10 Οκτωβρίου 2009

Tα κρίσιμα θέματα του αγροτικού τομέα έθεσε στην Κατερίνα Μπατζελή το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Όλα τα κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και τον αγροτικό χώρο γενικότερα έθεσε χθες το απόγευμα το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην νέα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα. Κατερίνα Μπατζελή, κατά την διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης.

Το κλίμα στην συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετικό και καταγράφηκε ταύτιση απόψεων για την ανάγκη αντιμετώπισης τόσο των άμεσων όσο και των άλλων θεμάτων που έθεσε η Συνομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα όπως η άμεση αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων για την συμπλήρωση των αιτήσεων για τις ενισχύσεις του 2009, η ριζική τροποποίηση του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή», οι ενισχύσεις των καπνοπαραγωγών, το πάγωμα των χρεών.
Στην συνάντηση εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ συμμετείχαν ο πρόεδρος Τζανέτος Καραμίχας, οι Αντιπρόεδροι Μιχάλης Βουμβουλάκης και Αλεξιάδης Γρηγόρης, ο γενικός Γραμματέας Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος, ο Ταμίας Σταύρος Μπαμπατσούλης και ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Τσιφόρος. Ενώ εκτός της υπουργού, κας Μπατζελή, παραβρέθηκε ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η συζήτηση για τα θέματα επικεντρώθηκε στα επείγοντα που αφορούν τις ενισχύσεις των αγροτών και το ΟΣΔΕ, την ριζική τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, αλλά και την επιστροφή των παρακρατούμενων ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς

Ειδικά για τις ενισχύσεις, επισημάνθηκε πως έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση και η καταχώρηση των αλφαριθμητικών στοιχείων των αιτήσεων των παραγωγών για τις ενισχύσεις του 2009, αλλά καθυστερούν οι εργασίες που αφορούν στα γεωγραφικά στοιχεία, δηλαδή ο εντοπισμός και ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων.

Όπως σημειώθηκε, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται, αποκλειστικά, στην αδυναμία έγκαιρης έναρξης των εργασιών του 2009, με ευθύνη του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν ανταποκρίθηκαν εμπρόθεσμα στην παράδοση στις ΕΑΣ των απαραίτητων στοιχείων, όπως το ψηφιακό αρχείο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, οι προεκτυπώσεις και τα ψηφιακά αρχεία των νέων ορθοφωτοχαρτών, κλπ. Οι ευθύνες αυτές είχαν επισημανθεί και δημόσια με την από 14.5.2009 επιστολή της ΠΑΣΕΓΕΣ προς τους Βουλευτές, τους Νομάρχες και τους Δημάρχους της χώρας, ενώ πρόσφατη αναλυτική τεκμηρίωση ως προς το θέμα αυτό περιλαμβάνεται και στην από 11.9.2009 επιστολή της ΠΑΣΕΓΕΣ προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η άμεση αντιμετώπιση των αναφερόμενων εκκρεμοτήτων κρίνεται απόλυτα αναγκαία προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες αυτές, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, καθώς σύμφωνα με σχετικό Κανονισμό (691/30.7.2009), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τη δυνατότητα, από 16.10.2009, προκαταβολής μέχρι και του 70% των ενισχύσεων.
Επίσης, τονίστηκε ότι οφείλεται από τώρα να προετοιμαστούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων των παραγωγών για την επόμενη τριετία. Για το σκοπό αυτό κρίνεται αναγκαίο το διοικητικό κόστος για την ενεργοποίηση των ενισχύσεων των παραγωγών να βαρύνει αποκλειστικά το κράτος και όχι τους αγρότες. Η διαδικασία αυτή απαιτεί την έγκαιρη διεξαγωγή δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, τριετούς διάρκειας.
Η τροποποίηση του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή»
Όπως είναι γνωστό, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει επανειλημμένα προτείνει τη ριζική τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 με κύριο στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της υπαίθρου, ώστε να συνδεθεί με τη στήριξη των αγροτών-επενδυτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν οπωσδήποτε δυναμική και ισχυρή σχέση με την πρωτογενή παραγωγή διατροφικών αγροτικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται απόλυτα αναγκαία η σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων (σχέδια βελτίωσης), αλλά και η υιοθέτηση απλών και άμεσα εφαρμόσιμων διαδικασιών, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματική διαχείριση.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη πρόταση αναθεώρησης του Προγράμματος (Ιούλιος 2009) στην προβλεπόμενη Δημόσια Δαπάνη για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που ανέρχεται στο ύψος των 436 εκατ. €, περιλαμβάνονται και ανειλημμένες υποχρεώσεις από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ύψους 200 εκατ. € τουλάχιστον.

Είναι τέλος προφανής η ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού του Προγράμματος, με τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της εθνικής χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη πρόταση αναθεώρησης η εθνική συνδρομή στο Πρόγραμμα από 1,37 δις € μειώθηκε κατά 46% περίπου, φθάνοντας στο εξαιρετικά περιορισμένο ύψος των 739 εκατ. €.
Για τις ενισχύσεις των καπνοπαραγωγών, τονίστηκε πως έχει τεθεί επιτακτικά από την ΠΑΣΕΓΕΣ το ζήτημα της δημιουργίας ενός ειδικού σχεδίου αναδιάρθρωσης για τον καπνό στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 -2013, το οποίο να διασφαλίζει την επιστροφή στους καπνοπαραγωγούς του συνόλου των πόρων που παρακρατούνται (567 εκατ. € για το σύνολο της τριετίας 2011-2013). Ενώ σημειώθηκε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ από τις 26.5.2009 έχει υποβάλλει στο Υπουργείο αναλυτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Μέτρα άμεσης υλοποίησης

Παράλληλα με τα επείγοντα ζητήματα που έθεσε το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ προς την νέα πολιτικής ηγεσία του υπουργείου, έθεσε και σειρά μέτρων άμεσης υλοποίσης όπως:
* Τριετής αναστολή πληρωμών (πάγωμα) όλων των χρεών των αγροτών και των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, άμεση ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται με δάνεια και αύξηση του ορίου των δανείων τους για κεφάλαια κίνησης από την Αγροτική Τράπεζα.
* Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ προς τους αγρότες σε ποσοστό 12%. Το ποσοστό αυτό οφείλεται να διακριθεί μεταξύ των προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής, αλλά και να συνδυαστεί με τη δυνατότητα στήριξης των προϊόντων που βρίσκονται σε κρίση (σιτηρά, καλαμπόκι, οινοστάφυλα) από κρατικές ενισχύσεις (de minimis).
* Άμεση υιοθέτηση ρύθμισης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων.
* Αποσαφήνιση του ρόλου του ΕΛΓΑ ως αμιγώς ασφαλιστικού φορέα με παράλληλη υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού ασφάλισης φυτικής και ζωικής παραγωγής, που οπωσδήποτε καλύπτει και πρόσθετους κινδύνους, όπως εκείνοι που αποδίδονται στις κλιματικές αλλαγές. Παράλληλα, απαιτείται η οικονομική εξυγίανση του Οργανισμού, με την ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων, που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
* Διασφάλιση της πρόσβασης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., ώστε να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.
* Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ) στους αγρότες και στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις.
* Αντιμετώπιση των άμεσων εκκρεμοτήτων που αφορούν σε πολιτικές επιλογές στο πλαίσιο του ελέγχου υγείας της ΚΑΠ, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στο Υπουργείο.
* Διαμόρφωση στρατηγικής του Υπουργείου για την επίτευξη συμφωνίας ως προς την πλήρη αποσύνδεση των ενισχύσεων και στο βαμβάκι.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: