28 Ιουλίου 2009

Απόρρητο: Στη νομολογία θα κριθεί η εγκύκλιος Σανιδά

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Τα δικαστήρια θα κρίνουν τελικά την τύχη της γνωμοδότησης-εγκυκλίου του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, που διευκολύνει την άρση απορρήτου σε τηλέφωνα και Διαδίκτυο.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, είναι προβληματισμένος ιδιαίτερα μετά την άσκηση ποινικών διώξεων κατά εταιρειών τηλεφωνίας και Ιντερνετ, για υπόθαλψη εγκληματία, επειδή αρνούνται να δώσουν στοιχεία εκτός της νόμιμης διαδικασίας άρσης απορρήτου.

Εγινε μάλιστα δέκτης παραπόνων και πολλών συναδέλφων του για το θέμα αυτό. Εν τούτοις φαίνεται να θεωρεί άκομψη μια κίνηση άμεσης ανάκλησης της εγκυκλίου του προκατόχου του.
Θεωρεί αντίθετα ότι πρόκειται για διαφορετική προσέγγιση νομικού θέματος, προκρίνοντας ως λύση το δρόμο της νομολογίας. Περιμένει δηλαδή από τα ελληνικά δικαστήρια να αποφανθούν εάν είναι επιτρεπτή η άρση του απορρήτου των εξωτερικών στοιχείων μιας επικοινωνίας (δηλαδή των καλούντων, του τόπου και χρόνου κλήσης κ.ά.), για όλα τα αδικήματα, ακόμη και πλημμελήματα.

Οι συνταγματολόγοι έχουν όμως ήδη πάρει θέση. Κρίνουν αντισυνταγματική τη μονομερή (μέσω εισαγγελικής εγκυκλίου) εξαίρεση από το απόρρητο συγκεκριμένων στοιχείων της επικοινωνίας.

Οπως λένε χαρακτηριστικά, η παρέμβαση Σανιδά επιχειρεί να αλλάξει όσα προβλέπει το Σύνταγμα, οι νόμοι και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα ίδια λένε άλλωστε και οι δύο ανεξάρτητες Αρχές που έχουν αρμοδιότητα. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εκτιμούν ότι για να μπορεί να έχει νομική βάση η εγκύκλιος Σανιδά, θα έπρεπε τουλάχιστον να αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση.

Με βάση την ισχούσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, αλλά και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα λεγόμενα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, είναι στοιχεία της επικοινωνίας και θεωρούνται απόρρητα. Τελεία και παύλα.
Αμήχανη μπροστά στο πρόβλημα, που και η ίδια δημιούργησε, είναι η κυβέρνηση. Προς το παρόν αποκλείει και αυτή τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, καθώς εκτιμά ότι τα νομολογιακά δεδομένα δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ακροβασίες. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν προχώρησε στην ψήφιση της διάταξης που επιτρέπει την άρση του απορρήτου σε όλα τα κακουργήματα. Η συνταγματική διάταξη μιλά αυστηρά μόνο για ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα.
Η αναζήτηση της χρυσής τομής στο πρόβλημα που δημιουργείται από τη δυσφήμηση μέσω διαφόρων blogs δεν μπορεί να περνά μέσα από μαζική και απόλυτη κατάργηση της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών.
Διαφορετικά θα καταδικαστεί διεθνώς ως διώκτης των blogs και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στο Διαδίκτυο...
ΧΡΗ. ΖΕ.

enet.gr

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: