18 Μαρτίου 2011

Τόνια Αντωνίου - Να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τις διαδικασίες ένταξης και εφαρμογής του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17-3-2011

Να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τις διαδικασίες ένταξης και εφαρμογής του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να συμπεριλάβει όλες τις κατηγορίες που μέχρι σήμερα εντάσσονταν και να μην δημιουργηθεί τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής φροντίδας, ζητά με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. κ. Τόνια Αντωνίου.

Πιο συγκεκριμένα στην Ερώτησή της η κ. Αντωνίου αναφέρει:
«Όπως είναι γνωστό, τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, μέσω της πράξης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ' οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε[.....]

εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού», για την περίοδο από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2011.
Ωστόσο, με την αλλαγή τίτλου του Προγράμματος, άλλαξε και ο χαρακτήρας του, αφού ομάδα-«στόχος» πλέον δεν θα είναι τα μοναχικά ηλικιωμένα άτομα ή άτομα ΑΜΕΑ, αλλά οι συγγενείς ανέργων και επαπειλούμενων με ανεργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και έλλειμμα κοινωνικής φροντίδας, αφού μένουν εκτός Προγράμματος: α) μοναχικά άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και χαμηλό εισόδημα (αφού δεν έχουν συγγενείς), β) ΑΜΕΑ χωρίς άνεργο συγγενή, γ) άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, με συγγενείς ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά δεν μπορούν να πάρουν πιστοποίηση από τον ΟΑΕΔ.
Επιπλέον, η αξιολόγηση των εξυπηρετούμενων από το Πρόγραμμα δεν θα γίνεται πλέον από τον κοινωνικό επιστήμονα, αλλά από επιτροπές που συστήνονται με απόφαση του ΔΣ της Ανώνυμης Εταιρείας Ε.Ε.Τ.Α.Α., με βάση τα μόρια ωφελούμενων και εξυπηρετούμενων, χωρίς να υπάρχει πραγματική εκτίμηση αναγκών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Εάν προτίθεται το Υπουργείο να επανεξετάσει τις διαδικασίες ένταξης και εφαρμογής του Προγράμματος προκειμένου να συμπεριλάβει όλες τις κατηγορίες που μέχρι σήμερα εντάσσονταν και να μην δημιουργηθεί τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής φροντίδας
2. Εάν θα διασφαλιστεί η ανωνυμία των εξυπηρετούμενων στο πρόγραμμα με τη μη ανάρτηση σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο των πινάκων με τα ονόματά τους
3. Τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας των μέχρι σήμερα απασχολούμενων στο Πρόγραμμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: