21 Μαρτίου 2011

Καμένα Βούρλα και Αρκίτσα στα φιλέτα προς αξιοποίηση

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Εκτός από τα 255 στρέμματα του στρατοπέδου στην Μαυρομαντήλα κοντά στη Λαμία, που είναι στη πρώτη λίστα με τα 20 Ακίνητα, που προτέινει η ΚΕΔ προς αξιοποίηση, σήμερα το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής δημοσιεύει τον χάρτη με τις πραλίες φιλέτα που επίσης προτείνονται προς αξιοποίηση και οι οποίες μπορούν να γίνουν αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του χρέους.

Μεταξύ αυτων είναι:

Φθιώτιδα: Καμένα Βούρλα/ κάμπινγκ και Αρκίτσα/ αιγιαλός.
Εύβοια: Ακτή Αγίου Μηνά/ αιγιαλός, Ακτή Αιδηψού/ αιγιαλός, Ακτή Αμαρύνθου/ αιγιαλός.

Διαβάστε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες:[.....]

«Ελλάδα δεν είναι μόνο το... Ελληνικό»! Με αυτό το σύνθημα οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ζήτησαν από την ΚΕΔ και την ΕΤΑ να ορίσουν τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και θεωρούν ότι μπορεί να αξιοποιηθούν.

Στον πόλεμο κατά του χρέους θα πρωτοστατήσουν οι... παραλίες, καθώς, όπως έχει πει ο Ντ. Στ. Καν, «είναι ατελείωτες και αναξιοποίητες».

Μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι του εξωτερικού και διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται να μπουν στο παιχνίδι «ήλιος-θάλασσα», στο οποίο η χώρα μας διαθέτει ακαταμάχητο πλεονέκτημα.

Αττική
Στην περιοχή της πρωτεύουσας, η περίφημη Ριβιέρα του Σαρωνικού αποτελεί αναμφισβήτητα το «φιλέτο» του κρατικού χαρτοφυλακίου.
Παραλίες - φιλέτα προς αξιοποίηση

Αυτήν τη στιγμή στην ευθύνη της ΕΤΑ είναι οι μαρίνες και οι πλαζ, από τον Πειραιά μέχρι και το Σούνιο, αλλά και οικόπεδα με κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία. «Οπου υπάρχουν συμβόλαια θα τηρηθούν, όποιο τελειώνει θα μπαίνει στο καλάθι» επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» συνεργάτης του πρωθυπουργού. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να έρθει σε συνεννόηση με την Εκκλησία, η οποία επίσης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία στην περιοχή και η οποία, σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, έχει δοθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση «έναντι πινακίου φακής».

Σε ό,τι αφορά σε παραλίες και αιγιαλούς στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο, μερικές από τις περιπτώσεις που εξετάζονται είναι οι εξής:

Ανατολικό «τόξο»:

* Εύβοια: Ακτή Αγίου Μηνά/ αιγιαλός, Ακτή Αιδηψού/ αιγιαλός, Ακτή Αμαρύνθου/ αιγιαλός.
* Φθιώτιδα: Αρκίτσα/ αιγιαλός, Καμένα Βούρλα/ κάμπινγκ.
* Μαγνησία: Ακτή Βόλου/ αιγιαλός, Δράκεια/ σχολάζουσα έκταση, Κτήμα Καλά Νερά/ σχολάζουσα έκταση.
* Πιερία: Σκάλα Σκοτίνας/ παραθαλάσσια έκταση Ξενίας Πλαταμώνα/ δεν λειτουργεί το ξενοδοχείο, Χασκάρα/ εδαφική έκταση.
* Θεσσαλονίκη: Παραθαλάσσιες εκτάσεις στην Επανομή, την Αγία Τριάδα και την Ασπροβάλτα.
* Χαλκιδική: Αρναία/ αιγιαλός, Κτήμα Αγιος Ιωάννης Σιθωνίας/ σχολάζουσα έκταση, Μονοδένδρι/ σχολάζουσα έκταση, Κτήμα Νέας Φώκαιας/ σχολάζουσα έκταση, Νέα Μουδανιά/ σχολάζουσα έκταση.
* Καβάλα: Ακτή Καλαμίτση/ αιγιαλός, Κτήμα Νέας Ηρακλείτσας/ σχολάζουσα έκταση.

Δυτικό «τόξο»:

* Κόρινθος: Ακτή Σικυώνος/ αιγιαλός, Ακτή Βραχατίου/ αιγιαλός, Πευκιάς Ξυλοκάστρου/ σχολάζουσα έκταση.
* Αργολίδα: Τολό/ αιγιαλός.
* Κέρκυρα: Ακτή Κορακιάνα/ αιγιαλός, Ερμόνες/ αιγιαλός, Κανόνι/ αιγιαλός.
* Κεφαλονιά: Μακρύς Γιαλός/ αιγιαλός, Καταβόθρες/ αιγιαλός, Τραπεζάκι/ αιγιαλός.
* Ηλεία: Βαρθολομιό/ σχολάζουσες εκτάσεις, Ιαματικές Πηγές Κουνουπελίου.
* Θεσπρωτία: Τέσσερις νησίδες Θεσπρωτίας.

Για να δείτε τον χάρτη με τις παραλίες πατήστε ΕΔΩ

Ο προγραμματισμός
Βήμα βήμα τα «πωλητήρια» και διάλογος με φορείς

Οι αντιδράσεις που συνοδεύουν συνήθως τις προσπάθειες αξιοποίησης της δημόσιας γης και η ανάγκη η χώρα μας να κινηθεί γρήγορα, είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η προσέγγιση των διαθέσιμων εκτάσεων, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες χάραξαν δύο ηπειρωτικά αναπτυξιακά «τόξα», από την Αττική μέχρι τον Εβρο και από την Αργολίδα μέχρι τα Ιωάννινα, και δημιούργησαν δύο «καλάθια» με τα ακίνητα σε ορεινούς όγκους και νησιωτικές περιοχές.

Τα ακίνητα χωρίστηκαν στη συνέχεια σε τρεις κατηγορίες: οικόπεδα, εκτάσεις με κτίσματα και αιγιαλός. Επιπλέον, τα ακίνητα διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: ελεύθερα και ενοικιασμένα. Πρώτη ομάδα-στόχο αποτελούν οι ελεύθερες αναξιοποίητες εκτάσεις, με ή χωρίς κτίσματα και λοιπές εγκαταστάσεις. Αν και η καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αναλυτική, η εντολή είναι οι ανακοινώσεις να γίνονται με το σταγονόμετρο. Προφανώς για την αποφυγή αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και όσους σήμερα, νόμιμα ή παράνομα, ασκούν οικονομική δραστηριότητα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Η πρώτη εικόνα που έχουν μεταδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι υπηρεσίας της Πλατείας Συντάγματος δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα. Υπάρχουν δεκάδες εκτάσεις με τον χαρακτηρισμό «σχολάζουσες», αλλά και εκατοντάδες παραλίες που «αντέχουν την τουριστική αξιοποίηση». Το ζήτημα είναι να ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Καμπάνια
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα το προσπαθήσει, επισημαίνοντας και στις τοπικές κοινωνίες, που ενδέχεται να αντιδράσουν, τα οφέλη σε θέσεις εργασίας που θα προκύψουν. Με την ανεργία να αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα τονίσει τη συγκεκριμένη θετική συνέπεια των επενδύσεων.

Φιλοδοξία του Μαξίμου είναι κάθε ακίνητο που θα οδηγείται προς αξιοποίηση να συνοδεύεται από μελέτη των ευεργετημάτων που θα προκύψουν για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και για τις επιμέρους περιοχές. «Μετρήσιμα αποτελέσματα και διαφάνεια» είναι οι δύο βασικές εντολές του Γ. Παπανδρέου προς όλους όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Αδιανόητη τη σημερινή κατάσταση»
Στοίχημα του Γιώργου ο φάκελος «ακίνητα»

«Αδιανόητη» θεωρεί ο πρωθυπουργός τη σημερινή κατάσταση, όπου η δημόσια περιουσία είτε είναι αναξιοποίητη είτε προσφέρει ελάχιστα στα δημόσια ταμεία είτε είναι καταπατημένη. Ο Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να πρωτοστατήσει στην υπόθεση της αξιοποίησης. Οχι μονάχα γιατί τη θεωρεί «αυτονόητη», αλλά και γιατί, όπως θα εξηγήσει στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο άλλος δρόμος θα είναι να κοπούν μισθοί και συντάξεις ή να αυξηθούν οι φόροι.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, οι τελευταίες επιλογές «είναι απλά απαράδεκτες». Τονίζουν πως «είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, όχι απλά για να μειώσουμε το χρέος, αλλά για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Δηλαδή, ο στόχος είναι διπλός: από τη μία να ανακουφιστούν τα δημόσια ταμεία και από την άλλη να γεμίσουν οι τσέπες δημόσιων οργανισμών και πολιτών που θα εμπλακούν στα έργα που θα προκύψουν. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι αν το κάθε ακίνητο θα δίνεται προς αξιοποίηση αυτόνομα ή αν θα δημιουργηθούν ομάδες με στόχο την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών.

Ανοίγει το παιχνίδι
Ενισχύσεις και από το εξωτερικό στο εγχείρημα

Σε όλη τη διάρκεια του 2010 έγιναν τρεις μονάχα διαγωνισμοί για ακίνητα της ΕΤΑ. Και οι τρεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Για το τουριστικό περίπτερο Βολισσού Χίου, τη μίσθωση του κτήματος Σκάλας Σκοτίνας στην Πιερία και τη μακροχρόνια εκμίσθωση του τουριστικού λιμένα Βουλιαγμένης. Το 2011 τα πράγματα έχουν... «βελτιωθεί», καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός για το τουριστικό περίπτερο Περίσσας Σαντορίνης. «Είναι προφανές ότι έτσι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, δεν βγάζει πουθενά» ομολογούν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Το όλο εγχείρημα, όμως, απαιτεί συντονισμό, που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να πάρει αποφάσεις, τόσο για τα πρόσωπα που θα το αναλάβουν, όσο και για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. Σε ενίσχυση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών θα προστρέξουν οίκοι αξιολόγησης, σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ειδικοί από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και οι τρεις δανειστές μας διαθέτουν τεχνογνωσία που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. «Ετσι θα διαλυθεί ο μύθος του τι έχουμε, αλλά και του τι μπορούμε να πετύχουμε» προσθέτουν στον συλλογισμό τους οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου.

Καταπατημένα
Ρύθμιση προ των πυλών

Ρύθμιση για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο την εισροή ζεστού χρήματος πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία την περίοδο 2011-2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζει ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν καταπατήσει ακίνητα του Δημοσίου να τα εξαγοράσουν έναντι τιμήματος που θα υπολογίζεται επί της αντικειμενικής τιμής και θα είναι συνάρτηση του είδους και της χρήσης της έκτασης, του χρόνου κατοχής, καθώς και της οικογενειακής κατάστασης του πολίτη.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι όποιος κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ακίνητο, είτε έχει τίτλους είτε όχι, θα μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία την εξαγορά του μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία.

Το τίμημα εξαγοράς θα προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς, ενώ στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού για το τίμημα θα λαμβάνεται υπόψη η αγοραία αξία, μειωμένη κατά ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Επίσης, το τίμημα θα μειώνεται κατά ένα ποσοστό για κάθε χρόνο κατοχής του ακινήτου πριν από το 2009, που θα κυμαίνεται στο 0,25% για κάθε χρόνο, αλλά θα υπάρχει ανώτατο όριο στο ποσοστό της έκπτωσης.

Το τίμημα εξαγοράς θα μειώνεται περαιτέρω κατά περίπου 10% εφόσον ο αυθαίρετος κάτοχος έχει ανεγείρει πρώτη κατοικία στη δημόσια έκταση και κατά επιπλέον 10% εφόσον είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος. Για έναν ενδιαφερόμενο ο οποίος υπάγεται στις δύο ή και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις η συνολική πρόσθετη έκπτωση επί του τιμήματος μπορεί να φθάσει το 20% ή το 30%.


ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Γιάννης Αντύπας

Lamiareport.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά υπάρχει και λειτουργεί επιτροπή Περιβάλλοντος στο Δήμο Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου ;

Ποιος είναι ο Πρόεδρος ;

Και τι κάνει ;

Εξασκεί τις αρμοδιότητες που του δίνει ο Καλλικράτης ;

Όταν αυτή την ώρα φτιάχνεται κεραμοσκεπή κανονικός 3 όροφος στο δρόμο που πάμε για την παλιόβρυση απέναντι από το Λύκειο ;

Ανώνυμος είπε...

nai to eida kai ego.......auti i astynomia kai o dimos pou einai?

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος νομίζω ότι είναι ο εξ Άγναντης ορμώμενος κ. Παπάρας.
Ας κάνει επιτέλους κάτι βαρεθήκαμε τα μεγάλα λόγια……

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο Πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος .

Ευθύνη έχουν και οι Αντιδήμαρχοι κ. Μακρυνίτσας και κ. Φακίρης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καμένων Βούρλων κ. Τσάρας.

Δεν πήραν τις θέσεις μόνο για να πηγαίνουν να παίρνουν το μισθό κάθε τέλος του μηνός …

έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις εκτός αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμη ....

Ανώνυμος είπε...

Βρε άθλιοι χαφιέδες μαυροσκούφηδες ο άνθρωπος απ οτι είδα έχει εκδόσει άδεια για να φτιάξει αυτή τη σκεπή! Και δεν μου φαίνεται να κανει κάτι παράνομο! Και φυσικά δεν είναι σαν αυτό το έκτρωμα δίπλα στην Προβα. Η σκεπή του ανθρώπου σας πείραξε στα Καμένα Βούρλα???
Τα τσαντηρια στην παραλιακη μας δεν σας πειράζουν??? Το κτήριο που φτιάχτηκλε στην παραλία ευθεία κάτω στην ΔΕΗ που είναι κολλημένο πάνω στα 2 διπλανά του δεν σας πείραξε??? Που είναι ότι ποιό άθλιο έχουν να παρουσιάσουν τα Καμένα... Το οτι φτιάχτηκε Γαλαξίας μέσα στα Καμένα Βούρλα ουτε αυτό σας πείραξε. Το οτι ο περαστικός που ερχεται απο Αθήνα με το που βγαίνει στα Καμένα δεν ξέρει κατα που να κάνει και εκτος αυτού σκάει πάνω σε δεκάδες παράνομες διαφημιστικές ταμπέλες δεν σας πείραξε? Το οτι οταν οδηγάω νομίζω πως βρίσκομαι στη σελήνη από τους κρατηρες στους δρόμους δεν σας πείραξε? Το οτι εξαφανιστηκαν τα Καμενα Βουρλα από τον παγκοσμιο τουριστικο χάρτη τα τελευταια χρονια δεν σας πείραξε???? Εσεις είστε πραγματικα ελεηνοι! Είστε άθλιοι γραικύλοι που θέλετε το κακό του άλλου! Για αυτο και δεν θα προκόψετε ποτε σαν τοπος και σαν λαός! Έχετε τους κυβερνητες (τοπικους και πανελλαδικος) που σας αξίζουν!
Είστε πραγματικα αξιοι της μοιρα σας!

Ανώνυμος είπε...

όπα ρε μεγάλε πολλά δεν είπες; ανεξάρτητα από την υπόσταση των ανωτέρω γραφόμενων κάνε λίγο κράτει!! δε βλάπτει!!

Ανώνυμος είπε...

Καλά μέχρι τώρα η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε αφήσει ανεξέλεγκτη την παρανομία στην ανοικοδόμηση από τους εργολάβους.

Ότι παρανομία ήθελες στα Καμένα Βούρλα θα την έβρισκες .

Η καινούργια Δημοτική Αρχή ήρθε για να βάλει από εδώ και πέρα μια τάξη και έναν έλεγχο στην παρανομία της ασύδοτης και παράνομης ανοικοδόμησης των εργολάβων υποτίθεται.

Εκτός βέβαια αν άλλα έλεγε και άλλα εννοούσε !!!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι δικαιολογείται ότι στις δημοτικές εκλογές συνενώθηκαν όλοι οι εργολάβοι Καραμανώλης, Χονδροδήμος, Ταταρίδας, Φιλίπου, Πλατανιάς ,Παπαναγιώτου κ.α , για να εξασφαλίσουν τις παρανομίες τους , και στήριξαν Αντωνίου