23 Δεκεμβρίου 2009

Να μεταφερθεί μια υπηρεσία του υπουργείου πολιτισμού από την Λαμία στα Καμένα Βούρλα

Αναρτήθηκε από… kamena voyrla blogger

Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η

Προς:ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ Blog
Δημήτρης Μακρυνίτσας Χημικός M.Sc.
Δημότης Καμένων Βούρλων

Σας αποστέλλω προς δημοσίευση μία πρόταση μου για μεταφορά μίας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού από την Λαμία στην πόλη μου, τα Καμένα Βούρλα.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2009 κατέθεσα πρόταση προς τους Βουλευτές του Νομού μας ώστε να υποστηρίξουν την πιθανότητα μεταφοράς μίας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων από την Λαμία στα Καμένα Βούρλα. Ιδρύθηκε το 2003 με έδρα τη Λαμία και στεγάζεται προσωρινά στο Κάστρο Λαμίας (σε χώρο της ΙΔ’ ΕΠΚΑ). Έχει έναν υπάλληλο. Σύμφωνα με το ΦΕΚ προβλέπονται 15 οργανικές θέσεις, συν τους έκτακτους. Για την μεταφορά της είναι απαραίτητη μία υπουργική απόφαση.
Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Στερεάς Ελλάδας είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης, έχει έδρα τη Λαμία και είναι αρμόδια για τους Νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Ευβοίας.
Οι λόγοι που συνηγορούν στο να μεταφερθεί η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων στα Καμένα Βούρλα είναι πολλοί και σοβαροί:
1. Ενίσχυση της αποκέντρωσης στον νομό μας όπου έχει δημιουργηθεί μία υδροκέφαλη πρωτεύουσα (Λαμία). Η αποκέντρωση των υπηρεσιών όπου είναι δυνατό, είναι θετική εξέλιξη για όλο το νομό. Η υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να βρίσκεται κοντά σε άλλες υπηρεσίες
2. Τα Καμένα Βούρλα αποτελούν κομβικό σημείο για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς όλους τους νομούς ευθύνης της Υπηρεσίας, πολύ πιο κοντά προς Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια από ότι η Λαμία, και φυσικά πιο κοντά και προς την Αθήνα.
3. Με απόφαση του το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κήρυξε ως διατηρητέα τα τρία (3) κτήρια του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα ΡΑΔΙΟΝ-ΘΡΟΝΙΟΝ-ΠΑΛΑΙΑ ΛΟΥΤΡΑ). Πρόκειται για τα σημαντικότερα κτήρια αυτής της εποχής πιθανότατα σε όλη την Στερεά Ελλάδα και ιδίως σαν αρχιτεκτονικό συγκρότημα, αλλά και την απαρχή, την ίδρυση της ίδιας της Λουτρόπολης. Άρα αποτελούν το ιδανικό φυσικό περιβάλλον για την δημιουργία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων στον χώρο αυτό. Τα κτίσματα του 1936 ιδιοκτησίας Ε.Ο.Τ. έχουν μεγάλους χώρους (πολύ πάνω από 1.000 τ.μ. το καθένα) ώστε να στεγάσουν άνετα την υπηρεσία, εφόσον αυτά ανακαινισθούν.
4. Στο θέμα της στέγασης, όπως και στη Λαμία θα αναγκαστεί η Υπηρεσία να νοικιάσει ένα χώρο για να στεγαστεί. Ο Δήμος Κ.Β. έχει συντάξει μελέτη για δημιουργία Μουσείου Ιαματικού Τουρισμού στα Παλαιά Λουτρά. Σε μερικά χρόνια, με την ολοκλήρωση του μουσείου ή ακόμα και την αναστύλωση κάποιου από τα κηρυγμένα Διατηρητέα ξενοδοχεία «Ράδιον», «Θρόνιον», θα μπορεί να στεγαστεί η υπηρεσία σε χώρο του Ελληνικού Δημοσίου, πράγμα που συνεπάγεται σημαντικό οικονομικό όφελος για το Υπουργείο Πολιτισμού.
6. Μία τέτοια απόφαση μεταφοράς της έδρας στα Καμένα Βούρλα θα επιτάχυνε τις διαδικασίες δημιουργίας μουσείου αλλά και την αναστύλωση των δύο ξενοδοχείων, δίνοντας λύση στο μέγα θέμα για την τοπική κοινωνία της εγκατάλειψης τόσο σπουδαίων και τόσο μεγάλων κτηρίων. Η ύπαρξη της υπηρεσίας στον χώρο των διατηρητέων θα βοηθούσε παράλληλα να διασωθεί οριστικά η πολιτιστική μας κληρονομιά και η ιστορική ταυτότητα της Λουτρόπολης.
7. Πολύ σημαντικό θέμα για την περιοχή θα ήταν και η απασχόληση προσωπικού μόνιμου αλλά και έκτακτου, αρκετών θέσεων, σε μία περιοχή που μαστίζεται από ανεργία.
8. Είναι πιστεύω μία χρυσή ευκαιρία σήμερα που ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος είναι και Υπουργός Τουρισμού (υπουργείο στο οποίο ανήκουν τα 3 διατηρητέα κτήρια) να συναινέσει σε μία τέτοια πρόταση, υπογράφοντας μία τροποποίηση της έδρας της υπηρεσίας.
Σύσσωμη η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τέτοιο αίτημα, να αγκαλιάσει αυτή την υπηρεσία, μια υπηρεσία που δεν θα πρόσθετε κάποιο όφελος στην έδρα του νομού που είναι ήδη γεμάτη υπηρεσίες, ενώ αντίθετα θα ήταν πολύ ωφέλιμη για τα Καμένα Βούρλα και την Λοκρίδα. Εύχομαι το σύνολο των Βουλευτών του νομού, να θέσει το αίτημα στον Υπουργό και να αλλάξει η έδρα της Υπηρεσίας.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Μακρυνίτσας

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μου φαίνεται υλοποιήσημη η πρόταση κατά πως φαίνεται από το κείμενο. Θα ήταν σπουδαίο να έρχονταν μία τέτοια υπηρεσία στα Καμένα.
Τελικά είναι φανερό ποιοι μιλάνε μονάχα, και ποιοι προσπαθούν πραγματικά για ένα καλύτερο αύριο στην πόλη μας. Μπράβο σου Δημήτρη.