13 Ιουλίου 2009

Η πρώτη απαγόρευση των εμφιαλωμένων νερών

Αναρτήθηκε από… Unknown

Δεν είμαι φίλος του εμφιαλωμένου νερού. Το αντίθετο. Νομίζω, ότι είναι γελοίο να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό, αντί για το φρέσκο και καθαρό νερό που έρχεται από την βρύση. Όταν μετακόμισα στη Μπολόνια, πριν από περίπου ένα χρόνο, με έκπληξη διαπίστωσα ότι η πλειοψηφία των κατοίκων έπιναν εμφιαλωμένο νερό. Έχοντας ήδη δοκιμάσει το νερό από την βρύση, δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιο λόγο οι άνθρωποι προτιμούσαν να σπαταλούν χωρίς λόγο τα χρήματά τους, και να φορτώνονται κάθε εβδομάδα με δεκάδες μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού από το σούπερ μάρκετ. Όταν ρώτησα πήρα τις εξής απαντήσεις:
  • Μερικοί είπαν ότι αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό επειδή οι περισσότεροι που γνωρίζουν κάνουν το ίδιο.
  • Κάποιοι, ότι δεν τους αρέσει η γεύση του νερού (!Ποια γεύση; Το νερό δεν έχει γεύση) και,
  • Άλλοι, δεν εμπιστευόταν ότι το νερό που έρχεται από την βρύση είναι καθαρό. (Ωστόσο αδυνατούσαν να μου εξηγήσουν γιατί εμπιστευόταν περισσότερο το εμφιαλωμένο νερό).


Ένα χρόνο μετά, συνεχίζω να πίνω νερό της βρύσης και όταν βγαίνω έξω έχω πάντα μαζί μου ένα μπουκάλι νερό (γεμισμένο με νερό της βρύσης). Διαβάζοντας τα νέα χθες, διαπίστωσα με χαρά ότι υπάρχουν και άλλοι, μάλιστα ολόκληρες κοινότητες, που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Και, παρόλο το aggressive marketing των εταιρειών εμφιαλωμένου νερού και τις προβλέψεις ότι οι πώλησεις θα αυξηθούν στο μέλλον, αυτές οι κοινότητες αποφασίσουν διαφορετικά και αναλαμβάνουν δράση.

Η μικρή πόλη Bundanoon στην Αυστραλία είναι η πρώτη πόλη στην ήπειρο και, ενδεχομένως, στον κόσμο, που απαγόρευσε της πώληση εμφιαλωμένου νερού. Μετά από ένα επιτυχημένο μποϋκοτάζ που πυροδοτήθηκε από τις ανησυχίες των κατοίκων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη μεταφορά και την εμφιάλωση του νερού, οι κάτοικοι των Bundanoon, ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης. Οι τοπικές επιχειρήσεις συμφωνήσαν να σταματήσουν τις πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού στα καταστήματα τους και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εγκαταστήσει βρύσες σε διάφορες τοποθεσίες στην πόλη.

Η απόφαση στο Bundanoon σηματοδότησε την αρχή μιας συζήτησης στην πολιτεία Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και στις αρχές της εβδομάδας η τοπική αρχή θα ανακοινώσει την άμεση απαγόρευση της αγοράς και κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού στις κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς. Ήδη άλλες τοπικές κοινωνίες, στο Λονδίνο και στον Καναδά, αποφάσισαν να σταματήσουν την πώληση και το σερβίρισμα εμφιαλωμένου νερού.

Και μερικά στοιχεία για το εμφιαλωμένο νερό:
  • Το εμφιαλωμένο νερό είναι έως και 1.000 φορές πιο ακριβό από το νερό της βρύσης, ενώ 40 της εκατό του εμφιαλωμένου νερού είναι ούτως ή άλλως νερό της βρύσης.
  • Τα κριτήρια έλεγχου για το εμφιαλωμένο νερό είναι λιγότερο αυστηρά από αυτά του νερού της βρύσης.
  • Η εξόρυξη των πρώτων υλών για την κατασκευή πλαστικών μπουκαλιών έχει αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον και στερεί πολύτιμους φυσικούς πόρους από τις μελλοντικές γενιές.
  • Η μεταφορά του εμφιαλωμένου νερού σε όλο τον κόσμο με πλοία, αεροπλάνα και φορτηγά προκαλεί περιττές και κυρίως βλαβερές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
  • Οι εταιρείες εμφιαλώσεως νερού αγοράζουν δικαιώματα νερού από ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον το νερό μπορεί να μην είναι διαθέσιμο δωρεάν.
  • Παρόλο που οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπονται από την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών είναι ελάχιστες (0.47 Mg CO2 εκπομπών για κάθε Mg PET που ανακυκλώνεται), τα περισσότερα μπουκαλια δεν ανακυκλώνονται. Αντίθετα πετάγονται στα σκουπίδια και καταλήγουν στις χωματερές, προκαλώντας περισσότερη υποβάθμιση στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία.
Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Την επόμενη φορά, λοιπόν που θα απλώσετε το χέρι να αγοράσετε ένα μπουκάλι, σκεφτείτε το ξανά. Μήπως είναι καλύτερα να γεμίσετε ένα μπουκάλι από την βρύση?

Μετάφραση από το Athena

Source: Current news
Image Credit: Current

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: