25 Οκτωβρίου 2009

Μαχαίρι στο δημόσιο τομέα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Δέσμευση της κυβέρνησης στην Κομισιόν για δραστική περικοπή των δαπανών του κράτους

Κόβονται αμοιβές στο Δημόσιο

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΜΙΛΤΙΑΔΟΥ
Τις αμοιβές στο στενό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα «αγγίζει» το εκτενές πρόγραμμα περιστολής των δημόσιων δαπανών που ενεργοποιεί η κυβέρνηση.

Με τον τρόπο αυτό ξεκινά την προσπάθεια συρρίκνωσης των ελλειμμάτων, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα «αξιόπιστης διαχείρισης» στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η απόφαση να μπει μαχαίρι στο μισθολογικό κόστος έχει ήδη ληφθεί.

Οι ανακοινώσεις για περικοπή των συμβάσεων stage ήταν το πρώτο βήμα. Ακολουθούν περικοπές στις υπερωρίες των δημόσιων υπαλλήλων, ψαλίδισμα τόσο στο ύψος όσο και στον αριθμό των συμβάσεων έργου αλλά και κάλυψη των όποιων κενών δημιουργηθούν στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κυρίως με μετατάξεις και όχι με νέες προσλήψεις. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η «απελευθέρωση» προσωπικού ύστερα από συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.

**Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ήδη γίνει γνωστό στον αρμόδιο επίτροπο Χ. Αλμούνια κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων που είχε με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο. Καλά πληροφορημένη πηγή από το περιβάλλον του επιτρόπου εξηγούσε στην «Κ.Ε.» ότι τη συζήτηση για την περιστολή των δαπανών για αμοιβές στο Δημόσιο, πυροδότησαν τόσο η εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,5% όσο και οι προβλέψεις για διαμόρφωση του χρέους στα επίπεδα του 110% του ΑΕΠ (τα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 3 Νοεμβρίου).

Διαπραγματεύσεις με Βρυξέλλες
Το πρόγραμμα περιστολής του μισθολογικού κόστους αποσκοπεί και στο να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων για τα λανθασμένα στοιχεία που έστελνε η ελληνική πλευρά. Επίσης, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η απόφαση για την περικοπή των συμβάσεων stage θα είναι ένα ισχυρό χαρτί ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν στις 11 Νοεμβρίου (ημερομηνία του επόμενου Ecofin) για την παράταση προσαρμογής του ελλείμματος. Το σχέδιο προβλέπει:

* Περικοπή στον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο, όπου είναι δυνατόν. Η θέση των μονίμων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, οπότε η προσπάθεια στοχεύει τους συμβασιούχους.
* Ψαλίδισμα των υπερωριών, που υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ.
* Μείωση θέσεων εργασίας μέσα από τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων και επιτροπών. Οσοι βρεθούν χωρίς αντικείμενο θα κληθούν να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τη μη ανανέωση συμβάσεων έργου και stage.
* Επανεξέταση των αμοιβών και των όρων εργασίας όσων θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο Δημόσιο με «ελαστικές» μορφές απασχόλησης (συμβάσεις εργασίας, έργου κ.λπ.).
Ψαλίδι και στους εξοπλισμούς

Το πρόγραμμα που έχει γνωστοποιηθεί στην Κομισιόν προβλέπει περιστολή και σε άλλες κατηγορίες δαπανών. Ειδικά για τις αμυντικές δαπάνες καταστρώνονται σενάρια για περικοπή κατά 15% το 2010 και στη συνέχεια 10% ανά έτος. «Θα εξαιρεθούν μόνο οι δαπάνες για τους τομείς της υγείας και της παιδείας, αλλά και τα ποσά για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αναζωπύρωσης της οικονομίας.

**Για το «πακέτο» των 2,5 δισ. ευρώ έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις Αλμούνια-Παπακωνσταντίνου. Η Αθήνα δεσμεύτηκε ότι για να προχωρήσει στις παροχές προς τους ασθενέστερους θα πρέπει «να δείξει ότι μπορεί να παραμείνει εντός στόχων κατά τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου από πλευράς εσόδων όσο και κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2010 (οπότε και θα κριθεί η παράταση) και ότι είναι σε θέση να καταγράψει επακριβώς την κατάσταση στο μέτωπο του χρέους», όπως αναφέρει αρμόδια κοινοτική πηγή.

**Ο Χ. Αλμούνια ενημέρωσε τον έλληνα υπουργό ότι τις επόμενες μέρες θα σταλεί στην Αθήνα επιστολή στην οποία θα αναφέρεται ότι «η Ελλάδα κινήθηκε αντίθετα με τις συστάσεις της Κομισιόν και τη διαδικασία επιτήρησης και απέτυχε εντός του εξαμήνου Μαΐου-Οκτωβρίου να εφαρμόσει μόνιμα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους». Γι' αυτό το λόγο, στις 11 Νοεμβρίου στο Κολέγιο των Επιτρόπων θα ζητηθεί η επισημοποίηση της μετάβασης της Ελλάδας στο επόμενο στάδιο (άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ) βάσει του οποίου κάθε έξι μήνες η οικονομία της χώρας μας θα περνάει από εξέταση προόδου, ενώ ανά τρίμηνο κλιμάκιο της Κομισιόν θα μεταβαίνει στην Αθήνα για να εξετάζει τα δημοσιονομικά στοιχεία.

**Επειτα από την εις βάθος έρευνα που διέταξε ο κ. Αλμούνια, κλιμάκιο της Eurostat θα έρχεται κάθε μήνα στην ΕΣΥΕ ώστε να συντάσσονται από κοινού τα στοιχεία που θα στέλνονται στο Λουξεμβούργο (άλλο ρεπορτάζ στη σελ. 8).

enet.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: