16 Ιουλίου 2009

35η επετειακή εκδήλωση καταδίκης του χουντικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16-7-2009

Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου εκπροσώπησε χτες το βράδυ η βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου στην 35η επετειακή εκδήλωση καταδίκης του χουντικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που διοργάνωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ στην Κύπρο, μεταφέροντας μήνυμα συστράτευσης στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η κυρία Αντωνίου, που ήταν κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης μαζί με τον Πρόεδρο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ κ Γ. Ομήρου, αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και τους παράγοντες που οδήγησαν στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, όσον αφορά τη συμπαράταξη Ελλάδας – Κύπρου και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας:

«Το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ήταν η μεγάλη στρατηγική επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου που δημιούργησε νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή και ενέπνευσε ασφάλεια στην κυπριακό ελληνισμό. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία όλοι θεωρούσαν ανέφικτη, ήταν η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη που άλλαξε ριζικά τα γεωπολιτικά δεδομένα και αποτέλεσε την πρώτη νίκη για τη Κύπρο μετά από την εισβολή. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, σήμερα δεν μιλάμε πλέον για νέα φάση, αλλά για μια νέα φύση του Κυπριακού προβλήματος, όπως έχει πολύ σωστά ειπωθεί. Το Κυπριακό είναι πλέον πρόβλημα εισβολής και κατοχής χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το Κυπριακό και τις δεσμεύσεις του ως αυριανή κυβέρνηση τονίζοντας:

«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι ως επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στην ΕΕ και στον ΟΗΕ, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, με στόχο την επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις Συνθήκες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σταθερός στρατηγικός στόχος μας αποτελεί η δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Η δημιουργία διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σωστό περιεχόμενο, που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων πολιτών, στο πλαίσιο της ΕΕ. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας και των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκλείοντας κάθε ξένη εγγύηση και στρατιωτική παρουσία. Όπως τόνισε πρόσφατα και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν χρειάζονται άλλοι εγγυητές. Εάν δεν υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις τότε δεν θα μιλάμε για λύση. Τον τελευταίο λόγο έχει βέβαια πάντοτε ο κυπριακός λαός που θα κληθεί να επικυρώσει τις όποιες νέες προτάσεις. Μπορεί το σχέδιο Ανάν να απορρίφθηκε, όμως η όλη διαδικασία του δημοψηφίσματος έχει ήδη αφήσει ένα θετικό προηγούμενο για τον κυπριακό λαό. Ένα ακόμα νέο νομικό κεκτημένο:

Την αναγνώριση της κυριαρχίας του. Την αναγνώριση ότι χωρίς τη δική του συγκατάθεση δεν μπορεί να επιβληθεί άνωθεν καμία λύση. Ως αυριανή Κυβέρνηση της Ελλάδας θα αναλάβουμε διεθνή πρωτοβουλία για την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, γιατί στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν έχουν θέση στρατεύματα κατοχής. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του διαπραγματευτικού πλαισίου Τουρκίας-ΕΕ, για την Ελλάδα και για το ΠΑΣΟΚ, παραμένει ισχυρή η απαίτηση για: την άμεση και πλήρη εφαρμογή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: