01 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος Μαρίνος - ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Συνέντευξη τύπου του Γιώργου Μαρίνου μέλους του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ , Βουλευτή Ευβοίας και Υποψήφιου Πριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ,του Τάσου Χρονά υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη και του Κώστα Μπασδέκη Υποψήφιου Δημάρχου του δήμου Λαμίας με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τους εργαζόμενους ,τις εργατικές –λαικές οικογένειες για την στήριξη που δίνουν στο συνδυασμό της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ , το συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ.

Θέλουμε να τους καλέσουμε να ξεπεράσουν πιέσεις και εκβιασμούς , όπως αυτούς που έκανε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη και να πάνε στην κάλπη με το κεφάλι ψηλά ,τιμωρώντας την αντιλαική πολιτική του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ , και των συνδυασμών τους , ξεπερνώντας κάθε ανάχωμα , δίνοντας αγωνιστική ψήφο στη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για να μετατραπεί η αγάνακτηση σε λαική δύναμη.

Ο λαός έχει υποχρέωση να [.....]

καταδικάσει με τον αγώνα και την ψήφο του ,την αντιλαική πολιτική που γεννάει ανεργία και φτώχεια , που πετσοκόβει τους μισθούς και τις συντάξεις , καταργεί εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα για να αυξήσει τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Το ΚΚΕ ,η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ,ΤΟ ΠΑΜΕ έχουν μιλήσει πολλές φορές για την Ανεργία και το σημαντικότερο έχουν πλούσια δράση ενάντια στις απολύσεις , για το δικαίωμα στην πλήρη –σταθερή εργασία, για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.
Όμως , μπροστά στις εκλογές νοιώθουμε την υποχρέωση απέναντι στο λαό της φθιώτιδας , στο λαό της της Στερεάς Ελλάδας ,να θέσουμε τις θέσεις μας και να πούμε σε όλους τους ανέργους και τους εργαζόμενους που μπορεί να βρεθούν στη θέση τους, ότι αυτό το κορυφαίο πρόβλημα είναι βασικό κριτήριο πολιτικής στάσης και ψήφου.

Γιατί η στέρηση του δικαιώματος της δουλειάς που αποτελεί ισχυρό χτύπημα σε κάθε οικογένεια , αποδεικνύει τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που στηρίζεται στα κέρδη των λίγων, αποδεικνύει τον αντιλαικό χαρακτήρα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ , τον αντιλαικό χαρακτήρα της πολιτικής που ακολουθείτε χρόνια στην Τοπική διοίκηση από τους συνδυασμού των δύο κομμάτων.

Η ανεργία δεν είναι τωρινό πρόβλημα, δεν εμφανίστηκε στη διάρκεια της κρίσης η μετά από το κατάπτυστο μνημόνιο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στη βουλή μαζί με το ΛΑΟΣ και εφαρμόζεται με τη στήριξη της Ν.Δ .

Η αλήθεια είναι ότι παρά την ανοδική πορεία της οικονομίας στη χώρα μας για πολλά χρόνια, η ανεργία διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και αναμφισβήτητα σημαδεύει τη διακυβέρνηση της χώρας από τα δύο κόμματα.

Τώρα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης συνεχίζει την ανοδική πορεία και βασανίζει συνεχώς και περισσότερες λαικές οικογένειες.

Με τα στοιχεία του Ιουλίου 2010 η Στερεά Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα ,η ανεργία έφτασε το 14,3% αλλά η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο οδυνηρή γιατί τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν ένα μέρος του προβλήματος.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατάσταση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη στις γυναίκες και στους νέους που η ανεργία υπονομεύει το μέλλον τους.

Το συμπέρασμα είναι αναμφισβήτητο.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη ,η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη της πλουτοκρατίας ,η πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης , η πολιτική της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην εργασία.
Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.

Έχει δοκιμαστεί κάθε είδους διαχείριση και οι εργαζόμενοι βασισμένοι στην πείρα τους μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες που κρύβονται πίσω από τα μεγάλα περί ανάπτυξης λόγια , είτε αφορούν π.χ το λεγόμενο «άλλο παραγωγικό μοντέλλο» , την «πράσινη ανάπτυξη» κ.α που προβάλουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ αλλά και οι συνδυασμοί που στηρίζουν.

Γεγονός είναι ότι η ανάπτυξη που διαφημίζουν είναι για τους λίγους , είναι για την πλουτοκρατία , για τα μεγάλα συμφέροντα.

Θέλουμε να καυτηριάσουμε τη στάση που ακολουθείται όλα τα χρόνια απέναντι στους ανέργους.
Το 70% των ανέργων δεν παίρνει επίδομα , και αυτοί που παίρνουν καταδικάζονται να ζούνε με 450 Ευρώ το μήνα με μικρή διάρκεια επιδότησης.

Οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές» και η επονομαζόμενη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα απασχόλησης» αποτελούν σχεδιασμένη πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, όπως έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση δίνοντας 2.6 δισεκατ. Ευρώ στους Βιομήχανους και στα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας και όχι για να ζήσουν οι άνεργοι και οι οικογένειες τους.

Όλα αυτά τα χρόνια δοκιμάστηκαν τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης» που στήριξαν και στην τοπική διοίκηση ,οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ και του ΣΥΝ . Πραγματικά με τη συνεργασία του ΣΥΝ , καταργήθηκαν θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα και επεκτάθηκε η μερική και προσωρινή απασχόληση, που εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Δοκιμάστηκαν τα προγράμματα κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης και άλλα υποκατάστατα, αλλά το αποτέλεσμα είναι η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα , η επέκταση της μερικής και της προσωρινής απασχόλησης , η κατάργηση του 8ωρου , του σταθερού εργάσιμου χρόνου , η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιβολή της ανασφάλιστης εργασίας μέσα από τα προγράμματα STAGE στα οποία μετά από το στύψιμο χιλιάδων νέων και γενικότερα εργαζομένων , τους πετάνε στο δρόμο.

Η πρόταση του ΚΚΕ και της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην μόνιμη -σταθερή δουλειά για όλους και αυτή η προοπτική συνδέεται με την πάλη για ριζικές αλλαγές.
Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα.

Γιατί η εξασφάλιση του δικαιώματος δουλειάς για όλους απαιτεί ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο τις ανάγκες του λαού , απαιτεί ανάπτυξη των κλάδων , τον τομέων της οικονομίας , της περιφέρειας με κεντρικό σχεδιασμό και όχι άναρχα και με κριτήριο το κέρδος των καπιταλιστών.

Δηλαδή η εξασφάλιση του δικαιώματος δουλειάς για όλους απαιτεί λαική εξουσία και κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής , στον ορυκτό πλούτο , στη βιομηχανία ,στην Ενέργεια , στις τηλεπικοινωνίες , στις μεταφορές , στο χρηματοπιστωτικό σύστημα , στις κοινωνικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς και κλάδους.

Παλεύοντας σ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επιμένουν τώρα , άμεσα σε θέσεις και προτάσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τους ανέργους και τις οικογένειες τους .

Σ Τ Ο Χ Ο Ι Π Α Λ Η Σ
• Διεκδικούμε άμεσα προσλήψεις στην Υγεία , στην Πρόνοια , στην Παιδεία.
• Μονιμοποίηση των συμβασιούχων , των εργαζομένων στα προγράμματα βοήθεια στο σπίτι , των εποχιακών δασοπυροσβεστών και άλλων εργαζομένων που ταλαιπωρούνται χρόνια με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
• Διεκδικούμε την πραγματοποίηση έργων , υποδομών με κριτήριο τις λαικές ανάγκες. Μιλάμε για έργα που αφορούν π.χ την αντιπλημμυρική προστασία και την αντισεισμική θωράκιση , την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών με ευθύνη του κράτους.
• Όλα τα χρήματα που εισρέουν στον ΟΑΕΔ να διατεθούν για τις ανάγκες των ανέργων και όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών.
• Κατώτερο μισθό 1.400 Ευρώ , επίδομα ανεργίας στο 80% , δηλαδή 1.120 Ευρώ για όλους τους ανέργους και για όλη τη διάρκεια της ανεργίας για να μπορέσουν να ζήσουν σαν άνθρωποι. Επέκταση του επιδόματος σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους η εργάζονται περιστασιακά .
• Πλήρη ,δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη .
• Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού , ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στους Ανέργους.
• Διεκδικούμε ,ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.
• Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος .
• Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος
• Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
• Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης ,ατομικής Υγιεινής σε τιμές κόστους.
• Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων
• Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
• Δωρεάν παιδικοί σταθμοί .
• Κατοχύρωση του 35ωρου ,7ωρου και 5νθήμερου και διασφάλιση της κυριακής αργίας .
• Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας .
• Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους τους εργαζόμενους , κατάργηση των προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
• Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες και πέντε χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα –Ανθυγιεινά.

Αυτό το πλαίσιο μπορεί να ανακουφίσει τις οικογένειες που έχουν χτυπηθεί η θα χτυπηθούν από την ανεργία , γιαυτό μπορεί να γίνει βάση μιας πλατιάς ,λαικής συσπείρωσης και αυτό να εκφραστεί και στη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών , με ψήφο στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ,το συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.


1.11.2010 ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: