14 Οκτωβρίου 2009

Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις και στην αυτοδιοίκηση

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Σε προσλήψεις και στην αυτοδιοίκηση (δήμοι, νομαρχίες) μέσα από το ΑΣΕΠ στοχεύει το υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του αξιοκρατικού συστήματος που επιδιώκει να εφαρμόσει σε όλο το δημόσιο τομέα.

Η τομή που σχεδιάζει το ΥΠΕΣ είναι ο προγραμματισμός και η υπαγωγή όλων των προσλήψεων και των προαγωγών στο δημόσιο και όλων των συμβάσεων στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, με παράλληλη απλούστευση των διαδικασιών του συστήματος.

Οι προσλήψεις θα είναι αυστηρά προγραμματισμένες ανά υπουργείο, θα γίνονται κάθε χρόνο και την ευθύνη θα έχει το ΑΣΕΠ. Η επιλογή θα πραγματοποιείται έπειτα από διαγωνισμό συνολικά για όλους τους κλάδους των δημοσίων υπαλλήλων και όλες τις ειδικότητες.

Για πρώτη φορά, ένας σημαντικός αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών θα επιλεγεί ύστερα από προκήρυξη ανάμεσα σε υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης που με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθούν. Προτεραιότητα στις θέσεις αυτές θα δοθεί σε πτυχιούχους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν αναξιοποίητοι.

Οι διαδικασίες προσλήψεων στο δημόσιο βρέθηκαν στο στόχαστρο του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Γ. Βέη και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ραγκούση κατά τη διαδικασία επιλογής συμβούλων στο υπουργείο θα υπάρξει ανοικτή προκήρυξη, ενώ προβάδισμα θα έχουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που μέχρι σήμερα παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητοι.

Στη δαιδαλώδη νομοθεσία που έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις στις προσλήψεις αναφέρθηκε ο κ. Βέης, ζητώντας να υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών. Κατά τη συνάντηση καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων σε βασικά θέματα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξεταστούν διεξοδικά ζητήματα όπως η επαναφορά των προσλήψεων για δήμους, νομαρχίες και ΔΕΚΟ στον έλεγχο της Αρχής, καθώς και η δυνατότητα διενέργειας ετήσιων διαγωνισμών για την κάλυψη των μόνιμων θέσεων.

Την επιλογή με κριτήρια ΑΣΕΠ στα λεγόμενα stage ζήτησε και η ΑΔΕΔΥ, στη συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Γιάννη Ραγκούση και Ντίνο Ρόβλια. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι το ΑΣΕΠ πρέπει να έχει την ευθύνη για όλες τις προσλήψεις και υπογράμμισε ότι ένας ανεξάρτητος φορέας πρέπει να αναλάβει την αξιολόγηση και την επιλογή των στελεχών στη δημόσια διοίκηση με κριτήρια αξιοκρατικά, ώστε να αποφεύγεται η λαφυραγώγηση του κράτους από την εκάστοτε κυβέρνηση.

αυτοΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: