29 Μαρτίου 2011

Ενημερώσου!! Χρήματα για επενδύσεις από το Leader.

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


Το πρόγραμμα αποτελεί νέα σημαντική ευκαιρία για φυσικά πρόσωπα, πολύ μικρές & μικρές επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, που θέλουν να επενδύσουν σε αγροτουρισμό, βιοτεχνίες, έργα υποδομών, ταβέρνες, καφετέριες κλπ. Οι επενδύσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μικρά Δημοτικά και Τοπικά Διαμερίσματα των Νομών Φθιώτιδας από νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Οι περιοχές παρέμβασης είναι: Δήμοι Λαμιέων (εκτός Δ.Δ. Λαμίας), Αγίου Κωνσταντίνου, Αταλάντης, Γοργοποτάμου, Δαφνουσίων, Εχιναίων, Καμένων Βούρλων, Λιανοκλαδίου, Μαλεσίνας, Μώλου, Οπουντίων, Πελασγίας, Στυλίδας και Κοινότητα Παύλιανης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το εγκεκριμένο τοπικό πρόγραμμα υπάρχουν[.....]

περιορισμοί ως προς τη χωροθέτηση επιμέρους δράσεων. Επίσης, σημειώνεται ότι στα Δημοτικά Διαμερίσματα από 5.000 έως 10.000 κατοίκους, όπως στο Δ.Δ. Αταλάντης, Δ.Δ. Μαλεσίνας και Δ.Δ. Στυλίδας, σύμφωνα με την ΚΥΑ 401/10-3-2010 άρθρο 2, παράγραφος 4, επιτρέπεται μόνο η υλοποίηση δράσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές.


Ενδεικτικές επιλέξιμες επιχειρήσεις για το πρόγραμμα είναι:
• Φυσικά, Νομικά Πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Ατομικές, Αγρότες) και Συνεταιρισμοί.
• Φορείς του Δημοσίου (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ).
• Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Πολιτιστικοί Σύλλογοι κλπ).

Ο προϋπολογισμός της κάθε πρότασης μπορεί να ανέλθει μέχρι 600.000 €, ανάλογα με το είδος της επένδυσης. Ενδεικτικά, ο προϋπολογισμός για βιοτεχνίες μπορεί να είναι μέχρι 300.000 €, για τουριστικά καταλύματα μέχρι 600.000 €, για ταβέρνες & καφενεία μέχρι 300.000 €, για έργα υποδομής (έργα διαχείρισης υδατικών πόρων κλπ.) μέχρι 500.000 €, για πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι 30.000 € κλπ.

Οι επιλέξιμες επενδύσεις δύναται να αφορούν ενδεικτικά τα παρακάτω:

• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί, υποδομών διανυκτέρευσης.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, καφετέριες κλπ).
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί λοιπών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια κλπ).
• Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία - περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης).
• Έργα υποδομής μικρής κλίμακας (μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων κλπ).
• Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς-στήριξη πολιτιστικών φορέων.

Επιδοτούμενες δαπάνες: Η διαμόρφωση του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού από την επιχείρηση, μπορεί να περιλαμβάνει ενδεικτικά τα εξής:
• Ανέγερση κτιρίων και δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως δαπάνες υδραυλικών εργασιών, θέρμανσης κλπ.
• Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης, όπως ισοπεδώσεις, περιφράξεις, φωτισμός, φυτεύσεις, κλπ.
• Προμήθεια μηχανημάτων, εξοπλισμού και λογισμικού.
• Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων κλπ, σε ποσοστό μέχρι 5% του συνολικού προϋπολογισμού.
• Αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες έκδοσης των απαραίτητων αδειών, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικές μελέτες για την εγκατάσταση ΑΠΕ κ.λπ. Οι ανωτέρω δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 12% του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Η επιδότηση ανέρχεται, ανάλογα με το είδος της επένδυσης, από 35%-100%.

Ενδεικτικά, η επιδότηση για βιοτεχνικές μονάδες, τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες και καφετέριες είναι 35%, ενώ για άλλες επενδύσεις όπως έργα υποδομής, ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ ανέρχεται στο 100%.

Το υπόλοιπο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού (δηλαδή το ποσοστό πλην της επιχορήγησης) θα καλύπτεται με ίδια κεφάλαια ή/και τραπεζικό δανεισμό. Για την υποβολή της πρότασης απαιτείται τεκμηρίωση ιδίων κεφαλαίων ή/και τραπεζικού δανεισμού (προέγκριση δανείου από τράπεζα).

Η διάρκεια ολοκλήρωσης των Επενδυτικών Σχεδίων που θα εγκριθούν είναι μέχρι 24 μήνες, με δυνατότητα 6μηνης παράτασης.

Οι υποψήφιες επιχειρήσεις που επιθυμούν να επιχορηγηθούν, θα πρέπει να υποβάλλουν ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο φάκελο υποψηφιότητας, καθώς το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένα χρήματα προς διάθεση και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Η υποβολή των προτάσεων θα πραγματοποιείται μέχρι 30 Απριλίου 2011 για παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα και μέχρι 30 Ιουνίου 2011 για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα. Η έναρξη υλοποίησης του έργου πρέπει να γίνει μετά την υποβολή της πρότασης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν μας δώσεις blogger και κάποιες πληροφοριές παραπάνω για το που να απευθυνθούμε πως και τι κλπ θα είσαι πρώτος!!!!

kamena voyrla blogger είπε...

Αγαπητέ αναγνώστη.

Μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες στο site http://www.fthianap.gr/

Αλλά ούτως η άλλως θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο σύμβουλο που γνωρίζει τα πράγματα καλά, και που θα πρέπει να σε ενημερώσει σωστά, να φτιάξει και να κατεβάσει την πρόταση.
Η πληρωμή του συμβούλου γίνετε μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα (το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής τουλάχιστον) αλλά καλό είναι να μην πέσεις σε άσχετο.

Από τους γνώστες του σπορ των αναπτυξιακών προγραμμάτων σύμβουλος, που είναι και ελεγκτής (υπάρχει και έλεγχος μετά το πέρας του επιδοτούμενου προγράμματος) είναι κάποιος Στελλούδης Κώστας και το τηλέφωνο του είναι το 6972 130918 (αυτόν μου δώσανε σε αυτούς που ρώτησα που έχουν τρέξει προγράμματα).

Τα παραπάνω προγράμματα (κάποια τουλάχιστον) ισχύουν και για τους ΟΤΑ (ελπίζω να τα γνωρίζουν εκεί στο δημαρχείο…)

Φιλικά ο Blogger