19 Νοεμβρίου 2010

Ελεύθερο το κάπνισμα?

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Σε διαχωρισμό καταστημάτων σε καπνιζόντων και μη προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να περισώσει ό, τι μπορεί από το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος
Μίκα Κοντορούση
Μικρής χρονικής διάρκειας αποδεικνύονται τα μέτρα κατά του καπνίσματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες, αφού στην πράξη λίγοι είναι οι καταστηματάρχες που τηρούν κατά γράμμα το νόμο, ενώ η γραμμή 1142 για υποστήριξη και ενημέρωση για το κάπνισμα έχει δεχτεί παραπάνω από 30.000 κλήσεις για καταγγελίες και παραβάσεις.

Πλέον το υπουργείο Υγείας φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διαχωρισμού εκ νέου των χώρων σε εστιατόρια και μπαρ σε καπνίζοντες και μη, αφού οι ιδιοκτήτες δεν φαίνεται να πειθαρχούνται στα τσουχτερά πρόστιμα και τους αυστηρούς ελέγχους.

«Η ελληνική κοινωνία γελοιοποιείται με τη στάση που κρατάει απέναντι στο θέμα και με τον τρόπο εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με εκπροσώπους επιστημονικών εταιριών.

Πρόσφατα άλλωστε στο τραπέζι διαλόγου της[.....]

ηγεσίας του υπουργείου είχε πέσει η πρόταση αναδιάρθρωσης και επαναξιολόγησης του μέτρου, ωστόσο σήμερα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε εικόνες ενός χρόνου πριν με τα διαχωριστικά στα μπαρ και τα εστιατόρια.

Πλήθος κόσμου επικοινωνεί καθημερινά με την γραμμή ενημέρωσης κατά του καπνίσματος, προκειμένου να καταγγείλει περιστατικά ασυνειδησίας και τάσης παραβατικότητα απέναντι στο νόμο, ενώ από τις 30.000 κλήσεις που έχει δεχτεί συνολικά το τηλεφωνικό κέντρο μέχρι στιγμής, οι 6.219 περιπτώσεις αφορούν σε ανυπακοή στα μέτρα κατά του καπνίσματος.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος,"δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα" και συμπλήρωσε "Δεν περιμέναμε αυτή την τρομερή πίεση από τους καταστηματάρχες".

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια, καθώς η πελατεία τους μειώθηκε σημαντικά όταν έβγαλαν τα τασάκια από τα καταστήματά τους.

Προτεινόμενα σενάρια

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:

*Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 9 το βράδυ σε μπαρ.

*Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τα καφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκεί φάνηκε ότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

*Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναι αυστηρή και θα τηρηθεί αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

*Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

*Σε μικρά μπαρ όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν στο μπαρ ή όχι, καθώς δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους εάν αυτοί δεν είναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους.

Ακόμη βέβαια δεν είναι σαφές ποια από τα προαναφερόμενα μέτρα θα υιοθετηθούν, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το υπουργείο Υγείας εδώ και ένα μήνα δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένο από την εφαρμογή του μέτρου.

news247.gr

7 σχόλια:

kamena voyrla blogger είπε...

Όχι αγαπητοί αναγνώστες, (που στέλνετε emails) δεν θα γράψουμε για την ‘μετάθεση’ που έκανε ο Αντωνίου σε μόνιμο υπάλληλο από τα γραφεία στην καθαριότητα.

Αν το ψάξετε λίγο αγαπητοί αναγνώστες (εσείς και το άλλο blog που λέτε ότι το γράφει), θα δείτε ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε προσληφθεί (ως μόνιμος) στην καθαριότητα, και κατά ‘παράβαση’ ήταν προσωρινά ‘στα γραφεία’.

Δεν είναι ξεκάθαρο λοιπόν το θέμα για αυτό και εμείς είμαστε επιφυλακτικοί.
Άλλο πράγμα ότι οι εποχικοί που έχουν προσληφθεί για την καθαριότητα είναι στα γραφεία και άλλο το θέμα με τον μόνιμο.

Αν τώρα κάποιος από εσάς έχει άλλα στοιχεία (όχι απλά γκρίνιες) να μας τα αποστείλει να τα δημοσιεύσουμε

Ανώνυμος είπε...

Το θεμα ειναι οτι ο συγκεκριμενος υπαλληλος λογω προβληματος με τη μεση του ειχε μετατεθει στα γραφεια...Αυτη τη παραμετρο την σκεφτηκατε?????Τι αλλαξε τωρα ξαφνικα?Μηπως τολμησε και υποστηριξε το Τετρι????Λεω μηπως....

Ανώνυμος είπε...

μια ερωτηση προς το μπλογκ αν ξερει να μου απαντηση ,σχετικα με τον προυπολογισμο του δημου ,ποιος ειναι υπευθηνος για την υλοποιηση του?και βγαινει για εγκρηση περιπου

Ανώνυμος είπε...

μαλλον και για την καταρτηση του προυπολογισμου ,ποιος ειναι υπευθηνοσ?οικονομοτεχνικο γραφειο?

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω και άλλοι υπάλληλοι του Δήμου Κ.Β. έχουν προσληφθεί γιά άλλα καθήκοντα και απασχολούνται στα γραφεία του Δήμου.
Τον υπάλληλο που τον έβαλλε τώρα μετά τις εκλογές ο Αντωνίου να καθαρίζει βγάζοντάς έξω από το γραφείο,προτείνω στον νέο Δήμαρχο Τετριμίδα να τον κάνει προιστάμενο καθαριότητος,με την εμπειρία που θα αποκτήσει, στους άλλους υπαλλήλους που ο Αντωνίου τους κρατάει στα γραφεία.
Την κακία του πάντως την έδειξε.
Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος υπάλληλος τον ψήφισε τον Αντωνίου η όχι,αλλά χούντα έχουμε και πρέπει όλοι οι υπάλληλοι του Δήμου να ψηφίζουν τον γκάγστερ?

kamena voyrla blogger είπε...

Προϋπολογισμός : Νόμος 3852 Άρθρο 266

Ανώνυμος είπε...

Υπουργέ μου υπουργέ μου, μικρέ καραγκιόζη της καθημερινότητάς μας... Ξέρεις πολύ καλά ότι ΤΟ ΜΟΝΟ πράγμα που γελοιοποιείται δια ακόμαν μία φορα είναι το κράτος αυτό καθ' αυτό γιατί πολύ απλά όταν θεσπίζει νόμους χρησιμοποιεί τις πιο πρόχειρες διαδικασίες που θα σκεφτεί, χωρίς να κάνει έστω μία πολύ μικρή "κίνηση"....... ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ.....