία που δεν είναι πια στο μάτι του κυκλώνα, χάρη στα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός.

"Καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για χώρες στις οποίες δεν εκλεγήκαμε εμείς", δήλωσε.

Η καγκελάριος τόνισε ότι η κρίση χρέους που ξέσπασε είναι το αποτέλεσμα πολλών δεκαετιών και υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στην ευρωζώνη.

"Αν επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, δεν πολεμάμε την κρίση", δήλωσε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να το δούμε σε ρεαλιστική βάση και η ευρωζώνη πρέπει να προετοιμάσει την προστασία των άλλων χωρών μελών.

Πρόσθεσε ότι κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος 100% για το αποτέλεσμα των αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την περικοπή του ελληνικού χρέους, η Μέρκελ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις άρχισαν πρόσφατα και συνεχίζονται με στόχο να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αναφορικά με τα μέτρα για να θωρακιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι οι εργασίες προοδεύουν, ενώ η καγκελάριος επεσήμανε ότι οι υπουργοί οικονομικών επέτυχαν συμφωνία.

Ερωτηθέντες ποιος τελικά θα πληρώσει τις τράπεζες, η καγκελάριος απάντησε ότι αρχικά οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν οι ίδιες τα κεφάλαια από τις αγορές, αν δεν μπορέσουν θα απευθυνθούν στα εθνικά κεφάλαια και ως ύστατη λύση θα αποταθούν στον Ευρωμηχανισμό οικονομικής αρωγής (EFSF).

Εν τω μεταξύ ο Σαρκοζί άφησε να εννοηθεί ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα το EFSF να χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι "η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη".

Στην περίπτωση της Ιταλίας αναφέρθηκε η Μέρκελ, δηλώνοντας πως η πρέπει να μειώσει αξιόπιστα το δημόσιο χρέος της.

Τέλος οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. "Είναι υποχρέωση ηθική, πολιτική και οικονομική", δήλωσε ο Σαρκοζί.

Ικανοποίηση ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε την "πολύ ικανοποιητική πρόοδο" στις διαπραγματεύσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης. "Σημειώθηκε πολύ ικανοποιητική πρόοδος, ήταν πραγματικά μια αποτελεσματική σύνοδος και ελπίζω ότι βρισκόμαστε πραγματικά στην σωστή κατεύθυνση για την Τετάρτη", ανέφερε.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: