21 Οκτωβρίου 2009

Ερώτηση του κ. Χρήστου Σταϊκούρα προς το Υπουργείο Οικονομικών

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμία, 20 Οκτωβρίου 2009

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, αναφορικά με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2009, για την αναστολή της λειτουργίας όλων των συλλογικών διοικητικών οργάνων και κάθε είδους επιτροπών και ομάδων εργασίας, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στο Υπουργείο Οικονομικών και στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς. Σύμφωνα με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση, «τα συλλογικά διοικητικά όργανα, κάθε είδους επιτροπές και ομάδες εργασίες, που προβλέπονται ρητά από διάταξη του Νόμου ή από κανονιστική πράξη που εκδόθηκε με ρητή εξουσιοδότηση, εφόσον για την εκτέλεση του έργου τους προβλέπεται αμοιβή ή οποιουδήποτε είδους αποζημίωση, διεκπεραιώνουν μόνο τα θέματα επείγοντος χαρακτήρα και ενημερώνουν σχετικά τον Υπουργό».

Ωστόσο, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «συλλογικού διοικητικού οργάνου» δεν είναι άλλο από τα Διοικητικά Συμβούλια, είτε αυτά προΐστανται και διοικούν Ανώνυμες Εταιρείες με σημαντική συμμετοχή του Δημοσίου (π.χ. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), Ανώνυμες Εταιρείες με αποκλειστική συμμετοχή του Δημοσίου (π.χ. Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου), είτε ΝΠΔΔ (π.χ. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Η πολιτική σκοπιμότητα, στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι πρόχειρη.

Κατ’ ουσία, η συγκεκριμένη ρύθμιση συνεπάγεται ότι οι φορείς που υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών, και που για προφανείς λόγους διοικούνται και αποφασίζουν δια των Διοικητικών αυτών Συμβουλίων, οφείλουν να πάψουν να ασκούν μέχρι απροσδιορίστου νεωτέρας αρμοδιότητες που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία. Συνεπώς, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ζητά διευκρινίσεις από το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τον ορισμό ενός θέματος ως «επείγοντος χαρακτήρα», τα κριτήρια ορισμού αυτού και τον υπεύθυνο για να αποφασίσει περί του ορισμού, ενώ ερωτά και αν μία εποπτική αρχή ΝΠΔΔ είναι υποχρεωμένη να αφήσει ανέλεγκτο το πεδίο που εποπτεύει.

Παράλληλα, οι υπαγόμενες στον Υπουργό Οικονομικών διοικητικές αρχές που καλύπτει η εν λόγω ρύθμιση, αποτελούν οργανισμούς των οποίων η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία είναι εκ του νόμου καθορισμένες και ήδη γνωστές, παγιωμένες και κοινώς αποδεκτές εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τους λόγους που ο Υπουργός διατάσει τις κατά νόμο συσταθείσες διοικητικές αρχές που υπάγονται στην ευρύτερη εποπτεία του να παύσουν να υλοποιούν τους νόμιμους και, από χρόνια, κοινά αποδεκτούς σκοπούς τους, οι οποίοι, σημειωτέον, είναι παγίως γνωστό ότι αφορούν ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Έτσι, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ζητά διευκρινίσεις από τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τις καταστάσεις που δήθεν δεν ξέρει ή δεν μπορεί να μάθει ο Υπουργός δια της άσκησης των προβλεπόμενων μέσων άσκησης διοικητικής εποπτείας και ελέγχου στους εν λόγω οργανισμούς, οι οποίες δικαιολογούν τη λήψη αυτού του ακραίου και πρωτοφανούς μέτρου.

Συνάμα, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, ουσιαστικά, περί «παύσης άσκησης των νόμιμων αρμοδιοτήτων» οργανισμών που λειτουργούν αδιαλείπτως, από τη σύστασή τους έως σήμερα, ανεξαρτήτως πολιτικών ή άλλων αλλαγών, έρχεται σε αντίθεση με την πολυδιαφημισμένη αρχή της «συνέχειας της διοίκησης», εγείροντας περαιτέρω ερωτήματα και ανησυχίες αναφορικά με την εκ του νόμου καθορισμένη λειτουργική ανεξαρτησία κάποιων από τις υπαγόμενες αρχές. Κατ’ αποτέλεσμα ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτά, μεταξύ άλλων, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών «ποιο είναι το μήνυμα που αποστέλλεται στα στελέχη και εργαζομένους των εν λόγω αρχών ως προς τις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργού αναφορικά με την εφαρμογή της αρχής της χρηστής διοίκησης;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: