10 Οκτωβρίου 2009

ΥΠΕΣ: επαναξιολογούνται ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ και διοικητική αναδιάρθωση

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

«Αγκάθια» αποτελούν για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας» και το επιχειρησιακό σχέδιο για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Για το πρόγραμμα «Θησέας ΙΙ» την περίοδο 2010-2014, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει όταν αυτό είχε έλθει στη Βουλή, λίγο πριν τις εκλογές, ενώ για το «Θησέας Ι» (2005-2009) είχαν διατεθεί 3,5 δις. ευρώ, σύμφωνα με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΣ.

Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ, με δεδομένη και τη διόγκωση του ελλείμματος, αναμένεται να προχωρήσει σε συνολική επαναξιολόγηση του προγράμματος μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται περίπου 20.700 έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται κατά 10% από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό, κατά 25% από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που εγγράφονται στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και κατά 80% από τον φόρο των τόκων καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης έχει ταχθεί υπέρ του «Θησέα», πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν κατάργηση του προγράμματος θα οδηγήσει σε προστριβές με τους δημάρχους. Ωστόσο, στόχος είναι να δοθεί έμφαση στο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών των δήμων, διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και περίπου έναν χρόνο, με την υποχρέωση των δήμων να καταρτίζουν ισολογισμούς, αλλά δεν απέδωσε ουσιαστικούς καρπούς.

αυτοΔΙΟΙΚΗΣΗ.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: