16 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Παγκόσμια απειλή οι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Πιθανή βλάβη στο κύριο κέλυφος του αντιδραστήρα 2 μετά την έκρηξη, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ. Το επίπεδο πυρηνικού συναγερμού στη Φουκουσίμα έφτασε στο βαθμό 6 της 7βαθμης κλίμακας. Φωτιά ξέσπασε στον 4ο αντιδραστήρα. Δεν το επιβεβαιώνουν οι ιθύνοντες του πυρηνικού σταθμού. Ισχυρός μετασεισμός 6 βαθμών έσεισε το Τόκιο. Βοήθεια από τις ΗΠΑ ζήτησε η ιαπωνική κυβέρνηση. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού.
Οι φόβοι για μία πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία ενισχύθηκαν μετά την απελευθέρωση απευθείας στην ατμόσφαιρα ραδιενεργών υλικών, έπειτα από δύο ακόμη πυρηνικά συμβάντα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκε νέα έκρηξη τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε ότι ραδιενεργές ουσίες απελευθερώθηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού της Φουκουσίμα.

Τα επίπεδα της ακτινοβολίας που οφείλονται στην πυρκαγιά του αντιδραστήρα αριθμός 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα "θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία" του πληθυσμού, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο.

Η πυρηνική κρίση δεν[.....]

εξελίσσεται ομαλά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες, ενώ η φύση δεν είναι σύμμαχος των προσπαθειών των ιαπωνικών αρχών.

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, την επομένη της έκρηξης που προκάλεσε φωτιά και κατέστρεψε τη στέγη του κτηρίου, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.

Ζημιά στο κέλυφος

Η νέα έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μπορεί να προκάλεσε βλάβη στο κύριο κέλυφος της μονάδας ενός αντιδραστήρα του σταθμού, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η ΙΑΕΑ προσέθεσε ότι η έκρηξη στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι "μπορεί να επηρέασε την ακεραιότητα του κύριου κελύφους του".

Σημείωσε παράλληλα ότι το κύριο κέλυφος των αντιδραστήρων 1 και 3 φαίνεται ανέπαφο παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν εκεί.

Η διεθνής υπηρεσία υπογράμμισε επίσης ότι η κατάσταση των αντιδραστήρων στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νταΐνι, Οναγκάουα και Τοκάι είναι ασφαλής και σταθερή.

"Μπορει να λιώσουν και οι έξι"

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας προειδοποίησε την Τρίτη ότι και οι έξι αντιδραστήρες του πληγωμένου από το σεισμό πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μπορεί να λιώσουν αν οι αρχές δεν καταφέρουν να κρυώσουν τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου.

Ο Σεργκέι Κιριένκο, ο οποίος έχει υπό την επιστασία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είπε στον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι το χειρότερο σενάριο της κρίσης προβλέπει την τήξη και των έξι αντιδραστήρων.

"Δυστυχώς και οι έξι συνιστούν απειλή", είπε ο επικεφαλής της Rosatom στην κατεπείγουσα συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στην κατοικία του τελευταίου στο Νόβο-Ογκαρίοβο, έξω από τη Μόσχα.

Πολύ ισχυρός μετασεισμός

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, νοτιοδυτικά του Τόκιο. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου σείστηκαν κτίρια.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη νομαρχία Σιζουόκα, σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Τόκιο και κοντά στο όρος Φούτζι, ζώνη στην οποία έγιναν περισσότερο αισθητές οι δονήσεις από το σεισμό, σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Το ιαπωνικό δημόσιο δίκτυο NHK μετέδωσε αναφερόμενο στο σεισμό 6 βαθμών που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα νοτιοδυτικά του Τόκιο, στην ανατολική Ιαπωνία, ότι ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς μετασεισμούς που πλήττουν τη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον Φουκουσίμα

Η διαχειρίστρια εταιρεία του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1 ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ρίξει νερό για να ψύξει τη δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 4 του εργοστασίου μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco) ενδέχεται να ρίξει νερό μέσω δύο οπών στον τοίχο του κτιρίου το οποίο στεγάζει στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου.

Μία έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα δημιούργησε δύο τρύπες 8 εκατοστών στο κέντρο του τοίχου του εξωτερικού κτιρίου του αντιδραστήρα. Αυτό σημαίνει ότι η δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό αέρα.

Τμήμα των εργαζομένων έχει εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό και οι κάτοικοι μίας περιοχής ακτίνας τριάντα χιλιομέτρων έλαβαν οδηγία να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4 , ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο. 2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν "απευθείας" στην ατμόσφαιρα.

Δείτε live το πρόγραμμα του Αλ Τζαζίρα που έχει συχνές συνδέσεις με τις εξελίξεις στην Ιαπωνία.

Οι ιαπωνικές αρχές πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.

Η IAEA ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές για την έκρηξη στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 2, η οποία σημειώθηκε στις 06.20 (τοπική ώρα).

Έκρηξη και πυρκαγιά

Στη 01:15 (ώρα Ελλάδος), μία νέα έκρηξη σημειώθηκε στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα, στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία. Μάλιστα ξέσπασε φωτιά και στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού λίγο μετά την έκρηξη αλλά "φαίνεται ότι έχει σβήσει", μετέδωσαν πολλά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

"Η πυρκαγιά στο τέταρτο επίπεδο του αντιδραστήρα 4 φαίνεται ότι έχει σβήσει", σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji που πρόσθεσε πως την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς είχε αναλάβει ο αμερικανικός στρατός. "Όμως την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιβεβαίωσε η ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία", προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο Γιούκιο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε νωρίτερα πως πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον αντιδραστήρα 4 εξαιτίας έκρηξης που προκάλεσε η συγκέντρωση υδρογόνου.

Αν και η λειτουργία του αντιδραστήρα διακόπηκε αυτομάτως αμέσως μετά τον σεισμό της Παρασκευής, "τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο αντιδραστήρας θερμάνθηκαν απελευθερώνοντας υδρογόνο με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη ανάλογη με αυτές των αντιδραστήρων 1 και 3", τόνισε ο Εντάνο.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε "κόκκινο συναγερμό" για πιθανό κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, μετά την καταστροφή του συστήματος ψύξης της καρδιάς των αντιδραστήρων, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε.

Όπως ανέφερε το δίκτυο Νέα του Κιότο, στους αντιδραστήρες 1 και 3 έχουν ήδη σημειωθεί εκρήξεις και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ίδιο συνέβη και τα ξημερώματα της Τρίτης στον αντιδραστήρα 2 του ίδιου συγκροτήματος.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Tην ίδια ώρα, η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμαζόταν να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima 1, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο την εταιρεία. Το σύστημα ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο έχει υποστεί ζημιές μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Δραματικές όμως ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Naoto Kan , ο οποίος λίγο πριν τα μεσάνυχτα ανέφερε ότι θα ηγηθεί των προσπαθειών αποκλιμάκωσης της πυρηνικής απειλής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως θα ηγηθεί ίδιος προσωπικά των προσπαθειών ελέγχου του φαινομένου, και πως αν και η κατάσταση είναι κρίσιμη, στο τέλος ελπίζει ότι τελικά θα περιοριστούν οι επιπτώσεις.

Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30' το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα, έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια, Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο.

Η έκρηξη κατέστρεψε την οροφή πάνω από το σιλό του αντιδραστήρα υπ'αριθμόν 2 του πυρηνικού εργοστασίου και πυκνό σύννεφο ατμών εκτοξεύθηκε προς τον ουρανό της Φουκουσίμα όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη σε τρεις από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, που υπέστησαν βαρύτατες βλάβες στο σύστημα ψύξης των πυρήνων, από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και από το τσουνάμι, που προεκλήθη από τη δόνηση, στον Ειρηνικό ωκεανό.

Πάντως οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας παρουσιάζονται καθησυχαστικές, καθώς υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο περίπου, για να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, από την προσβολή ραδιενεργούς ακτινοβολίας, σε ανθρώπους.

Πάνω από 10.000 νεκροί

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε επικαλούμενο την ιαπωνική αστυνομία ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός νεκρών και αγνοουμένων από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέβηκε σε σχεδόν 11.000.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 3.373 ανθρώπων σε 12 νομαρχίες, όπως και ότι 7.558 παρέμεναν αγνοούμενοι ως τις 03:00 ώρα Ελλάδος.

Είναι η πρώτη φορά από το 1923 που μια φυσική καταστροφή στην Ιαπωνία έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν και να αγνοούνται περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και είναι πιθανό να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες.

Παράλληλα και μια δεύτερη εταιρεία ηλεκτροδότησης μετά την Tepco, η Tohoku Electric Power, η οποία τροφοδοτεί επίσης με ηλεκτρικό ρεύμα ένα μέρος της βόρειας Ιαπωνίας που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να προχωρήσει και αυτή σε προγραμματισμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

"Οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό καθιστούν αναπόφευκτη τη λήψη αυτών των μέτρων. Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των συμπολιτών μας", δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας αυτής.

news247.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: