15 Δεκεμβρίου 2011

Τόνια Αντωνίου - Παρέμβαση για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14-12-2011

«Να πάρει ξεκάθαρη θέση η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν για το μέλλον του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας» ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου σε σχετική ερώτησή της προς την Υπουργό Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου, με αφορμή τα προβλήματα στη χρηματοδότηση που καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, ενώ μεταξύ άλλων τονίζει, ότι «είναι αδιανόητο να μείνει η Στερεά Ελλάδα χωρίς Πανεπιστήμιο» και ότι «το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας χρειάζεται στήριξη, ανασχεδιασμό και αναμόρφωση» προκειμένου να υπηρετήσει τους αναπτυξιακούς στόχους της Περιφέρειας.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή της η κ. Αντωνίου αναφέρει:[.....]

«Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ιδρύθηκε το 2003 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με προσανατολισμό στην καινοτομική έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και τις αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας. Προκειμένου να υλοποιήσει αυτή την απόφασή της η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέκαμψε όλα τα εμπόδια, οικονομικά, πολιτικά και συντεχνιακά, που στόχο είχαν να αποτρέψουν την ίδρυση του Πανεπιστημίου.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία ο αρχικός προσανατολισμός, η λειτουργία και η περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου άρχισαν να υπονομεύονται. Η δημιουργία νέων τμημάτων στο πλαίσιο του αρχικού σχεδιασμού του σταμάτησε. Η προοπτική κατασκευής κτηρίου ματαιώθηκε. Το Πανεπιστήμιο παρέμεινε χωρίς στελέχωση και χωρίς χρηματοδότηση, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή, δια στόματος της Υπουργού Παιδείας κ. Γιαννάκου, μιλούσε για επανεξέταση της οικονομικής βιωσιμότητας και της σκοπιμότητας λειτουργίας του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι σχεδιάζεται η κατάργησή του.
Τα τελευταία δύο χρόνια το Πανεπιστήμιο βρέθηκε αντιμέτωπο, όχι μόνο με τα προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί τόσα χρόνια, αλλά και με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον τις απαραίτητες πιστώσεις για διδάσκοντες, να αναστέλλεται μέρος του διδακτικού του έργου και να μην είναι σε θέση να παράσχει πρόγραμμα σπουδών στους φοιτητές του που να είναι επαρκές για τη λήψη πτυχίου.
Ωστόσο και παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και τα εμπόδια που υπάρχουν, το έργο που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στο Πανεπιστήμιο είναι σημαντικό και ιδιαίτερα οι απόφοιτοι του Τμήματος της Λαμίας γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακά από σοβαρά ξένα Πανεπιστήμια.
Δυστυχώς, η ρητορεία και η φημολογία όλων αυτών των ετών περί κατάργησης του Πανεπιστημίου συνεχίζεται σήμερα και ενισχύεται ακόμη περισσότερο όσο η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ιδρύματος. Οι περικοπές λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας δεν μπορεί να είναι αναλογικές ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά θα έπρεπε να είναι δίκαιες και να ενισχύονται περισσότερο τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας, όπως αυτό της Στερεάς Ελλάδας, τα οποία έχουν αδικηθεί και είναι στα όρια της επιβίωσης σε σχέση με άλλα Πανεπιστήμια του κέντρου.
Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας συνδέεται στενά με τους αναπτυξιακούς στόχους και την ύπαρξη της Περιφέρειας και για το λόγο αυτό είναι αδιανόητο να μείνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χωρίς Πανεπιστήμιο. Χρειάζεται όμως στήριξη, ανασχεδιασμό και αναμόρφωση, ώστε να καταστεί ισχυρό ίδρυμα και να υπηρετήσει αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους
Είναι επομένως η ώρα γι’ αυτήν την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το μέλλον του Πανεπιστημίου.
Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1) Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το μέλλον του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, πώς θα εκδηλωθούν στο προσεχές διάστημα και με ποιες ενέργειες;
2) Θα υπάρξει άμεση έγκριση των πιστώσεων που απαιτούνται αυτή τη στιγμή για τη συνέχιση της λειτουργίας των Τμημάτων του;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: