22 Ιουλίου 2009

Τόνια Αντωνίου: μνημειώδης καθυστέρηση του ΕΣΠΑ

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-7-2009

Για μνημειώδη καθυστέρηση του ΕΣΠΑ έκανε λόγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ενώ επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει την ώρα μιας μεγάλης κρίσης, που η οικονομία καταρρέει, η ανεργία καλπάζει και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν με νέους φόρους τα σπασμένα της κυβέρνησης και τα ελλείμματα που δημιούργησαν οι καταστροφικοί χειρισμοί της, η κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα.
Ασκώντας σκληρή κριτική για όσα άφησε πίσω της η κακοδιαχείριση του Γ΄ΚΠΣ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «αντί να έχουμε δημιουργήσει τα αναγκαία έργα υποδομών και ανάπτυξης και να βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη αφετηρία, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε καν λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών και των ΧΥΤΑ, να μην έχουμε λύσει ακόμα το πρόβλημα των βιολογικών καθαρισμών, να μην έχουμε κατασκευάσει βασικούς οδικούς άξονες, όπως οι δρόμοι Λαμία Καρπενήσι, Λαμία-Αντίρριο, Λαμία-Δομοκός και Αταλάντη-όρια νομού Βοιωτίας, να μην έχουμε δρομολογήσει την κατασκευή κτηρίου για το Πανεπιστήμιο και μια σειρά από άλλα βασικά έργα υποδομής που δεν φαίνεται να κατασκευάζονται ούτε από το ΕΣΠΑ»
Σε σχέση με την καθυστέρηση του ΕΣΠΑ, η κ. Αντωνίου ανάφερε ότι βασική αιτία αποτελεί ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, και ο οποίος αποτελεί μνημείο πολυπλοκότητας, σπατάλης πόρων, γραφειοκρατίας και αδιαφάνειας
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υποβιβάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο από συνδιαμορφωτή αποφάσεων σε απλό ακροατή αποφάσεων που λαμβάνονται στο κέντρο και στη συνέχεια έρχεται ο περιφερειάρχης να τις ανακοινώσει στο Συμβούλιο, ενώ με τον τρόπο που γίνονται οι εντάξεις καταργείται εντελώς η αναπτυξιακή λογική που θα έπρεπε να έχει η διαδικασία επιλογής των έργων και στη θέση της μπαίνει μια βάναυση κομματική και πελατειακή λογική που ακόμα κι αυτή όμως εξυπηρετεί προσωρινές επικοινωνιακές σκοπιμότητες της κυβέρνησης.
Επισήμανε μάλιστα ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούν με συνεχείς εξαγγελίες των ίδιων ακριβώς έργων να δημιουργήσουν μια επικοινωνιακή εικόνα παραγωγής έργου για να καλύψουν την πραγματική εικόνα μιας κυβέρνησης χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο και στόχο, χωρίς έργα, που καταρρέει και έχει πλέον οριστική ημερομηνία λήξης.
Η κ. Αντωνίου προέβλεψε ότι οι αξιολογήσεις που θα γίνουν «θα τα βρουν όλα σωστά», όπως έκαναν και με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όταν διαπίστωναν ότι τα κονδύλια αξιοποιήθηκαν επιτυχώς, δίνοντας ως ασπιρίνες επιδόματα σε ανέργους και χαμηλόμισθους. Στην πραγματικότητα αυτοί που ωφελήθηκαν τότε ήταν οι ιδιοκτήτες των ΚΕΚ, ενώ προγράμματα με τεράστιο κοινωνικό ρόλο, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΔΑΠ, το Ψυχαργώς και άλλα, τα άφησε η κυβέρνηση να παρακμάσουν για να τα πάει σε ιδιώτες.
Στη συνέχεια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στον Περιφερειάρχη, επισημαίνοντας ότι οι πόροι για τα έργα που έχουν ανακοινωθεί δεν είναι επαρκείς, ούτε ξεκαθαρίζεται ποια έργα τελικά θα γίνουν και ποια όχι. Πιο συγκεκριμένα η κυρία Αντωνίου έθεσε τα εξής ερωτήματα:
α) Απ’ ό,τι φαίνεται από τους πίνακες, η συνολική δημόσια δαπάνη για λιμενικά έργα είναι 11,4 εκατομμύρια ευρώ. Μπορείτε να μας πείτε ποια έργα εντάσσονται; Εντάσσεται επιτέλους το λιμάνι της Στυλίδας; Εντάσσονται τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου, της Αρκίτσας και της Αταλάντης;
β) Η συνολική δημόσια δαπάνη για έργα διαχείρισης και διανομής ύδατος είναι 4,7 εκ. ευρώ, ενώ οι προσκλήσεις μιλάνε για περίπου 12 εκ. ευρώ. Βλέπουμε ότι το έλλειμμα είναι περίπου 7,5 εκ. Από πού θα τα αφαιρέσετε; Δυστυχώς ξαναβλέπουμε και στο ΕΣΠΑ νέες αλχημείες.
γ) Η δημόσια δαπάνη για τη διαχείριση αποβλήτων είναι 8 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ και 88 εκ ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, σύνολο δηλαδή 96 εκ. ευρώ. Εκτιμάτε ότι με αυτούς τους πόρους θα λυθεί το πρόβλημα; Μπορείτε να μας πείτε πόσα χρήματα από αυτά θα πάρει ο νομός Φθιώτιδας, όταν δεν έχει καν λύσει ακόμα το πρόβλημα δημιουργίας ΧΥΤΑ που είναι ήδη ξεπερασμένη επιλογή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Επιτρόπου σας, του κ. Δήμα.
δ) Η συνολική δημόσια δαπάνη για την επεξεργασία υδάτων είναι 5 εκ. Μπορείτε να μας πείτε ποια έργα αφορούν;
ε) Η συνολική δαπάνη για τις περιφερειακές και τοπικές οδούς είναι ύψους 40 εκατομμυρίων. Από αυτά, τα 15 αφορούν έργο-γέφυρα από το Γ΄ΚΠΣ. Με τα υπόλοιπα 25 εκ. πιστεύετε ότι θα καλύψετε τις ανάγκες της Στερεάς;

Κλείνοντας την ομιλία της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα χαθεί άλλη μία ευκαιρία για τον τόπο και κατέληξε αναφέροντας τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι ως αυριανή κυβέρνηση θα αναθεωρήσει το ΕΣΠΑ, όσον αφορά και την κατανομή των πόρων και τη λειτουργία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: