30 Ιουλίου 2011

Τόνια Αντωνίου - Για την Παιδιατρική Κλινική

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-7-2011

Τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάρκου Μπόλαρη ότι «και η διαδικασία για την επιλογή του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής θα ολοκληρωθεί και οι τέσσερις κενές τακτικές θέσεις που υπάρχουν, θα συμπληρωθούν» απέσπασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου κατά της συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής της στη βουλή. Ο Υφυπουργός Υγείας μάλιστα δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η Παιδιατρική Κλινική δεν θα κλείσει, γιατί έχουν μετακινηθεί δύο παιδίατροι-ένας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ένας από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού- για να είναι στην Παιδιατρική Κλινική της Λαμίας».

Κάνοντας μάλιστα την αυτοκριτική του Υπουργείου, παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η μετακίνηση των δύο γιατρών της Κλινικής σε Νοσοκομείο της Αθήνας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Από την πλευρά της η κ. Τόνια Αντωνίου, άσκησε κριτική στο[.....]

Υπουργείο λέγοντας ότι το Φεβρουάριο ο Υφυπουργός κ. Τιμοσίδης είχε δεσμευτεί ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες σε γαιτρούς, αλλά παρόλα αυτά το πρόβλημα παραμένει. Χαρακτήρισε μάλιστα το θέμα όχι απλώς επείγον, αλλά κατεπείγον και ζήτησε τη δέσμευση του Υφυπουργού ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το Σεπτέμβρη. Τόνισε επίσης ότι η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας είναι η μοναδική Παιδιατρική Κλινική στη Στερεά Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει Παιδιατρική Κλινική στη Λειβαδιά, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι, ενώ η Παιδιατρική Κλινική της Χαλκίδας είναι, επίσης, προβληματική και όλες οι διακομιδές γίνονται στην Αθήνα.


Ολόκληρη η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της κ. Αντωνίου στη Βουλή έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ακολουθεί η με αριθμό 1130/26-7-2011 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Αντωνίας Αντωνίου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λαμίας.
Κυρία Αντωνίου, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
TOΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λαμίας, η Επιστημονική Επιτροπή και η Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Λαμίας μία εβδομάδα πριν αποφάσισε να κλείσει την Παιδιατρική Κλινική λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.
Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, σας έχω θέσει το θέμα της εύρυθμης λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λαμίας μέσα σε οχτώ μήνες τρεις φορές. Πήρα δέσμευση από τον κ. Τιμοσίδη 21 Φεβρουαρίου ότι θα λύσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα της Παιδιατρικής Κλινικής Λαμίας, αλλά, δυστυχώς, ερχόμαστε μερικούς μήνες μετά και όχι δεν έχει λυθεί κανένα θέμα, αλλά έχουν αυξηθεί τα προβλήματα με την –όπως σας είπα- απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα να μπει «λουκέτο» στην Παιδιατρική Κλινική.
Θα σας υπενθυμίσω, κύριε Υπουργέ, για άλλη μια φορά τι σημαίνει Παιδιατρική Κλινική Φθιώτιδας, διότι, δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει μάλλον συνειδητοποιήσει τη σημασία αυτής της κλινικής.
Είναι η μοναδική Παιδιατρική Κλινική στη Στερεά Ελλάδα, κύριε Υπουργέ. Δεν υπάρχει Παιδιατρική Κλινική στη Λειβαδιά. Δεν υπάρχει Παιδιατρική Κλινική στην Άμφισσα. Δεν υπάρχει Παιδιατρική Κλινική στο Καρπενήσι. Οι ανάγκες από τη Βόρεια Εύβοια καλύπτονται από την Παιδιατρική Κλινική Λαμίας. Η Παιδιατρική Κλινική Χαλκίδας είναι, επίσης, προβληματική και όλες οι διακομιδές γίνονται στην Αθήνα.
Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για μία κλινική με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γιατί καλύπτει την υγεία των παιδιών μας.
Πρέπει να σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά, κύριε Υπουργέ, ότι στο Νομό Φθιώτιδας υπάρχει μόνο πλέον μία παιδίατρος στα Κέντρα Υγείας. Δεν υπάρχει άλλη για όλο το νομό και αυτή, βέβαια, από το Δήμο Λοκρών, από την Αταλάντη, καλύπτει ανάγκες και στο Νοσοκομείο Λαμίας.
Πρέπει να σας πω, δηλαδή, ότι η Παιδιατρική Κλινική καλύπτει την πρωτοβάθμια περίθαλψη στο νομό Φθιώτιδας, καλύπτει όλες τις ανάγκες της Στερεάς και δεν υπάρχουν γιατροί.
Επιστημονικά, ιατρικά, αλλά –θα έλεγα, όπως και είπε και η Διοίκηση Νοσοκομείου- θα έπρεπε να είναι κλειστή ήδη, κύριε Υπουργέ, η Παιδιατρική Κλινική. Δημιουργούμε μία εικονική πραγματικότητα ότι υπάρχει Παιδιατρική Κλινική, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να μας πείτε σήμερα πολύ υπεύθυνα αν πολύ άμεσα θα βρεθούν γιατροί και πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Αλλιώς θα την κλείσουμε κύριε Υπουργέ. Εδώ μιλάμε για μία Παιδιατρική Κλινική με «τεφτέρι». Το έχετε δει ξανά; Κάθε μέρα θα πρέπει να αποφασίσουν ότι δύο μέρες θα έρθει γιατρός από το Βόλο, δύο μέρες θα έρθει γιατρός από την Άμφισσα, δύο μέρες θα έρθει γιατρός από την Αταλάντη. Αυτό είναι Παιδιατρική Κλινική; Περιμένω την απάντησή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε την κυρία Αντωνίου.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, έχετε δίκιο. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Η Κλινική του Νοσοκομείου προβλέπει επτά θέσεις παιδιάτρων, δηλαδή ένα διευθυντή, έναν επιμελητή Α’ και τέσσερις-πέντε επιμελητές Β’.
Υπάρχει σοβαρό θέμα γιατί αυτήν τη στιγμή στην Κλινική υπάρχει μόνο ένας επιμελητής Β’. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με ένταση, γιατί είχαμε δύο παραιτήσεις γιατρών, οι οποίοι προσλήφθηκαν στο Νοσοκομείο Αθηνών. Δύο επιμελητές Α’, δηλαδή, έφυγαν. Έχουμε ακόμη έναν επιμελητή, ο οποίος είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια. Έτσι από τέσσερις γιατρούς και ενώ μπορούσε να λειτουργήσει η Κλινική μείναμε με έναν.
Ξέρετε πολύ καλά –το είπατε, άλλωστε, το υπαινιχτήκατε- ότι η Κλινική λειτουργεί με τη συνεχή μετακίνηση γιατρών-παιδιάτρων από τα Κέντρα Υγείας από τα γύρω από τα νοσοκομεία –από το Καρπενήσι, τον Αλμυρό- ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες.
Το σημαντικό είναι ότι η Παιδιατρική Κλινική δεν θα κλείσει γιατί έχουν μετακινηθεί δύο παιδίατροι -ένας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ένας από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού- για να είναι στην Παιδιατρική Κλινική της Λαμίας, γιατί όπως σωστά το υπογραμμίσατε, αυτή η Κλινική έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς καλύπτει πολύ μεγάλες ανάγκες στην περιοχή.
Δεν λύνεται, όμως, το πρόβλημα μόνιμα. Είναι σε εξέλιξη η κρίση του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής και ζήτησε το Υπουργείο επίσπευση των διαδικασιών, να ολοκληρωθεί αυτή η κρίση, να πάει ο παιδίατρος εκεί. Ταυτόχρονα, έχει ζητηθεί η πρόσληψη τεσσάρων τακτικών γιατρών-παιδιάτρων για να μπορεί να είναι η μόνιμη απάντηση. Αυτή είναι η μόνιμη απάντηση.
Άρα, πρέπει να ολοκληρωθεί η κρίση για το Διευθυντή, να προκηρυχτούν οι τέσσερις μόνιμες θέσεις γιατί η διαδικασία αυτή με τους επικουρικούς και τους εκτάκτους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.
Πάντως, το σημαντικό είναι –και νομίζω πως αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα για τη Λαμία, για την περιοχή, από τη σημερινή μας συζήτηση, την οποία ορθώς είχατε την πρωτοβουλία να γίνει- ότι δεν θα κλείσει η Παιδιατρική κλινική. Θα καλυφθεί -και, μάλιστα, με γιατρούς, οι οποίοι και έμπειροι είναι- από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπως σας είπα, από το Βόλο, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το διάστημα, στο οποίο μας δημιούργησαν πρόβλημα οι παραιτήσεις των δύο γιατρών και η αναρρωτική άδεια του συναδέλφου τους, στον οποίο ευχόμαστε περαστικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Δεν μπορείτε να φανταστείτε, κύριε Μπόλαρη, πόσο σπουδαίο είναι να ακούει ένας γιατρός Πρόεδρος ότι δεν θα κλείσει η Παιδιατρική Κλινική του Νομού Φθιώτιδας.
Το λόγο έχει η Βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ κ. Αντωνία Αντωνίου.
ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Υφυπουργέ, όπως είπατε και εσείς, η Παιδιατρική Κλινική έπρεπε να έχει εφτά γιατρούς και έχει έναν. Άρα, αναλαμβάνουμε όλοι εδώ την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία μιας παιδιατρικής κλινικής.
Το λέω αυτό, κύριε Υφυπουργέ, γιατί οι δυο επιμελητές που έφυγαν από τη Λαμία έχουν φύγει από το Δεκέμβριο του 2010. Τώρα έχουμε τέλη Ιουλίου και μπαίνουμε στον Αύγουστο του 2011. Και όταν θέσαμε αυτά τα ζητήματα –όπως σας είπα- στον κ. Τιμοσίδη, στον Υφυπουργό Υγείας στις 21 Φεβρουαρίου, πήρα ακριβώς, κύριε Μπόλαρη, την ίδια απάντηση: ότι πολύ σύντομα θα γίνει η κρίση του Διευθυντή της κλινικής, ότι θα έρθουν γιατροί και μάλιστα επικουρικοί. Την άλλη μέρα, για να είμαι ειλικρινής, ήρθε μια γιατρός, Επιμελήτρια Β’ με την οποία λειτουργούμε τώρα, αλλά βλέπουμε μετά από μήνες ότι δεν έχει λυθεί κανένα θέμα.
Πρώτον, κύριε Υπουργέ, μας είπατε ότι θα εγκρίνετε τους τέσσερις μόνιμους γιατρούς. Γιατί δεν τους έχετε εγκρίνει; Η διοίκηση του Νοσοκομείου σας έχει στείλει από την αρχή του χρόνου το αίτημά της να εγκριθούν μόνιμοι γιατροί. Δεν τους έχετε εγκρίνει. Ευτυχώς που δεν είπατε ότι θα λύσετε το πρόβλημα της Παιδιατρικής με γιατρούς που δεν έρχονται αυτή τη στιγμή στη Λαμία γιατί, όπως ξέρετε, δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Είναι δύσκολη κλινική. Άρα, είναι η θέση επικουρικού γιατρού που προκηρύχθηκε και από τη διοίκηση του Νοσοκομείου και δεν ήρθε. Προκηρύσσουν και άλλες θέσεις επικουρικών αλλά ξέρετε πολύ, κύριε Υπουργέ, ότι δεν θα έρθουν. Το ότι θα καλύψετε τις ανάγκες με μετακίνηση γιατρών από το Νοσοκομείο της Λάρισας και του Βόλου δεν μας λέει τίποτα. Αυτό κάνουμε εδώ και χρόνια.
Εμείς θέλουμε δέσμευση από εσάς, κύριε Υπουργέ, ότι θα εγκρίνετε άμεσα τις θέσεις των μόνιμων γιατρών και θα έρθουν. Να δεσμευτείτε σήμερα εδώ ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για τον διευθυντή κλινικής. Γιατί φανταστείτε μια Παιδιατρική Κλινική που δεν έχει διευθυντή, δεν έχει γιατρούς και με το τεφτέρι μετακινούνται κάθε δυο μέρες γιατροί από τη Στερεά και τη Θεσσαλία για να καλύψουν τις ανάγκες της μοναδικής Παιδιατρικής στη Στερεά Ελλάδα! Και αυτό είναι περίθαλψη!
Οι ίδιοι γιατροί, κύριε Πρόεδρε, λένε ότι εδώ κινδυνεύουν ζωές και γι’ αυτό πήραν την απόφαση να την κλείσουν.
Άρα, κύριε Υπουργέ, δεν είναι απλώς επείγον το θέμα, είναι κατεπείγον. Για αυτό πρέπει να δεσμευτείτε σήμερα εδώ αν μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχετε λύσει το θέμα, γιατί δεν μπορεί να ξαναέρθει για τέταρτη φορά το θέμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχουμε ακούσει άλλες δυο φορές από τον Υπουργό Υγείας να λέει: «Πολύ σοβαρό θέμα η Παιδιατρική, θα λυθεί». Πότε;
Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια χώρα χαρακτηρίζεται πολιτισμένη ανάλογα με το επίπεδο περίθαλψης και προσοχής στα παιδιά της και στους ηλικιωμένους. Όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ηλικιωμένους, δεν υπάρχει. Τα περισσότερα χωριά και κωμοπόλεις δεν έχουν γιατρούς και δεν μπορούν να προσφέρουν τα στοιχειώδη, ούτε να γράψουν καν τα φάρμακά τους. Αυτή είναι η κατάσταση στον τομέα της υγείας του Νομού Φθιώτιδας που γνωρίζω πολύ καλά.
Δεύτερον, όσον αφορά την περίθαλψη για τα παιδιά μας, κύριε Υπουργέ, εδώ δεν είναι απλώς προβληματική. Εδώ κινδυνεύουν οι ζωές των παιδιών. Παίζουμε με τη ζωή τους. Το Υπουργείο πρέπει να το συνειδητοποιήσει επιτέλους, και να αποφασίσει να έρθουν γρήγορα γιατροί στην Παιδιατρική Κλινική Λαμίας. Αλλιώς να πάρετε την πολιτική απόφαση να την κλείσετε, γιατί έτσι κοροϊδεύουμε τους γονείς που θεωρούν ότι υπάρχει περίθαλψη για τα παιδιά τους. Να δράσετε άμεσα γιατί αλλιώς εγώ προσωπικά ως Βουλευτής του Νομού θα προτείνω να κλείσει.
Και βέβαια, κύριε Υπουργέ, σας ενημερώνω ότι θα απευθυνθώ στο ΚΕΣΥ γιατί αυτή τη στιγμή στην Παιδιατρική Κλινική Λαμίας υπάρχουν πέντε ειδικευόμενοι για να πάρουν ειδικότητα. Από πού; Υπάρχουν γιατροί να τους εκπαιδεύσουν;
Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Γι’ αυτό να δράσετε αμέσως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρία Αντωνίου, θα σας ομολογήσω ότι αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα του τεράστιου θέματος που θίγετε. Υπάρχει μια παρένθεση στους λόγους σας σχετικά με τους συναδέλφους γιατρούς που δεν προτιμούν την !Κλινική αυτή.
Και εκτός από το τι οφείλει το Υπουργείο να πράξει από αυτά που αιτείσθε και αιτιάσθε, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η φιλαλληλία, η συμπόνια, η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη –αυτά τα σχετικά με το βαθμό του πολιτισμού ενός κράτους και ενός έθνους- είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την ιατρική υπηρεσία και έτσι ο Άλμπερτ Σβάιτσερ πήγε στην Αφρική να προσφέρει.
TOΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Στη Λαμία υπάρχει το πρόβλημα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Είμαι σίγουρος.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αντιλαμβάνομαι την ένταση που έχει η συνάδελφος. Θέλω να υπογραμμίσω ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει το Υπουργείο, η θέση του Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής βαίνει σε ολοκλήρωση.
TOΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Πότε; Τα είπατε και το Φεβρουάριο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Το πότε δεν θα σας το πω, όταν δεν εξαρτάται από εμένα.
Τις διαδικασίες για την επιλογή των γιατρών. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι και η θέση από τις οργανικές, τακτικές θέσεις έχει εγκριθεί από το Υπουργείο. Επειδή όμως, μπορεί κανείς να μείνει με λανθασμένες εντυπώσεις για αδράνεια του Υπουργείου, θα πρέπει να πω τα εξής.
Ξέρετε ότι πήγε ένας επικουρικός γιατρός το Σεπτέμβριο του 2010, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες. Ανέλαβε το Γενάρη του 2011. Τον Απρίλη παραιτήθηκε. Το Μάρτιο το Υπουργείο είχε προκηρύξει ακόμα δυο επικουρικούς. Έγινε ο διαγωνισμός τον Ιούλιο, δεν προσήλθε κανείς. Δηλαδή, θα πρέπει να αναφερθούμε και στις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν γιατί βλέπετε ότι προσλαμβάνεται επικουρικός και παραιτείται, προκηρύσσουν δυο θέσεις επικουρικών και δεν προσέρχεται κανείς. Ξαναπροκηρύχθηκε τώρα για επικουρικούς για να μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα.
Θα μου επιτρέψετε κάνοντας αυτοκριτική και λέγοντας αυτό που λέει η στοιχειώδης λογική, να σας πω το εξής. Δεν έπρεπε να φύγουν οι γιατροί για την Αθήνα προτού να συμπληρωθούν οι θέσεις. Κακώς έφυγαν. Ήταν δυο γιατροί εκεί οι οποίοι κάλυπταν τις ανάγκες της Παιδιατρικής Κλινικής. Δεν έπρεπε να μετακινηθούν. Αυτό δεν λέει η λογική;
Θέλω λοιπόν, να σας πω ότι ναι, η Παιδιατρική δεν θα κλείσει. Οι γιατροί που συμμετέχουν με μετακινήσεις για να καλύψουν τις ανάγκες της Παιδιατρικής Κλινικής είναι αξιόλογοι γιατροί. Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, ποιοι θα βοηθήσουν τους ειδικευόμενους. Αξιολογότατοι γιατροί είναι και από την Άμφισσα και από το Καρπενήσι και από το Πανεπιστημιακό της Λάρισας και από τα Κέντρα Υγείας οι οποίοι στηρίζουν την κλινική. Και οι πολίτες πέρα από το πρόβλημα των μετακινήσεων το οποίο δεν τους ενδιαφέρει, θέλουν να έχουν αξιόπιστη λειτουργία στην παροχή των παιδιατρικών υπηρεσιών για την υγεία των παιδιών. Ε, αυτή υπάρχει από το Νοσοκομείο Λαμίας και έχετε δίκιο ότι πρέπει αυτό να υπάρχει μονίμως και όχι με έκτακτες μετακινήσεις. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη.
Έχετε τη διαβεβαίωση ότι και η διαδικασία για την επιλογή του Διευθυντή θα ολοκληρωθεί και οι τέσσερις κενές τακτικές θέσεις που υπάρχουν, θα συμπληρωθούν.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: