17 Ιουλίου 2009

Ερχεται ο πολωνός υδραυλικός

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΟΝ. ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Στην απελευθέρωση των υπηρεσιών από 1.1.2010 προχωρεί η κυβέρνηση που υιοθετεί την κοινοτική οδηγία

Την πρώτη ουσιαστική μεταρρύθμιση, την απελευθέρωση των υπηρεσιών, προωθεί η κυβέρνηση υιοθετώντας τη σχετική κοινοτική οδηγία 2006/123/ΕΚ, η οποία θα εφαρμοσθεί στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ από 1.1.2010. Αργότερα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των κλειστών αγορών.

Χθες συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στο Μαξίμου η Διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία και αποφάσισε την εφαρμογή της «οδηγίας Μπολκενστάιν», η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ένας πολίτης άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να μπορεί από τις αρχές του 2010 να παράσχει μια υπηρεσία στην Ελλάδα με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις υπό τις οποίες τις παρέχει και ο Ελληνας. Ιδιαίτερα σημαντικό όμως είναι το γεγονός (αν και δεν αναφέρεται συνήθως) ότι με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας θα μπορεί και ο Ελληνας να παράσχει υπηρεσίες σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ με τις ίδιες προϋποθέσεις που τις παρέχει και ο επαγγελματίας του άλλου κράτους-μέλους.

Η εφαρμογή της οδηγίας, σύμφωνα με την ΕΕ, θα ενισχύσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ρίξει τις τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών, θα βελτιώσει το επίπεδο της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και θα ενισχύσει την κινητικότητα των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου με το οποίο θα ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η οδηγία της ΕΕ για την απελευθέρωση των υπηρεσιών» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου και προσέθεσε ότι «θα ακολουθήσουν έπειτα από μελέτη και διάλογοοι αλλαγές στις κλειστές αγορές και στα κλειστά επαγγέλματαπου δεν περιλαμβάνονται στην οδηγία».

Η οδηγία καλύπτει πλήθος υπηρεσιών, όπως εκείνες των τεχνιτών (υδραυλικοί, ξυλουργοί κτλ.), όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με επιχειρήσεις, το διανεμητικό εμπόριο, τις υπηρεσίες τουρισμού, ψυχαγωγίας και κατασκευών, διαμονής και σίτισης, οι υπηρεσίες ακινήτων και οι υπηρεσίες δικτύων (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, ύδρευσης κτλ.).

Διαβάστε στο Βήμα ολόκληρο το άρθρο

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: