15 Οκτωβρίου 2009

Οικολόγοι Πράσινοι - Όχι άλλα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας!

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Όχι άλλα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας!

Τρία νέα βιοτεχνολογικώς κατασκευασμένα καλαμπόκια επιχειρούν να «εισβάλλουν» στην διατροφική μας αλυσίδα, να περιορίσουν τις δυνατότητες παραγωγής ποιοτικών - παραδοσιακών αγροτοδιατροφικών προϊόντων και ουσιαστικά να υπονομεύσουν το δικαίωμα των καταναλωτών να επιλέγουν το είδος και την ποιότητα των τροφίμων τους.
Οι δυσκολίες ανάλυσης μεταλλαγμένων στα σύνθετα προϊόντα και οι ελλιπείς έλεγχοι στην παραγωγική διαδικασία «βοηθούν» όλα τα μεταλλαγμένα να εξαφανίζονται στην πράξη από την ετικέτα και κανείς να μην ξέρει τελικά που πάνε. Την ίδια στιγμή μάλιστα, τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τομέας των δημητριακών βρίσκεται σε κρίση λόγω πληθώρας αποθεμάτων.
Για τους λόγους αυτούς, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή να καταψηφίσει την έγκριση της κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή αγορά των τριών μεταλλαγμένων ποικιλιών αραβόσιτου, που έχουν εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., που συνεδριάζει την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Επίσης, καλούν την κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία για την οριστική απόρριψη του θέματος και παραπεμφθεί –ως είθισται- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση, μέσω του Έλληνα Επιτρόπου να ζητήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτών των μεταλλαγμένων καλαμποκιών στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Τέλος, τονίζουν πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την επιμόλυνση σπόρων και ζωοτροφών από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς και να δημοσιοποιούνται άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων και να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται εσκεμμένη επιμόλυνση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Πληροφορίες:
Μιχάλης Πετράκος, 6942 984455, 6932 579055


Δεν υπάρχουν σχόλια: