10 Οκτωβρίου 2009

Για την αναστολή πρόσθετης διδακτικής στήριξης στα σχολεία

Αναρτήθηκε από… Unknown

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως δεν γνωρίζω πολλά για το θέμα, με απασχολεί όπως θα απασχολούσε έναν απλό ενεργό πολίτη. Την πρόσθετη διδακτική στήριξη την είδα να εφαρμόζεται την περίοδο που η κόρη μου πήγαινε στο δημοτικό σχολείο (δεκαετία 1990) και όπως αρκετοί γονείς λάβαινα και εγώ μέρος, στα συμβούλια των Γονέων και Κηδεμόνων.

Ήδη από τότε, αρκετοί γονείς κατέφευγαν στην λύση του ιδιωτικού φροντιστηρίου (ειδικά στην πέμπτη και έκτη τάξη του Δημοτικού) για να βοηθήσουν τα παιδιά τους, είτε γιατί οι ίδιοι δεν είχαν τον χρόνο, η γιατί, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις να το κάνουν. Σε πολλές επίσης περιπτώσεις γινόταν για να καλυφθεί η ανεπάρκεια ενός συγκεκριμένου δασκάλου/καθηγητή η γενικότερα της σχολικής παιδείας.

Βέβαια, το ιδιωτικό φροντιστήριο κοστίζει, έτσι για τις ασθενέστερες οικονομικά οικογένειες, η πρόσθετη διδακτική στήριξη ήταν μια πολύτιμη υπηρεσία, καθώς βοηθούσε τα παιδιά να αντεπεξέλθουν και να καλύψουν τα κενά τους. Δεν γνωρίζω, πόσο αποτελεσματικό είναι το σύστημα η πόσοι μαθητές το χρησιμοποιούν – διάβασα ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση του συστήματος.

Καταλαβαίνω, ότι όταν λείπουν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, δεν μπορεί να λειτουργήσει μια υπηρεσία και συμμερίζομαι την ανάγκη για διαφάνεια. Παρόλα αυτά, πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η αναστολή της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, θα πλήξει κυρίως τους μαθητές που προέρχονται από ασθενέστερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, καθώς και τα παιδιά των μεταναστών. Δηλαδή, ακριβώς αυτή την κατηγορία πολιτών, που το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε να στηρίξει όταν γίνει κυβέρνηση.

Ελπίζω, να βρεθεί, πολύ σύντομα, μια λύση στο συγκεκριμένο θέμα. Ο στόχος της κυβέρνησης για την παιδεία θα πρέπει πρωταρχικά να είναι η δημιουργία ισότιμων ευκαιριών στην εκπαίδευση, για όλους τους νέους.

Αθηνά Δράκου

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: