22 Νοεμβρίου 2010

«Ράμπο» στα λογιστήρια δήμων και περιφερειών

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

«Επτά νέες υπηρεσίες «κομάντος» που θα ασκούν έλεγχο νομιμότητας, θα πραγματοποιούν επιτόπιες διασταυρώσεις των οικονομικών στοιχείων...και θα καταμερίζουν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος των δημάρχων και των περιφερειαρχών για πλημμελή διαχείριση του δημόσιου χρήματος συστήνει η κυβέρνηση στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις της χώρας.

Ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει καταρτίσει τη σχετική προκήρυξη για την επιλογή των επικεφαλής των υπό σύσταση αυτοτελών υπηρεσιών εποπτείας των ΟΤΑ που θα φέρουν τον τίτλο Ελεγκτές Νομιμότητας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι Ελεγκτές Νομιμότητας θα είναι[.....]

ανώτατοι υπάλληλοι με πενταετή θητεία που θα επιλεγούν από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, η συγκρότηση του οποίου, όπως επισημαίνεται, «διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισότητας κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων». Υποψήφιοι μπορεί να είναι νομικοί, οι οποίοι είτε είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος είτε διαθέτουν εμπειρία δικηγορική ή άλλη προϋπηρεσία σε συναφές αντικείμενο, και δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικής που έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εξασφαλίζεται ευρύς κύκλος υποψηφίων που περιλαμβάνει νομικούς με θεωρητική κατάρτιση, με δικηγορική εμπειρία, με προϋπηρεσία σε θέσεις με συναφές αντικείμενο, καθώς και δημοσίους υπαλλήλους με γνώση των λειτουργιών της Διοίκησης που έχουν αποκτήσει την εμπειρία προϊσταμένου οργανικής μονάδας.

Χωρίς επηρεασμούς

Οι επτά υπό σύσταση αυτοτελείς υπηρεσίες εποπτείας των ΟΤΑ, παρ΄ ότι θα στεγάζονται στις επτά διοικητικές περιφέρειες, δεν θα «λογοδοτούν» στους γενικούς γραμματείς των εν λόγω περιφερειών, αλλά θα υπάγονται απευθείας στον (εκάστοτε) υπουργό Εσωτερικών. Οι υπηρεσίες αυτές μάλιστα εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται σε άλλες υπηρεσίες, διότι είναι μεν αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, όμως διασφαλίζονται για τον επικεφαλής και το προσωπικό τους εγγυήσεις ανεξαρτησίας προκειμένου να επιτελούν το έργο τους χωρίς κομματικούς επηρεασμούς και επεμβάσεις, εν όψει του ότι αναλαμβάνουν την ιδιαίτερα σημαντική αποστολή του ελέγχου της νομιμότητας μεγάλων και ισχυρών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην πρώτη διημερίδα επιμόρφωσης δημάρχων και περιφερειαρχών που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, δίνοντας το στίγμα της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης με τον «Καλλικράτη», επισήμανε ότι «οι πολίτες της χώρας προσδοκούν σε ένα σύστημα εξυπηρέτησης από το κράτος και τις τοπικές αρχές, βασισμένο στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς σε παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών» .

Οδικός χάρτης
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, που θα επαναληφθεί και στην Αθήνα με τη συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου την προσεχή Τρίτη, παρουσιάστηκε ο Οδικός Χάρτης Αμεσων Ενεργειών, όπως ονομάζεται, με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης των νέων φορέων της αυτοδιοίκησης και της αποτελεσματικής ολοκλήρωσης της περιόδου προσαρμογής στις νέες συνθήκες λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, κατά το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του νέου θεσμού, εκτός από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων οργάνων διοίκησης, θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι οργανισμοί λειτουργίας των «καλλικράτειων δήμων» και των αιρετών περιφερειών που είναι ήδη έτοιμοι, θα ολοκληρωθούν οι ματατάξεις και οι τοποθετήσεις του προσωπικού στις νέες θέσεις εργασίας τους με βάση και τις νέες αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στους δήμους και τις περιφέρειες, θα γίνει απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων των νέων δήμων, θα καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί με αποκλειστική ευθύνη των νεοεκλεγέντων οργάνων και θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν τα ΝΠΔΔ των δήμων και οι δημοτικές επιχειρήσεις καθώς απόφαση της κυβέρνησης είναι από 6.000 που είναι σήμερα να παραμείνουν περίπου 1.500.

AΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ5ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Στην αρμοδιότητα του Ελεγκτή Νομιμότητας,εκτός όλων των άλλων, περιέρχεται και η εξέταση όλων των έργων των δήμων και των περιφερειών ως το ποσό των 5.000.000 ευρώ με σκοπό να ενισχυθεί περαιτέρω ο έλεγχος στον ευαίσθητο αυτό τομέα που συνάπτεται με την οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ.Για τη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού ελέγχου νομιμότητας προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα να ασκεί επιτόπιους ελέγχους στους χώρους στους οποίους αναφέρονται οι υπό έλεγχο πράξεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στις υποχρεώσεις των υπηρεσιών εποπτείας των δήμων και των περιφερειών είναι να συντάσσουν και εκθέσεις στις οποίες παρατίθενται ο αριθμός των πράξεων που ελέγχθηκαν,οι προσφυγές που ασκήθηκαν, τα ζητήματα που τις απασχόλησαν κατά τη διενέργεια της εποπτείας καθώς και τυχόν καταγγελίες που υποβλήθηκαν από πρόσωπα για θέματα νομιμότητας.Οι εκθέσεις των Ελεγκτών Νομιμότητας υποβάλλονται στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής και κοινοποιούνται στον Συνήγορο του Πολίτη.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: